“Lacus Felix” TÁMOP pályázat

Category Archive: Kuny Domokos Múzeum

Programjaink és nyitva tartásunk a Tatai Patara hétvégéjén

Idén május 31. és június 2. között kerül megrendezésre immáron XII. alkalommal a Tatai Patara Török kori Történelmi Fesztivál. Az eseményre múzeumunk június 1-jén (szombaton) és június 2-án (vasárnap) változatos programokkal várja az érdeklődőket:

 • Tárlatvezetés a tatai várban
  • Szombat – 11:00
  • Vasárnap – 11:30
 • “A kazamaták titka” – vezetés a tatai vár török kori építményeiben
  (Helyszín: várudvar, bástyák, török kori átjáró, Pálffy-kazamata. Gyülekező a Fellner-kapunál.)

  • Szombat – 14:00
  • Vasárnap – 14:00
 • “Rivaldafényben a tatai Patara” – múzeumpedagógiai foglalkozás
  (Helyszín: tatai vár, lovagterem)
  A speciális forgószínpad segítségével a Tatai Patara eseményeit élheti újra az Öregvár lovagtermébe érkező látogató. A tizenöt éves háború nagy durranása szemünk láttára elevenedik meg a kulisszák és a bábuk segítségével. Akinek kedve van, saját fotóriportot is készíthet erről a nem mindennapi hadi eseményről.

  • Szombat – 10:00, 13:00, 15:00
  • Vasárnap – 10:00, 13:00

A rendezvény teljes programja a tataipatara.hu internetes honlapon található!

 

Kiállítóhelyeink a Tatai Patara hétvégéjén megváltozott nyitvatartási idővel várják látogatóikat:

 • Vármúzeum
  • szombat-vasárnap – 9:00-18:00
 • Német Nemzetiségi Múzeum
  • szombat-vasárnap – 9:00-17:00
 • Volt Zsinagóga Kiállítóhely
  • szombat-vasárnap – 10:00-18:00

FONTOS!
Vármúzeumunk ezen hétvége alatt kizárólag a Tatai Patara megváltott karszalagjával látogatható!
A megvásárolt karszalagokkal múzeumunk mindegyik kiállítóhelye ingyenesen megtekinthető!

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

“DE PROFUNDIS” VII. Barlang/Grotta kiállítás – FELHÍVÁS

A Kuny Domokos Múzeum hetedik alkalommal rendezi meg a Barlang/Grotta kiállítást Tatán a Törökkori bejáróban 2018. augusztus 10. és augusztus 25. között

A kiállítás témája: De profundis (mélységből)

A kiállításra jelentkezhetnek 40 évnél fiatalabb professzionális képzőművészek és a művészeti egyetemek hallgatói (MKE, PTE MOME, NyME…) festménnyel, grafikával, szoborral, installációval. A kiállítás meghívásos és szabad beadásos rendszerben kerül megrendezésre. Jelentkezni július 1-ig lehet e-mailben. 

Kérjük a jelentkezők küldjenek a torokkorikiallitas@gmail.com e-mail címre maximum 5 db képet JPG formátumban (1 MB – 5 MB), címmel, mérettel, technikával és készítési évvel együtt, és egy rövid szakmai önéletrajzot. A kiállítandó képek mérete ne haladja meg az 1m × 1m-t. A pályázat eredményéről, képek leadásáról, és a megnyitó pontos idejéről mindenkit e-mailben értesítünk. A képeket kiállításra kész állapotban kérjük leadni. A kiállítás anyagából katalógus készül. 

A kiállítási anyagok gyűjtése Budapesten (helyszínt később egyeztetünk a kiállítókkal), Zalaegerszegen és Tatán a Vármúzeumban lesz.

A legjobb alkotók a következő évben lehetőséget kapnak önálló kiállításra a Vármúzeumban.

A korábbi Barlang/Grotta kiállításokon résztvevőknek nem kell önéletrajzot küldeniük, elég a kiállításra szánt munkákat elküldeni.

Jelentkezési határidő: 2019. július 1. 

