a kuny domokos múzeum kiadványai

Hartai bútorok

Cím: Busa Mónika: Hartai bútorok

Ára: 1 500 Ft.

Kiadványunk a Német Nemzetiségi Múzeum 2014 áprilisában bemutatott kiállításához kapcsolódik. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósult időszaki tárlat 2015. júniusától vándorkiállítás keretében mutatkozott be az ország számos pontján.

A Német Nemzetiségi Múzeum 1972-es megalapításától kezdve gyűjtötte az ország területén fellelhető német tárgyakat, köztük a hartai bútort, amelyek a magyarországi német díszítőművészetet magukon hordozó alkotások és mindemellett egykor a hétköznapi élet használati eszközei voltak.

A hartai bútorfestés több, mint 200 éves hagyománya ma is élő népművészet Hartán. A Bács-Kiskun megyei településen a 18-19. században gyönyörű, festett, faragott bútorok készültek, melyeknek díszítése népies eredetű és megjelenésű, úgynevezett naiv virágmintákból áll. Szabad kézzel készültek és a Sárközre jellemző stílus is megjelenik a mintában. A stílus a lakberendezésben ismét hódít, és nem csak Hartán.

A kiállítás anyagának összeállítása során fontos volt egy olyan szempont megtalálása, amelynek fókuszában meg lehet mutatni a gyűjteményt: ez volt a házasság és a közös háztartás. Nevek, évszámok jelennek meg a bútorokon, melyek a házasság, a családi értékek szimbólumai. A kiállítás elemző szemléletmódja a bútortípus jelentésének sokrétűségére, a kelengyebútor szimbolikus szerepére és a hagyományos lakáskultúra átalakulására is rávilágít. Ez a  katalógus a Német Nemzetiségi Múzeum hartai bútorainak csoportosítását és az egyes tárgyak bemutatását tartalmazza. A gyűjtemény és a tárgyak pontosabb megismerését  egy bevezető tanulmány segíti.

A Német Nemzetiségi Múzeum Gyűjteményei sorozat első részét Busa Mónika intézményünk néprajzos muzeológus munkatársa jegyzi. A kötet magyar és német nyelvű tartalmait Varga Edit fotói egészítik ki.