Bolygósztori – a Naprendszer keletkezése meteorit mintákba rejtve című vándorkiállítás megnyitóján jártunk

A Kuny Domokos Múzeum kiállítóhelyén, a Tatai Várban nyílt meg legújabb kiállításunk, amely egy vándorkiállítás keretében érkezett  hozzánk. A „Bolygósztori – a Naprendszer keletkezése meteorit mintákba rejtve” című kiállítás a legszebb meteorit típusokat bemutatva kalauzol el minket Naprendszerünk őstörténetébe. A vándorkiállítás a Svábhegyi Csillagvizsgálóból érkezett a tatai helyszínre és innen Kaposvárra megy majd tovább.


Április 01-én délután a Vártorony kiállítótérben rendezett megnyitón Dr. Schmidtmayer Richárd múzeumigazgató Kürthy Dóra geológus, igazgatóhelyettes társaságában történeti visszatekintéssel köszöntötte a megjelent érdeklődőket. Felidézte többek között Mátyás király, a Tatai Vár egykori urának, udvarában folyó természettudományos kutatásokat, valamint a különböző történelmi korszakokhoz kötődő csillagászati megfigyeléseket és eredményeket és hogy ezeket a kor emberei hogyan használták, értelmezték. Ezt követően Szklenár Tamás tartott kurátori tárlatvezetést a kiállítás anyagában. A magángyűjtemény teljes egészében saját gyűjtésének eredménye, melynek létrejöttéről is beszámolt a szakvezetés keretében. Szklenár  Tamás szerteágazó szakmai tevékenységei között: a Magyar Meteoritikai Társaság alelnöke, az Oktatási és ismeretterjesztési Tagozatának tagozatvezetője, valamint a palentology.hu oldal tartalomszerkesztője is. Az elhivatott csillagász így vall a kezdetekről:  „Szerencsésnek mondhatom magam, hogy vidéken nőttem fel, távol a város fényeitől, ahol derült estéken mindig tiszta égbolt tárult fölénk. Szüleimnek és környezetemnek köszönhetően már elég hamar elkezdtem vonzódni a természettudományokhoz, és a csillagászathoz”.

Később immár a pedagógus pályán, tanárként igyekezett diákjai számára átadni tudását és lelkesedését. A tudományos ismeretterjesztésben is aktívan részt vett: közel 10 évig vezetett csillagászati szakköröket Szarvason és környékén. Számos nagysikerű hazai és külföldi előadás, publikáció is köthető hozzá. Szakmai pályafutása során a professzionális csillagászat révén – Bakos Gáspár vezetésével –Bostonban, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai obszervatóriumban dolgozott a magyar vonatkozású HATNet projektben.


Az érdekfeszítő szakvezetés keretében izgalmas időutazásra indulhattunk a tárlat kurátorával, aki előadásában különféle meteoritmintákat mutatott be, amelyek egyfajta kozmikus történelemkönyvként, anyagukban őrizték meg az elmúlt néhány milliárd év történetét. Vizsgálatukkal visszarepülhettünk az időben abba a korba, amikor még nem létezett sem a Nap, sem a Föld, sem bolygószomszédaink.


A lelkes meteorit-rajongók kérdéseire is választolt Szklenár Tamás ezen a délutánon, és további érdekes beszélgetést is folytatott a megyei csillagászati élet megjelent képviselőivel.


A kiállítás 2023. július 28-ig látható a Vármúzeum nyitvatartási idejében, hétfő kivételével, keddtől vasárnapig  9.00 és 17.00 óra között.

Varga Edit fotós összeállításával a szombati események legemlékezetesebb pillanatait elevenítjük fel.