kékfestő gyűjtemény

A honlapon látható kékfestő-nyomódúc gyűjtemény 2008-tól képezi Kuny Domokos Múzeum tulajdonát. A 315 darabból álló kollekciót Horváth István NKA pályázat támogatásával vásárolta meg az intézmény számára. A gyűjtemény bár nem egy műhelyhez tartozó nyomódúcokból áll, de jól mutatja ezeknek az eszközöknek a sokféleségét, a minták variálódását.

céhes gyűjtemény

A Kuny Domokos Múzeum céhes gyűjteménye az intézmény legkorábban feldolgozott kollekciói között szerepel. A helytörténet és néprajz szempontjából egyaránt értékes tárgyak megőrzéséről már Magyary Zoltán sem mondott le. A céhes emlékanyagot kiállítási katalógusában G. Miklós Márta dolgozta fel a gyűjteményben fellelhető adatok alapján. A kötet második bővített kiadása 2003-ban jelent meg a múzeum gyűjteményeit feldolgozó sorozatban

szobormásolat gyűjtemény

Gyűjteményünk az 1870-es évektől kezdve a Nemzeti Múzeum, majd a századforduló után a Szépművészeti Múzeum számára vásárolt, és azokban bemutatott kollekció darabjait foglalja magában, ezáltal nem csak az egyetemes művészettörténet, hanem a magyar művelődéstörténet szempontjából is kiemelt fontossággal bír.

képeslap gyűjtemény

A Kuny Domokos Múzeum több mint 1000 darabos megyei képeslap gyűjteményének gerincét a tatai képeslapok adják. Nagyobb csoportba tartozik még Tatabánya, Komárom és Esztergom. Ezeken kívül a megye több települése is megtalálható néhány darabszámmal. A klasszikusnak tekinthető képeslap megjelenések mellett, néhány kuriózumot is felfedezhetünk.

I. világháborús képeslapok

A Kuny Domokos Múzeum az első világháború centenáriuma alkalmából online módon elérhetővé tette tematikus képeslapjait. A gyűjteményben megtalálhatók a háborút megelőző hadgyakorlat képei, a nyugati, olasz és orosz frontról készült alkotások. Ezen kívül a császári és királyi haditengerészet propaganda képeslapjai is megtekinthetőek. A festmények készítői, a hadseregek propaganda osztályai által felkért művészek. (Juszkó Béla, Garay Ákos, Harry (Heinrich) Heusser, Ludwig Koch, John Quincy Adams)

textil gyűjtemény

Köszöntjük a Kuny Domokos Múzeum német nemzetiségi textil- és viseletgyűjteményének online felületén. A közel 320 tételt magában foglaló katalógus egyaránt tartalmaz háztartási textíliákat és öltözeti elemeket. A tárgyak legnagyobb számban a Komárom-Esztergom megyei településekről (Dunaszentmiklós, Baj, Tarján, Agostyán) származnak, de gyűjteményünk tartalmazza többek között Ceglédbercel, Pusztavám, Harta, Véménd, Mözs németségének textíliát is.

A Kuny Domokos Múzeum kerámia gyűjteménye