További információ: Kövesdi Mónika, Kammerlohr-Kováts László 
torokkorikiallitas@gmail.com

Elbúcsúztunk a Zilahy-emlékkiállítástól

Zilahy György festőművész emlékkiállításának záró rendezvényére – május 11-én – művészeket hívtunk meg, olyan művészeket, akik még ismerték a tragikusan fiatalon távozott festőt, hiszen ugyanabból a közegből repültek ki, ugyanott szívták magukba a művészet szeretetét. Ez a közös pont az 1948-ban alapított tatai szabadiskola volt, amely a szabadság kicsi szigeteként épült fel ekkor a fiatalon Tatára került mester, Nagy János festőművész körül. Zilahy György már szinte felnőttként került a szakkörbe, ahonnan Nagy János irányította a főiskolára. A finisszázs egyik vendége, Zámbó Kornél festőművész is innen indult el a kisképzőbe, majd a főiskolára. A másik művész, Rochlitz György építésznek tanult, de a festészettel életre szólóan elkötelezte magát, jelenleg ő a tatabányai képzőművész kör mestere. Emlékeikből, vallomásaikból kibontakozott a negyvenes-ötvenes évek fordulójának világa, amelyben a szocreál művészet viszonyai között még jelen voltak a polgári város sajátosságai, karakterei, és előlépett a múltból a szabadiskola kiváló mestere, Nagy János.

Skofival barangoltunk

Április 27-én Skoflek Istvánra emlékeztünk. Több városi intézmény és egyesület együttműködéseként valósult meg az egy napos program, amelynek keretében Skoflek Istvánra, mint emberre, tanárra, kutatóra, édesapára emlékeztünk.

A program a Kuny Domokos Múzeumban vette kezdetét előadások sorával, ahol dr. Árendás Vera a pedagógiai munkásságáról mesélt, Csaba Attila, mint egykori Herman Ottó Körös, diákként emlékezett meg tanáráról. Ezt követően dr. Hably Lilla ősnövénykutató osztotta meg történeteit Skoflek Istvánról, mint paleobotanikai kutatóról, akitől a szakmát kitanulhatta. Kürthy Dóra természettudományos muzeológus a múzeumban őrzött, Skoflek István által létrehozott gyűjteményt mutatta be, Almády Zoltán pedig mint kutatótárs emlékezett meg közös útjaikról. Az előadások után történetmesélés, valamint kötetlen beszélgetés vette kezdetét, amelytől a bensőséges, szeretetteljes hangulat csak erősödött. A program háziasszonyi szerepét Skoflek Katalin, Skoflek István lánya vállalta.

A délutáni családi programoknak a TIT Posztoczky Károly Csillagvizsgáló és Múzeum adott helyet. Szerencsére a rossz idő ellenére is voltak kíváncsi érdeklődők, akik a helyszínen érdekes fizikai kísérleteket láthattak/próbálhattak ki, vízi élőlényeket figyelhettek meg mikroszkóppal, távcsővel kémlelhették a Gerecsét, szemügyre vehették a múzeum izgalmas tárgyait, valamint saját kis mamutot készíthettek. A délután folyamán kis csoportokban ellátogattunk a Porhanyóbányába is, ahol egykor források zubogtak, ősember lakott és mamutok éltek, és a helyszín feltárásában nagy szerepe volt Skoflek Istvánnak is, továbbá a múzeumban őrzött paleobotanikai gyűjtemény jelentős részének lelőhelye is.

MEGHÍVÓ – Zilahy György emlékkiállítás finisszázs

Tatán 1948-ban alakult meg a szabadiskola. A fiatal mester, Nagy János festőművész irányítása mellett műkedvelők és tehetséges fiatalok alkottak a Stransky-udvarban.

Nagy János tanítványa volt többek között Zilahy György, Rochlitz György és Zámbó Kornél.

Ezekre az időkre emlékezünk, valamint beszélgetünk alkotói pályájukról, művészetükről meghívott vendégeinkkel, Rochlitz György és Zámbó Kornél festőművésszel 2019. május 11-én (szombaton), 16 órakor a tatai várban.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

“Mama, nézd!” a Kuny Domokos Múzeumban

A Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria 2017 februárja óta várja tárlatvezetésekre azokat a szülőket, akik egyévesnél kisebb gyermekükkel szeretnének múzeumokba látogatni. A program elindítója Cser Judit, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria munkatársa, aki kifejezetten az újdonsült szülőknek indította a „Mama, nézd!” című programot.

A Kuny Domokos múzeum májusban csatlakozik a programsorozathoz! Szeretnénk havi rendszerességgel, hétfőnként mindig más témájú interaktív tárlatvezetésre meghívni a kisbabás szülőket, nagyszülőket.

A kisbabák számára kendőt, vagy előre köthető babahordozót javasoljuk, babakocsit a kiállítótérben nem lehet használni.

Részvételi díj: 600 Ft/fő (a babáknak ingyenes)

Időtartam: kb. 1 óra

Szeretettel várjuk a szülőket és kisbabáikat az első alkalomra, 2019. május 27-én!

