PANO0001-10-Pano-2

múzeumi nyári táborok

táboraink 2023-ban

Szeretettel várunk minden kedves kalandort nyári táborainkba!

 

Nyári táborainkról és programjainkról bővebb tájékoztatást az alábbi telefonszámon tudunk nyújtani:
 +36 30 / 331-7511

Jelentkezés a táborba

letölthető dokumentumok

Az ikonra kattintva letölthető a “Jelentkezési lap” amennyiben nem az online űrlapot kívánja használni.

Az ikonra kattintva letölthető az “Egészségügyi nyilatkozat”

Az ikonra kattintva letölthető az  “Adatkezelési tájékoztató a múzeum által szervezett táborokkal kapcsolatos adatkezelésekről”

Az ikonra kattintva letölthető az “Adatkezelési tájékoztató videó és fényképfelvétel készítéséhez és felhasználásához”

táboraink 2023-ban

Élő történelem tábor

Időpont: 2023. 06. 19-23.
Alsó korhatár: 14 év
Részvételi díj: 35.000 Ft / gyermek
Testvérkedvezmény: 33.000 Ft/gyermek

Napközis tábor 8-16 óra között

Étkezés (a részvételi díj tartalmazza): tízórai, ebéd, uzsonna
Táborvezető: Szűcs József, múzeumpedagógus

A tatai Kuny Domokos Múzeum „Élő történelem” című tábora a 14 év feletti fiatalokat kívánja megszólítani. A 2023. június 19. és 23. között lezajló program célja, hogy a résztvevőket bevonja a múzeum életébe, működésébe és nem csupán a fenti időszakban, de a későbbiekben is.
Táborunk koncepcióját kortárs tárlatvezetők, illetve élő történelmi projektek, performanszok szereplőinek felkészítésére építjük fel. Az egy hetes táborban a résztvevők betekintést nyerhetnek a múzeum kulisszáiba, megismerkedhetnek a vár, illetve Tata történetének nevezetesebb szereplőivel, időszakaival, helyszíneivel, történészekkel, muzeológusokkal, régészekkel, tárlatvezetőkkel találkozhatnak, beszélgethetnek, megismerhetik közelebbről munkájukat, feladataikat, kihívásaikat, miközben egy olyan kreatív, alkotó csapat tagjaivá válhatnak, mely fiatalos, s az ő nyelvükön fogalmaz meg és közvetít értékeket.
Együtt keresünk válaszokat olyan fontos kérdésekre, mint például az, hogy mi teszi vonzóvá a kultúrát, kiemelten a múzeumokat az ő korosztályuk számára, miről, milyen témában hoznának létre ők kiállítást, és hogyan szólítanák meg ők a látogatóközönséget.
Néhány fontosabb kulcsszó, mely segíthet képet kapni terveinkről: rendhagyó és csoportos tárlatvezetések, performanszok, jelenetek, szerepbe lépés, kutatómunka – felkészülés, online vezetések, kisfilmek.

Es war einmal… (Egyszer volt…)

Időpont: 2023. 07. 3-7.
Alsó korhatár: 7 év
Részvételi díj: 35.000 Ft / gyermek

Testvér kedvezmény: 33.000 Ft/gyermek
Napközis tábor 8-16 óra között
Étkezés (a részvételi díj tartalmazza): tízórai, ebéd, uzsonna
Táborvezető: Schmidtmayer – Busa Mónika, néprajzos

Tábor a Német Nemzetiségi Múzeumban.
Öt napos kalandozásra várunk a német nemzetiségi (sváb) hagyományok világába.
A tábor résztvevői betekintést nyerhetnek a múzeum kiállítótereibe, gyűjteményeibe, kulisszáiba (és azok mögé!), ezekhez kapcsolódó foglalkozásokon és programokon vehetnek részt. Megismerkedünk a fűszer- és gyógynövényekkel, játékos, zenés-táncos mulatságot rendezünk, és elkalauzoljuk a gyermekeket népszokások, népi játékok, népmesék izgalmas világába. Az egy hét alatt kiszakadhatunk a megszokott, felgyorsult és fogyasztásra épülő világunkból; kicsit lelassulunk, alkotunk, gondolkodunk, játszunk, és legfőképp jól érezzük magunkat. Mindezt a különböző kijelzők zavaró fénye nélkül. Egy-egy kiránduláson keresztül igyekszünk majd közelebb hozni a gyermekekhez a sváb kultúra varázsát, és miközben együtt kalandozunk, észre sem vesszük, hogy mennyi mindent megtanulunk majd, többek között a fenntarthatóságról, az értékteremtésről és – megőrzésről is. Táborunkban a hangsúlyt a hétköznapokban megélt sváb kultúrára és annak ma is megtapasztalható formáira helyezzük. A tábort azok a gyermekek is bátran választhatják, akik nem tanulnak németül. Mi játékos módon foglalkozunk majd a német közösségek által beszélt nyelvvel.

