a honlap műtárgya

uralkodói arcképpár

a műtárgyról

Savoyai Mária Lujza Gabriella és V. Fülöp spanyol király képmása

A tatai múzeum gyűjteményének különleges darabja egy fiatal nőt ábrázoló portré. Az arcképen egy fejedelmi pompával öltözött nőt látunk, selyemben és csipkében, igazgyöngyökkel és ékkövekkel, de csak a a vállfűző ékszerbetéte is komoly vagyont ér. A gyűjteményben sokáig ismeretlenként lappangó képmást ma már tudjuk azonosítani: a savoyai király leánya látható a képen, aki a Napkirály unokájához, Bourbon Fülöphöz ment feleségül. A férj, V. Fülöp néven az első Bourbon volt a spanyol trónon, amelyre a Habsburg-ház is igényt formált. A két nagy birodalom között kitörő, ún. spanyol örökösödési háborúban mindkét fél számított Savoyai Viktor Amadé király szövetségére; a francia-savoyai szövetséget pecsételte meg a házasság.

A királylány mindössze a 14. évében járt, amikor a házasság 1701-ben megköttetett. 1707-ben született az első fiúgyermek, majd még további három. Mária Lujza nagyon fiatalon, 25 éves korában, 1714. február 14-én halt meg. Fiai közül ketten is követték édesapjukat, Fülöpöt a trónon, I. Lajos és VI. Ferdinánd.

Múzeumunk őrzi V. Fülöp képmását is. A fiatal férfi a spanyol udvar szigorú udvari viseletében, a francia királyok lovagrendjének, a Szentlélek rendnek a jelvényeivel, és az Aranygyapjas rend láncával ékesítve látható. A két festmény, a kor szokásainak megfelelően, párban készült, egyidőben, feltehetően az udvari festő, Jacinto Meléndez alkotása.