“Lacus Felix” TÁMOP pályázat

Category Archive: Kuny Domokos Múzeum

Múzeumok Éjszakája – “UTAZÁS – ÉLMÉNY – MÚZEUM”

Számos programmal várjuk a kicsiket és nagyokat egyaránt idén is a Múzeumok Éjszakáján! Elbúcsúzunk kedvenc dinóinktól, talányokkal teli élménytúrára invitáljuk a kalandra vágyókat, a harcosabb kedvűek a várudvaron kipróbálhatják a Nagy Háború fegyvereit, az álmodozók lámpást készíthetnek, a legbátrabbak pedig rendhagyó tárlatvezetésen vehetnek részt egy fantom kíséretében.

Facebook esemény

 

 

ASZTROFOTOGRÁFIA – Tudomány és ismeretterjesztés a Monarchiában és ma

Gothard Jenő halálának 110. évfordulója alkalmából múzeumunk új időszaki kiállításnak, valamint országos szakmai konferenciának ad otthont június 15-én szombaton.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt a mellékelt meghívóban szereplő programokra!

Pünkösdi nyitva tartás

Tisztelt Látogatóink!

Múzeumunk kiállítóhelyei Pünkösd hétvégéjén a következő rend szerint tartanak nyitva:

 

Vármúzeum:

 • Június 8. (szombat): 9 – 18 óra
 • Június 9. (vasárnap): 9 – 18 óra
 • Június 10. (hétfő): 9 – 18 óra

 

Német Nemzetiségi Múzeum:

 • Június 8. (szombat): 9 – 17 óra
 • Június 9. (vasárnap): ZÁRVA
 • Június 10. (hétfő): 9 – 17 óra

 

Volt Zsinagóga Kiállítóhely:

 • Június 8. (szombat): 10 – 18 óra
 • Június 9. (vasárnap): ZÁRVA
 • Június 10. (hétfő): ZÁRVA

Szeretettel várunk mindenkit!

Programjaink és nyitva tartásunk a Tatai Patara hétvégéjén

Idén május 31. és június 2. között kerül megrendezésre immáron XII. alkalommal a Tatai Patara Török kori Történelmi Fesztivál. Az eseményre múzeumunk június 1-jén (szombaton) és június 2-án (vasárnap) változatos programokkal várja az érdeklődőket:

 • Tárlatvezetés a tatai várban
  • Szombat – 11:00
  • Vasárnap – 11:30
 • “A kazamaták titka” – vezetés a tatai vár török kori építményeiben
  (Helyszín: várudvar, bástyák, török kori átjáró, Pálffy-kazamata. Gyülekező a Fellner-kapunál.)

  • Szombat – 14:00
  • Vasárnap – 14:30
 • “Rivaldafényben a tatai Patara” – múzeumpedagógiai foglalkozás
  (Helyszín: tatai vár, lovagterem)
  A speciális forgószínpad segítségével a Tatai Patara eseményeit élheti újra az Öregvár lovagtermébe érkező látogató. A tizenöt éves háború nagy durranása szemünk láttára elevenedik meg a kulisszák és a bábuk segítségével. Akinek kedve van, saját fotóriportot is készíthet erről a nem mindennapi hadi eseményről.

  • Szombat – 10:00, 13:00, 15:00
  • Vasárnap – 10:00, 13:00

A rendezvény teljes programja a tataipatara.hu internetes honlapon található!

 

Kiállítóhelyeink a Tatai Patara hétvégéjén megváltozott nyitvatartási idővel várják látogatóikat:

 • Vármúzeum
  • péntek – 9:00-18:00
  • szombat – 9:00-19:00
  • vasárnap – 9:00-17:00
 • Német Nemzetiségi Múzeum
  • péntek-vasárnap – 9:00-17:00
 • Volt Zsinagóga Kiállítóhely
  • péntek-vasárnap – 9:00-17:00

FONTOS!
Vármúzeumunk ezen hétvége alatt kizárólag a Tatai Patara megváltott karszalagjával látogatható!
A megvásárolt karszalagokkal múzeumunk mindegyik kiállítóhelye ingyenesen megtekinthető!

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

“DE PROFUNDIS” VII. Barlang/Grotta kiállítás – FELHÍVÁS

A Kuny Domokos Múzeum hetedik alkalommal rendezi meg a Barlang/Grotta kiállítást Tatán a Törökkori bejáróban 2018. augusztus 10. és augusztus 25. között

A kiállítás témája: De profundis (mélységből)

A kiállításra jelentkezhetnek 40 évnél fiatalabb professzionális képzőművészek és a művészeti egyetemek hallgatói (MKE, PTE MOME, NyME…) festménnyel, grafikával, szoborral, installációval. A kiállítás meghívásos és szabad beadásos rendszerben kerül megrendezésre. Jelentkezni július 1-ig lehet e-mailben. 

