“Lacus Felix” TÁMOP pályázat

Category Archive: Kuny Domokos Múzeum

Tudományos Műhelyek Komárom-Esztergom megyében VII.

2019 elején is megrendezésre került immár hetedik alkalommal a Tudományos műhelyek – helytörténeti konferencia a tatai várban. A megyei közgyűjteményekben dolgozó előadók az elmúlt év kutatásairól adtak számot. Főként gyűjteményi különlegességekről, helytörténeti érdekességekről szóló előadások mellett a történelmi Komárom megye egyik kiemelkedő gyűjteményét is megismerhettük a Duna Menti Múzeum munkatársának jóvoltából.

A múzeum falai között szeptember 13-án a Rákóczi korszak kutatói tartanak konferenciát, míg novemberben ismét megyei kutatásokkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Bemutatjuk a tardosi Rádió Múzeumot

Tardoson 2001 óta várja a látogatókat Tarnóczy András, aki családi házában rendezte be Rádió Múzeumát. Jelenleg 130 darab működőképes, eredeti állapotára felújított, illetve restaurált berendezéssel rendelkezik, amely 24 évnyi gyűjtőmunka eredménye. A folyamatosan gyarapodó gyűjteményben az 1920-as évektől – a tranzisztoros és félvezetős rádiók kivételével – az 1970-es évekig bezárólag (az elektroncsöves rádiók forgalmazásának megszűnéséig) találhatók magyar és külföldi gyártású készülékek egyaránt.

A gyűjtemény 2016 októberében múzeumunk tulajdonába került, így állományunk jelentős műszaki műtárgyakkal gyarapodhatott. Legújabb fejlemény, hogy múlt pénteken a tárlatnak helyet adó ház új, beépített világítással rendelkező reklámtáblát kapott, lecserélve a már megkopott régit.

A kiállítás a mai napig eredeti gyűjtői környezetben, Tardoson látogatható, hétfő kivételével minden nap 10 és 18 óra között. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Tudományos Műhelyek Komárom-Esztergom megyében VII.

A Kuny Domokos Múzeum tisztelettel vár minden érdeklődőt 2019. február 4-én, 9 órakor kezdődő, Tudományos műhelyek Komárom-Esztergom megyében VII. helytörténeti konferenciára a tatai várba.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Rajzpályázat eredményhirdetés

Múzeumunk január 31-én 15 órakor, Facebook-oldalán eredményt hirdet a tavalyi rajzpályázat résztvevői között!

A pályázatot azonban új témában folytatjuk: február 28-ig várjuk a kiállított tárgyakat ábrázoló gyerekmunkákat.

 

A versenyre beküldött művek az alábbi linken megtekinthetők:

Múzeumunk szeptemberben gyermekrajz pályázatot hirdetett általános- és középiskolások számára, amelynek témája maga a…

Közzétette: Kuny Domokos Múzeum – 2018. november 10., szombat

Múzeumpedagógiai órák időszaki kiállításainkhoz

Továbbra is ajánljuk a csoportok figyelmébe a két időszaki kiállításunkhoz kialakított múzeumpedagógiai foglalkozásokat!

Tata és Tóváros egyesítésének terve változatos reakciókat váltott ki a városlakókból. Mi lehetett ennek az oka? Miről ad hírt a korabeli sajtó? Hogyan változott a város képe, ahol te is élsz? Milyen volt itt az élet régen és milyen ma? Gyere és fedezd fel!

Gondoltad volna, hogy az ódon tatai várba még a dinók is beköltöztek? Ha nem hiszed el, járj utána! Derítsd ki egy dinótojás rejtélyes eltűnésének okait, kutass dinócsontok után, fejtsd meg a kódokat és keresd meg a titkos kulcsot…

Ha szeretnétek játékosan, izgalmasan megismerni Tata és Tóváros történetét, vagy kalandozni a magyar dinók nyomában, csak gyertek bátran!

Bővebb információ a 06-30/331-7511-es telefonszámon vagy a muzeumpedagogia@kunymuzeum.hu e-mail címen kérhető.

Szelfizz a múzeumban!

Hat évvel ezelőtt Mar Dixon, a Culture Themes weboldal szerkesztője által indult a kezdeményezés, amelynek keretén belül világszerte több százan készítettek magukról szelfit múzeumokban, kiállításokban, múzeumok közelében.

Ez a figyelemfelkeltő megmozdulás arra buzdít, hogy január 16-án a #MuseumSelfie hashtag alatt tegyünk közzé közösségi oldalakon olyan képeket, amelyben a szelfi készítés technikáján keresztül ábrázoljuk kedvenc múzeumunkat, múzeumi tárgyunkat, műtárgyunkat, kiállításunkat, saját magunkat.

Az egyetlen szabály, hogy ezen a napon a szelfibotok maradjanak otthon, a képek pedig olyan körülmények között készüljenek, ami semmilyen módon nem károsítja a műtárgyakat.

Találkozzunk tehát január 16-án a Kuny Domokos Múzeumban 9 és 17 óra, valamint a Német Nemzetiségi Múzeumban 9 és 16 óra között!

Aki a #kunymuzeum és a #MuseumSelfie hashtaggel bejelentkezik a Kuny Domokos Múzeum és/vagy a Német Nemzetiségi Múzeum Facebook-oldalán, kiállításainkat INGYENESEN megtekintheti!

Pályázati felhívás – Szent István király kultusza a 20. században

A Magyar Nemzeti Múzeum a Honismereti Szövetséggel közösen pályázatot írt ki “Szent István király kultusza a 20. században” címmel, amatőr kutatók számára. A pályázatra olyan tanulmányok küldhetők be, amelyek a Szent Jobb 1938-1941 közötti országjárásának helyi történetét és emlékeit kutatják fel, gyűjtik össze és ebben a munkában támaszkodnak a könyvtárak, levéltárak és múzeumok gyűjteményeire. A felhívás – melyből a pályázati feltételek, illetve elvárások részletesen megismerhetők – az alábbi linken érhető el:

Magyar Nemzeti Múzeum és a Honismereti Szövetség pályázati felhívása

A pályázat beküldési határideje: 2019. április 30.

Karácsonyi üdvözlet

Áldott karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag új esztendőt kívánunk mindenkinek!

A Kuny Domokos Múzeum munkatársai

Egy kisváros a hátországban - kiállítás