nyitvatartás

Tájékoztatjuk Önöket, 

a Volt Zsinagóga Kiállítóhely

jelenleg

ZÁRVA TART.

 

elérhetőségek

cím: 2890 Tata, Hősök tere 7.
telefon: +36 34 / 381-251

email: info@kunymuzeum.hu

belépőjegyek

Az épület látogatása, az új állandó kiállítás megszületéséig, az időszaki kiállítások ideje alatt ingyenes!

A közép- és a kora újkorban jelentős zsidó közösség élt a városban. A zsinagóga Tata területén álló jelenlegi épülete az 1861. évi, Wechselman Ignác (1828-1903) építész tervei szerint végzett romantikus stílusú átépítést tükrözi.

A zsinagóga kertjében került sor 2004. november 18-án, a Holocaust Emléknap alkalmából a Komárom-Esztergom Megyei Holocaust-emlékhely és Lugossy Mária „Minden idők mártírjainak emlékére” című szoborkompozíciója felavatására.

KEDVEZMÉNYEK

Díjtalanul látogathatja a muzeális intézmények állandó és időszaki kiállításait az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam állampolgára (a továbbiakban: EGT-állampolgár) Amennyiben:

 • 6. életévét be nem töltött kiskorú
 •  a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény 4. § a) pontja szerinti fogyatékos személy (a továbbiakban: fogyatékos személy)
 • fogyatékos személyt kísér (legfeljebb 1 fő)
 • a miniszter által kiadott szakmai belépővel rendelkezik
 • legalább 400 fős taglétszámmal rendelkező, országos hatáskörű közgyűjteményi szakmai szervezet tagja
 • közoktatásban dolgozó pedagógus
 • a 70. életévét betöltötte

Díjtalanul látogathatja a muzeális intézmények állandó kiállításait az EGT-állampolgár, az alábbi napokon:

2020-ban . . .

Amennyiben:

 • a 26. életévét még nem töltötte be
 • 18 év alatti személyt kísér, és annak a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény (a továbbiakban: Ptk.) 685. § b) pontja szerinti közeli hozzátartozója (legfeljebb 2 fő)

50%-os kedvezményes belépődíj fizetésével látogathatja az EGT-állampolgár:

 • a 6. életévének betöltésétől 26. életévének betöltéséig
 • 62 év felett

Nemzeti ünnepeken, március 15, augusztus 20, október 23-án állampolgárságra való tekintet nélkül a muzeális intézmények kiállításai díjtalanul látogathatók.

KIÁLLÍTÁS

HATÁRVONAL / LIMES

 

Október 18-á Magyar Festészet Napján nyílt meg a Felvidéki Magyar Szépművészeti Egyesület HATÁRVONAL / LIMES című kiállítása múzeumunk Volt Zsinagóga Kiállítóhelyén. Október 18-a Szent Lukács névnapja, aki évszázadok óta a festők védőszentje. A Magyar Festészet Napja civil kezdeményezésként – Bráda Tibor, Zsolnai Gábor, Bayer Ilona, Szentgyörgyi József, Fabók Gyula elképzelése alapján – 2002-ben jött létre. Az elmúlt húsz év művészeti kezdeményezésének hála az egész országot átszövő, az országhatárt is átlépő, a hazai kortárs festészetet átfogó seregszemléjévé vált ez a nap. Ahogy a kezdeményezés megálmodói hirdetik: a fény, a színek, a formák és ritmusok, az élő festészet ünnepe! 

 

A kiállítótérben érkezve 11 művész alkotási fogadják a kortárs festészet rajongóit: Csatlós Asztrid, Király György, Kiss Barnabás László, Lőwenberger Patrik, Méry Beáta, Nagy Judit, Maria B. Raunio, Sárkány Balázs, Skublics Ádám, Szűcs Gábor, Végh Éva alkotásait láthatjuk a szakrális térben elhelyezve.

 

 

Az idei esztendőben augusztus 25. és szeptember 5. között szervezték meg az első Art Limes Szimpóziumot Izsán. A Komáromi járásban, a Duna bal partján fekvő település a Római Birodalom egykori határvonalán terül – innen eredt a művészeti alkotótábor meghatározott témája is, a határvonal. A Kelemantia Római Kori és Néprajzi Múzeum Iparművészeti Műhelyházban megrendezett szimpózium munkájában az egyesület tagjai mellett felvidéki, vajdasági, magyarországi és finn művészek vettek részt. Nem a római korra utaló konkrét festészeti elgondolásokat, hanem a határvonal, a limes tágabb értelmezését vártuk az alkotóktól, de természetesen szabad elgondolás alapján is születtek művek. A Volt Zsinagógahelyen bemutatott műtárgyegyüttes a kulturális kölcsönhatás erejének és az artisztikus munkának az eredménye.

 

A tárlat megtekinthető október 30-ig a Kuny Domokos Múzeum Volt Zsinagóga Kiállítóhely nyitvatartási idejében csütörtök, péntek szombat 9.00-17.00 óra között, valamint csoportok számára előzetes bejelentkezés mellett, további információ: 34/381-251, illetve info@kunymuzeum.hu