Kérjük a jelentkezők küldjenek a torokkorikiallitas@gmail.com e-mail címre maximum 5 db képet JPG formátumban (1 MB – 5 MB), címmel, mérettel, technikával és készítési évvel együtt, és egy rövid szakmai önéletrajzot. A kiállítandó képek mérete ne haladja meg az 1m × 1m-t. A pályázat eredményéről, képek leadásáról, és a megnyitó pontos idejéről mindenkit e-mailben értesítünk. A képeket kiállításra kész állapotban kérjük leadni. A kiállítás anyagából katalógus készül. 

A kiállítási anyagok gyűjtése Budapesten (helyszínt később egyeztetünk a kiállítókkal), Zalaegerszegen és Tatán a Vármúzeumban lesz.

A legjobb alkotók a következő évben lehetőséget kapnak önálló kiállításra a Vármúzeumban.

A korábbi Barlang/Grotta kiállításokon résztvevőknek nem kell önéletrajzot küldeniük, elég a kiállításra szánt munkákat elküldeni.

Jelentkezési határidő: 2019. július 1. 

További információ: Kövesdi Mónika, Kammerlohr-Kováts László 
torokkorikiallitas@gmail.com

Elbúcsúztunk a Zilahy-emlékkiállítástól

Zilahy György festőművész emlékkiállításának záró rendezvényére – május 11-én – művészeket hívtunk meg, olyan művészeket, akik még ismerték a tragikusan fiatalon távozott festőt, hiszen ugyanabból a közegből repültek ki, ugyanott szívták magukba a művészet szeretetét. Ez a közös pont az 1948-ban alapított tatai szabadiskola volt, amely a szabadság kicsi szigeteként épült fel ekkor a fiatalon Tatára került mester, Nagy János festőművész körül. Zilahy György már szinte felnőttként került a szakkörbe, ahonnan Nagy János irányította a főiskolára. A finisszázs egyik vendége, Zámbó Kornél festőművész is innen indult el a kisképzőbe, majd a főiskolára. A másik művész, Rochlitz György építésznek tanult, de a festészettel életre szólóan elkötelezte magát, jelenleg ő a tatabányai képzőművész kör mestere. Emlékeikből, vallomásaikból kibontakozott a negyvenes-ötvenes évek fordulójának világa, amelyben a szocreál művészet viszonyai között még jelen voltak a polgári város sajátosságai, karakterei, és előlépett a múltból a szabadiskola kiváló mestere, Nagy János.

Skofival barangoltunk

Április 27-én Skoflek Istvánra emlékeztünk. Több városi intézmény és egyesület együttműködéseként valósult meg az egy napos program, amelynek keretében Skoflek Istvánra, mint emberre, tanárra, kutatóra, édesapára emlékeztünk.

A program a Kuny Domokos Múzeumban vette kezdetét előadások sorával, ahol dr. Árendás Vera a pedagógiai munkásságáról mesélt, Csaba Attila, mint egykori Herman Ottó Körös, diákként emlékezett meg tanáráról. Ezt követően dr. Hably Lilla ősnövénykutató osztotta meg történeteit Skoflek Istvánról, mint paleobotanikai kutatóról, akitől a szakmát kitanulhatta. Kürthy Dóra természettudományos muzeológus a múzeumban őrzött, Skoflek István által létrehozott gyűjteményt mutatta be, Almády Zoltán pedig mint kutatótárs emlékezett meg közös útjaikról. Az előadások után történetmesélés, valamint kötetlen beszélgetés vette kezdetét, amelytől a bensőséges, szeretetteljes hangulat csak erősödött. A program háziasszonyi szerepét Skoflek Katalin, Skoflek István lánya vállalta.

A délutáni családi programoknak a TIT Posztoczky Károly Csillagvizsgáló és Múzeum adott helyet. Szerencsére a rossz idő ellenére is voltak kíváncsi érdeklődők, akik a helyszínen érdekes fizikai kísérleteket láthattak/próbálhattak ki, vízi élőlényeket figyelhettek meg mikroszkóppal, távcsővel kémlelhették a Gerecsét, szemügyre vehették a múzeum izgalmas tárgyait, valamint saját kis mamutot készíthettek. A délután folyamán kis csoportokban ellátogattunk a Porhanyóbányába is, ahol egykor források zubogtak, ősember lakott és mamutok éltek, és a helyszín feltárásában nagy szerepe volt Skoflek Istvánnak is, továbbá a múzeumban őrzött paleobotanikai gyűjtemény jelentős részének lelőhelye is.

MEGHÍVÓ – Zilahy György emlékkiállítás finisszázs

Tatán 1948-ban alakult meg a szabadiskola. A fiatal mester, Nagy János festőművész irányítása mellett műkedvelők és tehetséges fiatalok alkottak a Stransky-udvarban.

Nagy János tanítványa volt többek között Zilahy György, Rochlitz György és Zámbó Kornél.

Ezekre az időkre emlékezünk, valamint beszélgetünk alkotói pályájukról, művészetükről meghívott vendégeinkkel, Rochlitz György és Zámbó Kornél festőművésszel 2019. május 11-én (szombaton), 16 órakor a tatai várban.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Egy kisváros a hátországban - kiállítás