Kuny Domokos Múzeum, Vár

Hétfő: SZÜNNAP
Kedd - péntek: 10.00 - 18.00
Szombat-vasárnap: 9.00-18.00
(+36) 34/381 251

Sima bejegyzés

A 90 éves Przudzik József festőművész életműkiállítása

A Tatai Helytörténeti Egyesület és a Kuny Domokos Múzeum tisztelettel meghívja Önt a 90. születésnapját ünneplő PRZUDZIK JÓZSEF festőművész, restaurátor életműkiállítására,
a tatai várba, 2016. július 9-én 16 órára.

A kiállítást Kövesdi Mónika művészettörténész nyitja meg, közreműködik Lakatos Judit.

 

Przudzik József festőművész, restaurátor 1926-ban Felsőgallán született.

1951-57 között a Magyar Képzőművészeti Főiskolán tanult, mesterei: Hincz Gyula, Bencze László, Kapos Nándor, Barcsay Jenő. Elnyerte a római ösztöndíjat. 1961-ben a Braccianoi nemzetközi pályázat diplomáját és ezüst medálját kapta meg.

Jelentős középkori és 18-19. századi freskókat és táblaképeket restaurált.
A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria restaurátora volt. Emellett barokk és modern templomok nagyméretű freskóit festette.

Jelenleg Balatonföldváron él és alkot.

Jelentős restaurátori megbízásai: a sümegi Maulbertsch-freskók, a sárvári vár lovagterme, a szombathelyi székesegyház Madonna-kápolnája, az Operaház falképei. Tatán a várbeli Római szoba falképegyüttesének restaurátori munkái, Majkon a refektórium freskónak helyreállítása fűződik a nevéhez.
Önálló művei a soproni, répcelaki, fertődi oltárképek, a szombathelyi, győri, écsi, rábasömjéni, magyarlaki, vámoscsanádi, vasszentmihályi, fertőd-süttöri, sopron, siófoki templomterek kifestése, a pécsi püspöki palotában Szent Gellért halála, és a Jelenések könyve képei. Ő festette a tatai kapucinus templom falképegyüttesét is.
Műveit számos egyéni kiállításon mutatta be Magyarországon és külföldön.

Jelenleg kiállítása pályájának hangsúlyos műveit bemutató életműkiállítás, amelyet 90. születésnapja alkalmából, életútjára visszatekintve válogatott szülőföldje számára. Tatához való kötődését az itteni múzeumi és műemléki megbízások alapozták meg.

Egy kisváros a hátországban - kiállítás