Június 02-án nyílik a Tatai Várban legújabb régészeti kiállításunk!

2023. 06. 02-án, pénteken a Kuny Domokos Múzeum a Magyar Nemzeti Múzeum
közreműködésével új időszaki kiállítást nyit meg „Ami a lábunk alatt hever” – Közösségi régészet Komárom-Esztergom vármegyében címmel.

A kiállításban az elmúlt évek legfrissebb leletei mellett a múltban
előkerült önkéntesek vagy múzeumbarátok által megmentett tárgyak is bemutatásra kerülnek.
Nagy szeretettel várunk mindenkit 16:00-kor a Tatai Várban.

A nagyszabású, szakmai együttműködések sorát felvonultató tárlat létrejöttéről az alábbiakban olvashatnak.

„AMI A LÁBUNK ALATT HEVER”
Közösségi régészet Komárom–Esztergom megyében

Az évtizedek során időről, időre előtérbe kerül a múlt, és ennek megismerésére érzett vágy.
Tudni szeretnénk kik vagyunk, honnan jöttünk, mit keresünk itt. A régészet egy eszköze ennek a megismerésnek, és egyik legnagyobb feladatunk, hogy bemutassuk és a kapott információkat átadjuk.
“Én is régész szerettem volna lenni” mondják sokan, és a sóhaj mögött egy gyerekkori álom villan fel, az önkénteskedés ennek az álomnak a hobbiként megvalósított vetülete. Az elmúlt években több helyen is sikerült olyan kapcsolatot kialakítani érdeklődőkkel, amatőr
régészekkel, fémkeresősökkel, hobbi helytörténet kutatókkal, amely mind a kutatók, mind az önkéntesek számára gyümölcsözőnek mutatkozott.
“Ami a lábunk alatt hever” címmel szeretnénk egy olyan kiállítást létrehozni, amely bemutatja a tudomány és a közösség kapcsolatát. Az ötlet nem egyedi, az idén megnyílt Kincset Érő Közösség című tárlat a Magyar Nemzeti Múzeumban hasonló alapelveken nyugszik, amelynek kiállított tárgyai között múzeumunk anyagai is szerepelnek. Minden egyes tárgy egy–egy történetet mesél el, amelyben életre kelnek a múlt részletei, valamint a jelen az önkénteseken keresztül.

Az alapkoncepciója a kiállításnak két részre oszlana: az egyik részében az évtizedek során felhalmozott anyag egy szeletét szeretnénk bemutatni, amelyben a korábbi önkéntesek és múltszeretők által a múzeumba került tárgyakat leletegyütteseket mutatnánk be. A második
részében az újonnan előkerült, önkéntesek által beszolgáltatott tárgyak, leletegyüttesek, amelyeknek előkerülési körülményeiről nem csak a tárgyakat, hanem találóikat is megszólíthatjuk.
Előbbire példa a Kuny Domokos Múzeumban őrzött Héreg–Jásdi oldal nevű fémkeresős anyag, amelyet az 1980-as években szolgáltattak a Múzeumba, de ennek restaurálása, és bemutatása máig nem történt meg. A fémkeresős anyag számos római érmét, fibulát, női ékszert is tartalmaz, amelyek bronzból, ezüstből és aranyból készültek. Szintén a tatai múzeum anyagában található egy a Kecskéd településről előkerült vasdepó, amely a 2010-es évek találata, és szintén nem került bemutatásra.

Az új leletek leletegyüttesek közül kiemelendő az Ács–Bumbumkút lelőhelyen végzett szakmai munkák mellett az önkéntesek által gyűjtött fémanyag, amelyben egy kelta dudoros karperec is helyet foglal. Ezen példák mellett számos tárgy kerülne bemutatásra a megye múzeumaiból. A Klapka György Múzeum, a Tatabányai Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum Balassa Bálint Múzeuma, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum szintén az önkéntesség témájában válogatna anyagokat, amelyek illeszkednek a kiállítás képéhez. A Tatabányai Múzeum
például egy mérföldkövet adna kölcsön, amely az önkéntesek segítsége nélkül nem kerülhetett volna elő.
A kiállításba kerülő tárgyakkal kapcsolatban rugalmasan gondolkozunk, ugyanis, ha a közeljövőben újabb nagy értéket képviselő tárgyak kerülnek elő, ezeket is szeretnénk a közönség számára bemutatni. A leletek az őskortól egészen a középkorig kerülnének kiállításra.

Az előkerült tárgyak kontextusba helyezésére is nagy hangsúlyt fektetnénk, ennek elérése érdekében egy egyedi, modern katalógust készítenénk, amelynek célja, a korábbiakkal ellentétben, nem csak a tárgyak bemutatása lenne, hanem a tárgyak múzeumba kerülésének
útja, valamint extra történetek az önkéntességről arról, hogy a miért lesz valakiből hobbirégész.
Fiataloknak és idősebbeknek egyaránt múlt felé irányuló érdeklődését megerősítve a kiállításhoz múzeumpedagógiai foglalkozásokkal is készülünk, amelyekre nagy szerepet helyezünk. Az általános iskolától kezdve, egészen a nyugdíjas korúakig várjuk az érdeklődőket.
A programok csoportosan és önállóan is élvezhetők, akár szakmai vezetés nélkül is tudjuk a hozzánk érkezőket szórakoztatni.
Reményeink szerint 7000–10000 főt tudunk megmozgatni, mivel a múlt kedvelők, az iskolai csoportok, a lokálpatrióták és turisták egyaránt szívesen megtekintenék a megyében előkerült régészeti korú leletegyütteseket. Segítségünkre lenne a Magyar Nemzeti Régészeti Intézet új
közösségi régészeti csoportja is, a szakmai és az önkéntesekkel való kapcsolatteremtési kérdésekben is.