kékfestő gyűjtemény

A honlapon látható kékfestő-nyomódúc gyűjtemény 2008-tól képezi Kuny Domokos Múzeum tulajdonát. A 315 darabból álló kollekciót Horváth István NKA pályázat támogatásával vásárolta meg az intézmény számára. A gyűjtemény bár nem egy műhelyhez tartozó nyomódúcokból áll, de jól mutatja ezeknek az eszközöknek a sokféleségét, a minták variálódását.

céhes gyűjtemény

A Kuny Domokos Múzeum céhes gyűjteménye az intézmény legkorábban feldolgozott kollekciói között szerepel. A helytörténet és néprajz szempontjából egyaránt értékes tárgyak megőrzéséről már Magyary Zoltán sem mondott le. A céhes emlékanyagot kiállítási katalógusában G. Miklós Márta dolgozta fel a gyűjteményben fellelhető adatok alapján. A kötet második bővített kiadása 2003-ban jelent meg a múzeum gyűjteményeit feldolgozó sorozatban

szobormásolat gyűjtemény

Gyűjteményünk az 1870-es évektől kezdve a Nemzeti Múzeum, majd a századforduló után a Szépművészeti Múzeum számára vásárolt, és azokban bemutatott kollekció darabjait foglalja magában, ezáltal nem csak az egyetemes művészettörténet, hanem a magyar művelődéstörténet szempontjából is kiemelt fontossággal bír.

képeslap gyűjtemény

A Kuny Domokos Múzeum több mint 1000 darabos megyei képeslap gyűjteményének gerincét a tatai képeslapok adják. Nagyobb csoportba tartozik még Tatabánya, Komárom és Esztergom. Ezeken kívül a megye több települése is megtalálható néhány darabszámmal. A klasszikusnak tekinthető képeslap megjelenések mellett, néhány kuriózumot is felfedezhetünk.

I. világháborús képeslapok

A Kuny Domokos Múzeum az első világháború centenáriuma alkalmából online módon elérhetővé tette tematikus képeslapjait. A gyűjteményben megtalálhatók a háborút megelőző hadgyakorlat képei, a nyugati, olasz és orosz frontról készült alkotások. Ezen kívül a császári és királyi haditengerészet propaganda képeslapjai is megtekinthetőek. A festmények készítői, a hadseregek propaganda osztályai által felkért művészek. (Juszkó Béla, Garay Ákos, Harry (Heinrich) Heusser, Ludwig Koch, John Quincy Adams)

textil gyűjtemény

Köszöntjük a Kuny Domokos Múzeum német nemzetiségi textil- és viseletgyűjteményének online felületén. A közel 320 tételt magában foglaló katalógus egyaránt tartalmaz háztartási textíliákat és öltözeti elemeket. A tárgyak legnagyobb számban a Komárom-Esztergom megyei településekről (Dunaszentmiklós, Baj, Tarján, Agostyán) származnak, de gyűjteményünk tartalmazza többek között Ceglédbercel, Pusztavám, Harta, Véménd, Mözs németségének textíliát is.

A tatai kerámiákat bemutató online gyűjteményünkben a tatai fazekasok által gyártott késztermékek különböző darabjait, csoportjait ismerheti meg az érdeklődő. Mivel a Tatán bányászható agyag nem tűzálló, a helyi fazekasok főbb termékei a tárolóedények, tálak-korsók voltak. A sütő és főzőedények (tepsik, serpenyők, lábasok, kalácssütők, fánksütők, szűrők, fedők és főzőfazekak) elkészítéséhez szükséges tűzálló agyagot a tatai mesterek távolabbról hozatták.

A tatai fazekasok a 20. században még készítettek ún. fekete kerámiát, mázatlan edényeket, majd egyre több mázas, írókázott darabot. A tatai edények díszítményeinek jellege és díszítésmódja nemcsak a Dunántúl, de az egész magyar fazekasság gyakorlatában egyedülálló. Nincs kapcsolata egyetlen más fazekas központ stílusával sem. A tatai fazekas ugyanakkor sohasem írókázott, ez a munkafázis a tarkázóasszonyok feladata volt. A női kezek hozták létre és variálódtak ezek az apró, hímzésben is megtalálható minták.

A Kuny Domokos Múzeum Etnológiai (nemzetközi néprajzi) gyűjteményének impozáns része a Boglár Lajos által gyűjtött venezuelai indián anyag. Találunk közte guarani, piaroa, kajapo, karripako, parakanan, wajana-apalai indián közösségektől származó tárgyakat.

Boglár Lajos kutatásainak idején ezek a törzsek még hagyományos életformát folytattak. Eszközeiket a környezetükben talált alapanyagokból maguk készítették. Leginkább pálmalevélből és növényi rostokból fonott tárolókat, tökedényeket, fából faragott eszközöket használtak, csak főzésre használtak néhány kerámiaedényt. Kunyhóik bútorzatát függőágyak és kis zsámolyok alkották.