“Mások hitét kell erősítenem…” 2023. február 25-én nyílik legújabb tárlatunk

2023. február  25-én, a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján nyílik meg a Kuny Domokos Múzeum legújabb tárlata. Február 09-én, csütörtökön, 14.30 órakor, a tárlatot befogadó Német Nemzetiségi Múzeumban Dr. Schmidtmayer Richárd, intézményünk igazgatója és Nagy Zsuzsanna múzeumpedagógus, a tárlat kurátora adott tájékoztatást a kiállítás létrejöttének előzményeiről. A „Mások hitét kell erősítenem” című kiállításban résztvevő oktatási intézmények pedagógusai és diákjai is megjelentek az eseményen.

Múltunk megismerésének több útja, módja van. A könyvtárak, levéltárak, múzeumok által összegyűjtött tárgyi emlékek, képi ábrázolások, dokumentumok egy része bárki számára hozzáférhető, a kutatók pedig betekinthetnek a nagyközönség elől elzárt forrásokba is.

Van azonban a megismerésnek egy másik módja, mely közelmúltunk eseményeivel kapcsolatban mindenki számára rendelkezésre áll: a beszélgetés.

Nagymamák, nagypapák emlékeiben, a kredencben, a komód fiókjában lapuló fényképeken, a katonakönyvek, bizonyítványok, mesterlevelek oldalain keresztül képet kaphatunk egy, a múltunkhoz kapcsolódó, de a jelenünket és a jövőnket is meghatározó világról.

A „Mások hitét kell erősítenem” című 1956-os forradalommal kapcsolatos vetélkedő és az ennek nyomán készülő kiállítás ezekre a forrásokra, emlékekre kívánja irányítani a figyelmet; valamint arra, mennyire fontos feladatunk a szemtanúkkal való beszélgetés, a kutatás.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja egyik célkitűzése, a közös tudás megszerzése miatt merült fel az az ötlet, hogy a tatai ’56-os eseményekkel kapcsolatos versenyt szervezzen a Kuny Domokos Múzeum.

A tatai és környékbeli 8 – 12. évfolyamos tanulókat vártuk, akiket első alkalommal Dr. Schmidtmayer Richárd vezetett be a kutatás és a tatai 1956-os események rejtelmeibe.

A csapatoknak ezt követően „beszélgetni” kellett, interjúkat készíteni, korabeli tárgyak után nyomozni. Feladatul kapták, hogy készítsenek egy kiállítástervet, melybe a saját kutatásukat is felhasználják.

A Német Nemzetiség Múzeum adott otthont annak a vetélkedőnek, mely során a hét versenyző csapat összemérte tudását, bemutatta kiállítástervét, kutatási eredményeit és megtekinthetett egy fegyverbemutatót.

A vetélkedőben legjobban szereplők kiállítástervét –kiegészítve a többi terv egy-egy elemével – a múzeum, jutalmul, megvalósítja.

A Német Nemzetiségi Múzeum második emeletén folyó munkába pillanthattak be a sajtó megjelent képviselői ezen a délutánon.

Előzmények:

Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében “Mások hitét kell erősítenem” címmel egy 1956-ról szóló csapatversenyt hirdettünk meg. A többfordulós, változatos feladatokból álló helytörténeti megmérettetés az 1956-os forradalom és szabadságharc tatai vonatkozásait helyezte fókuszba.

A vetélkedő témáját az 1956-os forradalom és szabadságharc tatai eseményei adták. A vetélkedő a tanévkezdéssel egy időben került meghirdetésre, az ajánlott forrásmunkák megadásával.A kutatómunkához a múzeum a résztvevő csapatok és a felkészítő pedagógusok részére tematikus napot szervezett. A vetélkedősorozat első találkozóján a diákokat Dr. Schmidtmayer Richárd igazgató fogadta, aki a közgyűjteményekben folyó szakmai munkával, a kutatási tevékenységekkel, valamint a múzeumi munka összetettségével ismertette meg a fiatalokat. Ezt követően a kapott források segítségével a csapatok kiállítástervet készítettek, felhasználva a saját kutatásaik eredményeit is.

