Sajtótájékoztatót tartottunk aktualitásainkról

2020. május 18-án Dr. Schmidtmayer Richárd, a Kuny Domokos Múzeum igazgatója tájékoztatta a sajtó megjelent munkatársait intézményünk aktuális projektjeiről a múzeumi világnap és az internet világnapja kapcsán a Német Nemzetiségi Múzeumban. A sajtóeseményen részt vett Rigó Balázs, Tata Város alpolgármestere is.

 

150 évvel ezelőtt, 1869-ben tartották hazánkban az első hivatalos népességszámlálást. A felvételi íveken lakcímenként az összes lakó adatát név szerint felvették (név, születési idő, családi állapot, vallás, foglalkozás, stb.), melyeket ezt követően számszerűsítve – személyes adatok nélkül – közöltek 10 évente a statisztikai évkönyvben. Az eredeti felvételi íveket a későbbi népszámlálások után többnyire selejtezték. Néhány megyére vonatkozó felvételi ívek azonban fennmaradtak, s így történt ez a történeti Komárom vármegyére vonatkozó ívekkel is, mely vármegyének fennmaradt íveit a szlovákiai Nyitrai Állami Levéltárban őriznek. Ezen gyűjteményben elérhetőek a Tatára és a környező településekre vonatkozó 1869-es felvételi ívek. A Kuny Domokos Múzeum arra vállalkozott, hogy ezeknek a népszámlálási íveknek az adatait összegyűjti, rendszerezi és adatbázis formájában online elérhetővé teszi egy jóval szélesebb keresési lehetőséggel. Első körben Tata-Tóváros és a Tatai járás, azaz Baj, Dunaalmás, Dunaszentmiklós, Kocs, Naszály, Neszmély, Szomód, Tardos és Vértestolna települések válnak kereshetővé. Több mint 20.000 személy, 150 évvel ezelőtti, százezres nagyságrendű adatai válhattak így könnyen elérhetővé.

 

A 2002 óta világszerte megünnepelt internet világnapja alkalmából a sajtó munkatársai számára is bemutatásra került a Kuny Domokos Múzeum megújult honlapja. A nagyközönség a múzeumi hírekről, információkról a múzeum megújult honlapjáról értesülhet. A friss tartalmakkal és megújult designnal jelentkező weboldal, továbbra is a régi helyen, a https://kunymuzeum.hu/ címen érhető el. A fejlesztés – korábbi együttműködő partnerünk – a Pazirik Informatikai Kft. közreműködésével valósulhatott meg.

 

Mint minden múzeumnak, a világjárvány okozta veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, nekünk is be kellett csukni kapuinkat. Ekkortól az online térbe költöztünk, hogy látogatóink otthonába vigyük a múzeumot, így kínálva alternatívát a kulturális tartalmakat kedvelőknek és keresőknek ebben a nehéz időszakban. Online tartalmainkról bővebben előző híradásunkban olvashatnak.

 

A Német Nemzetiségi Múzeumban jelenleg egy raktár megújítási pályázati projekt van folyamatban. A tavalyi év során elnyert pályázati támogatással raktárunk megújítása május közepén vette kezdetét, ezért első lépésként ki kellett ürítenünk az épületet, ami nem kis kihívás elé állította a múzeum munkatársait. A munkálatokkal kapcsolatosan a helyszínen is tájékozódhattak a sajtó munkatársai a hétfői napon. A látogatók előtt bezárt épületet a következő időszakban kinyitjuk egy kicsit a közösségi oldalainkon. A következő időszakban megosztunk egy-egy tárgyat, amelyek a raktárból kerültek ki.

 

A virtuális térben több olyan közösségi kezdeményezéshez csatlakoztunk az elmúlt időszakban, amely segíti a látogatóinkkal, közösségeinkkel a kapcsolattartást. Ilyen az idén 25 éves Múzeumok Majálisa, amely a múzeumi szakma legnagyobb országos seregszemléje. A rendkívüli helyzetben csupán online kezdeményezésként tartottuk meg ezt a bemutatkozást, felidézve a tavalyi kitelepülésünk legemlékezetesebb pillanatait.

 

A Közösségek Hete országos rendezvénysorozat programjában is részt vettünk május 11 és 17. között – a szokásoktól eltérően, virtuális formában. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, az Országos Széchényi Könyvtár és az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. együttműködésében immár negyedik éve megrendezésre kerülő, s igen népszerű programsorozat a közösségek fontosságára, a közösség megtartó erejére hívja fel a figyelmet. E mostani egymásra utalt, kiszolgáltatott, mindannyiunk számára embert próbáló helyzetben különösen is fontos a közösségi értékek hangsúlyozása. Közös gondolkodással és felelősségvállalással, egymásra odafigyelve, egymást bátorítva könnyebben élhetjük meg a bezártság mindennapjait. A Közösségek Hete tematizált programjaihoz a Kuny Domokos Múzeum és a Német Nemzetiségi Múzeum is minden nap online tartalmakkal járult hozzá.