PALET-TATA művészeti tábor – „Reggeli a szabadban”

Időpont: 2023. 07. 17-21.
Alsó korhatár: 7 év
Részvételi díj: 20.000 Ft / gyermek

Testvérkedvezmény: 18.000 Ft/gyermek
Napközis tábor 8-16 óra között
Étkezés: egyénileg
Táborvezető: Kövesdi Mónika, művészettörténész

Akár a természetet, akár az épített környezetet tekintjük, Tata a kincsek kimeríthetetlen forrása. Ha kedvet érzel a rajzoláshoz, festéshez, figyelemmel fordulsz Tata értékei felé, itt a helyed. Ha nem félsz a sétától és túrától, feltétlenül tarts velünk! Időnket a szabad természetben, a városban és környékén fogjuk tölteni, természeten alkotással. Tudod-e, hogy a festészet és a botanika kézen fogva járhat? Növényrajzainkhoz kísérőt is kapunk: botanikus avatja be a résztvevőket a helyi növényvilág sokszínűségébe; így a tábor során megismerkedhetsz Tata kertjeivel és élővilágával, sőt éppen ezeket fogjuk lerajzolni. Tatát elhagyva újabb csodákra irányítjuk figyelmed, és megtanulhatod, a művészet segítségével felfedezni a részletekben rejlő szépséget.

Geo tábor

Időpont: 2023. 07. 24-28.
Alsó korhatár: 7 év
Részvételi díj: 45.000 Ft / gyermek
Testvérkedvezmény: 43.000 Ft/gyermek
Napközis tábor 8-16 óra között
Étkezés (a részvételi díj tartalmazza): tízórai, ebéd, uzsonna
Táborvezető: Kürthy Dóra, Geológus

Idén a harmadik Geo tábort szervezzük meg. Tekintettel arra, hogy szép számú visszatérő táborozónk van, igyekszünk mindig új témákat érinteni, és új lelőhelyeket, izgalmas kirándulásokat szervezni. A tábor célja a természettudományok, a környezetismeret iránti érzékenyítés, gyakorlati ismeretek elsajátítása és „minél többet látni, tapasztalni”.
A tavaly elmaradt tardosi kőbánya meglátogatása lenne az egyik célpontunk, ősmaradványok gyűjtésével; az idei egész napos kirándulás alkalmával a Mátrába utazunk, ahol egy 6 km-es kirándulás során rengeteg izgalom vár ránk: jégkorszaki kőtenger, lávafolyások és lávabombák, malomkő műhely, egy kis ásványgyűjtés, de kiterjesztjük megfigyeléseinket a növényekre, zuzmókra, gombákra és az ott élő állatok nyomaira is. A hét utolsó napján a meteoritokon keresztül merülünk bele a naprendszer keletkezésébe (Bolygósztori – a Naprendszer keletkezése meteorit mintákba rejtve című kiállítás megtekintése, a meteorit gyűjtemény tulajdonosa fog nekünk mesélni).
Ezeken kívül, időjárástól függően biciklizés, jóga, hajózás, valamint ismeretterjesztő játékos feladatok fogják kiegészíteni a programokat.

Régész tábor

Időpont: 2023. 08. 14-18.
Alsó korhatár: 9-10 év
Részvételi díj: 35.000 Ft / gyermek
Testvérkedvezmény: 33.000 Ft/gyermek
Napközis tábor 8-16 óra között
Étkezés (a részvételi díj tartalmazza): tízórai, ebéd, uzsonna
Táborvezető: Győri – Porszász Anna, régész

Lábunk alatt a föld egy titkokkal, történetekkel, kincsekkel teli világ. Minél lejjebb ásunk, annál több érdekességre derülhet fény.
Múltunk tárgyain keresztül a jelenben tanulhatunk, megfigyelhetünk, így interaktív módon tapasztalhatjuk meg a történelem egy-egy pillanatát, ismerhetjük meg az adott kor hangulatának varázsát.
Régészeti táborunkban felkeressük a környék jeles régészeti lelőhelyeit (ellátogatunk Vértesszőlőre Samuhoz, a komáromi, Brigetio római erőd területére, valamint a vértesszentkereszti apátság romjaihoz), illetve bejárjuk Tatán vár épületét, és felfedezzük a Porhanyó-bányát is.
Megismerkedünk a régészettel, mint hivatással. Megtudhatjuk, miből is áll valójában a régészek munkája, hogy milyen eszközökre támaszkodnak (nem szó szerint), milyen szavakat használnak; bepillantást nyerhetünk abba a világba, mely számukra mindennapos, de nekünk, kívülállóknak csak az Indiana Jones filmekből lehet ismerős.
Hogyan alakul egy tárgy útja attól a pillanattól, hogy a régész rábukkan földben? Hogy kerül ez a tárgy később egy múzeum gyűjteményébe, vagy a tárlókba, ahol a látogatók megtekinthetik őket? Izgalmas, interaktív játékokkal, vetélkedőkkel, gazdag programmal várjuk a lelkes kis régész palántákat. Ha érdekelnek múltunk kincsei, ha kíváncsi, érdeklődő természet vagy, és szeretsz kalandozni, itt a helyed!