Mézeskalács alkotásokból nyílt kiállítás

“…S hogy ne a hóban, csillagokban,
ne ünnepi foszlós kalácson,
ne díszített fákon, hanem
a szívekben legyen karácsony…”

 

Ezen ünnepváró gondolatokkal üdvözölte a múzeum vezetősége nevében Kürthy Dóra igazgatóhelyettes a december 13-i programra érkezőket. Ezen a délutánon a tarjáni hagyományőrzőké volt a főszerep a tatai Német Nemzetiségi Múzeumban, akik karácsonyi csengőjátékkal kezdték meg a műsort.

 

A vendégek nevében Klinger Tamás Tarján polgármestere német nyelven köszöntötte az egybegyűlteket. A tarjáni óvodások karácsonyi műsorát mindenki meghatódva hallgatta. A legkisebbek után a tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskola diákjai a település Chriskindlspiel-jét adták elő. Ezalatt a szülők, nagyszülők már izgatottan várták, hogy a diákok által készített mézeskalácsokból álló kiállítást is megcsodálhassák. Busa Mónika néprajzos ajánlotta mindenki figyelmébe az édes mézes csodákat, a tarjáni diákok mézeskalácsból megálmodott alkotásait, valamint a múzeum néprajzi gyűjteményének korabeli tárgyait.

 

Ezután forró kakaó, foszlós kalács fokozta az ünnepi hangulatot. A közös karácsonyváró készülődés sem maradhatott el. A fiatalok kezei közül szebbnél szebb egyedileg díszített mézeskalács figurák kerültek ki, sokan kipróbálták azt is, hogy méhviasz lapból milyen csodás gyertyák készíthetők.

 

A Német Nemzetiségi Múzeumban a tarjáni mézeskalács alkotásokat december 20-ig lehet megtekinteni, ezután a Tarjáni Katolikus és a Református templom ünnepét teszik meghittebbé.