a honlap műtárgya

Arccal a kastély felé

a műtárgyról

Az egyszerű idomú, jelentéktelennek tűnő pohár, múzeumunk friss szerzeménye több szempontból is kedves számunkra. Palástján egy díszes keretbe foglalt, képeslapról másolt, utólag színezett tatai városképet látunk, nem is egyszerű utcaképet, tóparti tájat, hanem a grófi kastély képét.

Az épületábrázolás, mint ajándéktárgyak, turisztikai termékek dekorációja, a 19. század végén, 20. század elején már nagyon elterjedt volt. Először a híres fürdőhelyek képeit tették a kúrapoharakra, majd megjelentek a nagyobb városok látképei is a csészéken, poharakon, és a kirándulások, utazások emlékét megörökítő tárgyak készítése önálló területté vált.

Tata is kedvelt kirándulóhely volt a 19. század végétől, turistáknak szánt kiadványok, prospektusok, térképek készültek, reklámokat helyeztek el köztéren és az újságokban, az 1930-as években pedig már a Tatatóvárosi Idegenforgalmi Szövetség is működött, szervezett utazásokat, programokat kínálva.

Erre a területre irányítja figyelmünket a kis pohár, amely kancsóval és tálcával egészült ki eredetileg. Az ilyen darabokat természetesen nemcsak a város vendégei, de lakói is büszkén birtokolták. Tatai polgárcsaládtól került a gyűjteményünkbe ez a darab. Különös aktualitását a kastély képe jelenti, amely hamarosan megújul, és éppen a képen látható, fehér színben fogadja majd a látogatókat.