"Magyarországban Tatai Éppétő mesterhez hozzáfogható nincsen...”

A Fellner Jakab életét és munkásságát bemutató kiállítás a tatai 2022-es Fellner Jakab emlékév programsorozatának része, sarkalatos állomása.

 

Fellner Jakab a magyarországi későbarokk építészet egyik legkiemelkedőbb alakja volt, aki építményeivel számos település képét alakította, formázta a 18. században. Egyszerű kőművespallérként kezdte meg tevékenységét hazánkban, majd kisebb gazdasági épületek tervezésével és építésével folytatta pályafutását. Kitartó munkája révén pedig végül korának egyik
országos szinten legkeresettebb építészévé küzdötte fel magát. A Tatán létrehozott és általa vezetett, személye köré szervezett építési iroda nagyléptékű főúri és egyházi megbízatásokat is teljesített.

 

Fellner építményei között grófi kastélyok, főpapi rezidenciák, illetve számos templom is található.

 

A múzeum első emeleti két időszaki kiállítóteremben egységes koncepció mentén történt a kiállítás megvalósítása, a termek láncolata egymásra épül. A kiállítás során az egyes állomások, egységek kronológiai sorrendben, de tematikai egységek bevonásával követik egymást, Fellner Jakab életének és munkásságának legfőbb pontjait és állomásait kiemelve. Az első teremben egy 18. századi építkezésen találjuk magunkat. Itt a korszak előre jutási lehetőségeit jelenítjük meg a kőművesi, építészi pálya keretein belül, egyúttal rávilágítva Fellner sokoldalú működésére, működésének helyszíneire. A második teremben már a későbarokk alkotó építész műhelye, az építési iroda. A kiállítás lezárásaként olyan képzőművészeti alkotásokat láthatunk, amik hűen ábrázolják a Fellner Jakab életében létrejött Tata és Tóváros mezővárosok arculatának elemeit és jelen korunk legkiemelkedőbb műemlékeit.