Igen aktív időszak következett az ezt követő hetekben: a vetélkedőhöz csatlakozott diákok muzeológus és történész irányítása mellett – betekintést nyerhettek a témához kapcsolódó gyűjteményekbe, „kutatási gyakorlatot” szerezhettek. A „kutatási gyakorlat” mellett a diákok és a pedagógusok megismerhették a múzeumot, mint a kutatás terét és átfogóbb képet kaphatnak a forradalom helyi eseményeiről, előzményeiről, következményeiről is.

Október 24-én a Német Múzeumban a vetélkedősorozat következő fordulójára került sor. Az elmúlt hetek helytörténeti kutatásairól adhattak számot a fiatalok: hét lelkes csapat és felkészítő tanáraik látogattak el a múzeum emeleti kiállítóterében berendezett élő vetélkedő helyszínére.

A vetélkedőn az elhivatott felkészítő tanárok által koordinált csapatok vettek részt:

Seffer Tímea: TSZC Bánki Donát – Péch Antal Technikum

Nagyváthy Erzsébet: TSZC Bánki Donát –  Péch Antal Technikum

Akács Róbert: TSZC Bláthy Ottó Technikum, Szakközépiskola és Kollégium

Nagy Mária Terézia: Bláthy Ottó Technikum, Szakközépiskola és Kollégium

Nagy Mária Terézia 2. csapata

Takácsné Pogrányi Irén: Launai Miklós Református Iskola

Belicza György Alex: Launai Miklós Református Iskola.

A személyes találkozás a témában megszerzett tudásanyag összegzésére is jó alkalomnak bizonyult: az “élő” fordulón bemutatták a kiállításterveket, és összemérték a korszakkal kapcsolatos tudásukat. Meghívott vendégeink  a korszakot megidéző hagyományőrök voltak, név szerint: Halom Albert, Sajtos Richárd, Krussó Marcell, akik korabeli harci eszközök bemutatójával és egyedi gyűjtésű egyenruhákkal szemléltették a korszakot. A diákok csapatonként élőképek formájában jelenítették meg az adott korszak egy-egy fontos mozzanatát.

A rendezvénysorozat szakmai koordinátora: Nagy Zsuzsanna múzeumpedagógus. A színvonalas, hangulatos vetélkedőt Szűcs József kollégánk moderálta.  Szegedi Fanni munkatársunk pedig a technikai háttértámogatásban nyújtott segítséget. A zsűriben történész, régész, muzeológus és néprajzos munkatársak foglaltak helyet: Dr. Schmidtamyer Richárd, Stegmayer Máté és Schmidtmayer-Busa Mónika, akik már a felkészítő szakaszban is szakmai tanácsaikkal segítették a fiatalokat.

Az élő fordulós vetélkedő eredményeit és a kiállításterveket is értékelte a zsűri, mely alapján az alábbi eredmények születtek:

Az első helyezett Akács Róbert csapata, a Járási Tanács lett: Fazekas Balázs, Halápi Zoltán, Lévai Bence.

  1. helyen végzett: Nagy Mária Terézia csapata, a Molotov-koktél: Horváth Ferenc, Kis-Prumik Levente, Szőke Szintia.
  2. helyezést érte el Belicza György Alex csapata, a 3 Grácia: Horváth Fruzsina, Ocskay Bori, Varga Anna.

A lelkes kutatómunkát és a vetélkedőn elért eredményeket értékelte a zsűri, akik az eredmények kihirdetésekor oklevelet, a témához kapcsolódó könyvekből álló ajándékcsomagot adtak át a résztvevőknek.

Immár annak a kiállításnak az építésébe csatlakozhatnak be a megjelentek, amely 2023. február 25-én, 16 órakor a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján nyílik meg. A díjazott iskolák mellett terveink szerint a többi iskola kutatása is helyet kapna a tárlatban. Emellett a kutatások eredményeit, az interjúkat, az esszéket egy közös internetes platformon tervezzük megjelentetni, hogy mindenki számára elérhető legyen.