További információ: muzeumpedagogia@kunymuzeum.hu, 06-30/331-7511

Felhívás Várostörténeti Vetélkedőre

Az előző évekhez hasonlóan, idén is megrendezésre kerül várostörténeti vetélkedőnk. Városunkban hagyománnyá vált, hogy a Kuny Domokos Múzeum rendezi meg a tatai iskolák csapatai között a tanév végi helytörténeti versenyt. Erre ezúton hívjuk meg az iskolák csapatait és várjuk a honismeret iránt érdeklődő diákok jelentkezését.

A vetélkedő címe: Tata természeti kincsei.

Idei témánk a természettudományok rejtelmeibe vezeti a csapatokat. A gyerekek megismerkedhetnek Tata különböző pontjain a földtani, őslénytani sajátosságokkal, a város geológiai múltjával, vagy a paleobotanikai gyűjteménnyel izgalmas, játékos formában.

A két napos vetélkedő időpontja: 2019. május 20-21. (hétfő-kedd) 9 órától.

Négy fős csapatok jelentkezését várjuk!

Iskolánként/osztályonként több csapat is nevezhet. Elsősorban 3-7. osztályos tanulókra számítunk. A vetélkedő első napján a város különböző pontjain egy akadályversenyen vesznek részt a csapatok, másnap pedig a múzeumban mérhetik össze tudásukat az előző napon elhangzott érdekességek, valamint előzetes felkészülés alapján. A csapatok kapnak felkészítő anyagot, amely a muzeológusok és múzeumpedagógusok által összeállított rövid, ismeretterjesztő füzetke.

A jelentkezéseket (csapatnévvel, a diákok és a felkészítő tanár nevével) 2019. május 10-ig kérjük leadni az alábbi elérhetőségen:
muzeumpedagogia@kunymuzeum.hu

A jelentkezés feltétele:

A csapatok készítsenek Tata valamely természeti kincséről, állatokról, növényekről, dombról, hegyről, vizekről stb. egy természetfotót. A fénykép témáját a csapatok választhatják ki.

A beküldött alkotásokat szakmai zsűri értékeli, ezek alapján válogatjuk ki azokat a csapatokat, amelyek részt vesznek a verseny május 20-i első napján.

Az értékelés során különösen figyeljük az ötletességet, fantáziát és a kreativitást! Nagyra értékeljük az olyan alkotásokat, amelyekben megjelenik egyfajta személyes kötődés, humor, kabala, valamilyen mondanivaló (akár környezetszennyezés) vagy fantasztikum.
A két napos versenyen a legjobb 8 csapat vesz részt!

A verseny első napján, május 20-án 6 állomást fognak érinteni a csapatok (Vármúzeum, török kori átjáró, Öveges József mellszobra, Kálvária-domb, Porhanyóbánya, lőportorony), ahol kiegészítő információkat hallhatnak a témáról, játékos formában bizonyíthatják be tudásukat, valamint számot adnak előzetes felkészültségükről.

A döntő május 21-én a Kuny Domokos Múzeumban lesz.

A vetélkedő fődíja a korábbiakhoz hasonlóan a múzeumi nyári táborban való ingyenes részvétel!

A hétvégén folytatódik Pálffy kapitány története

„Pálffy ébredése” címmel indította el azt a rendezvénysorozatot múzeumunk, amely – szeptember végéig – a tatai Öregvár udvarán az épület történelmi korszakait idézi meg hazai hagyományőrzők, civil szervezetek, csoportok és számos mesterséget bemutató kézműves segítségével.

A rendezvénysorozat első hétvégéjén sok száz látogató kapott betekintést a török kor viseletébe, fegyverzetébe és tábori körülményeibe. Az idősebbek a magyar szablya történetével, fejlődésével, valamint a tatai vár hódoltsági történetével ismerkedhettek meg, a kisebbek gyakorló szablyákkal viaskodhattak.

A három napos húsvéti hétvégén a várba látogatók megtekinthették Zrínyi Miklós, a szigetvári hős fegyverzetének egy-egy másolati darabját, valamint információkat kaphattak a török kor egyik legnagyobb hadvezérének, Pálffy Miklósnak az életútjából.

A programsorozat a hétvégén tovább folytatódik török kori történelmünk felelevenítésével, amelyhez további adalékokkal szolgál múzeumunk időszaki kiállítása, A vitéz Batthyányak fegyvertára.

Fotók: Kiss T. József és Kuny Domokos Múzeum

Egy kisváros a hátországban - kiállítás