Környezetváltozás a Tatai-medencében

Új természettudományos időszaki kiállítás nyílt meg október 4-én a Kuny Domokos Múzeumban. A Környezetváltozás a Tatai-medencében, a pleisztocéntől az antropocénig címet viselő tárlat hosszú idő után az első, amelynek a múzeum saját természettudományos gyűjteménye adja az alapját, melyet Skoflek István hozott létre.

A kiállítás saját élőhelyünk, környezetünk változását, az ember és a környezet kapcsolatát mutatja be az elmúlt kb. 100.000 év során.

Megelevenedő Porhanyóbánya, paleobotanikai gyűjteményi darabok, herbáriumi lapok, frissen gyűjtött, préselt növények és egy mozgalmas falfestés teszi látványossá a teret.

A kiállítás létrejöttében nagy szerepük volt a Talentum Művészeti Szakgimnázium 10. osztályos grafikus tanulóinak, akik 100.000 év történetét keltették életre a terem falain, illetve az Eötvös József Gimnázium és Kollégium Arany János Tehetséggondozó Program 9. osztályos diákjainak, akik a gyűjteményben lévő 1950-60-as évekbeli herbáriumi lapok feldolgozásában segédkeznek, valamint friss gyűjtésekkel gyarapították a gyűjteményt.

A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg; 2020 tavaszáig tekinthető meg.