Online múzeumi tartalmaink

Mint minden múzeumnak, a világjárvány okozta veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, nekünk is be kellett csukni kapuinkat. Ekkortól az online térbe költöztünk, hogy látogatóink otthonába vigyük a múzeumot, így kínálva alternatívát a kulturális tartalmakat kedvelőknek és keresőknek ebben a nehéz időszakban.

 

A hét minden napján jelentkezünk tartalmainkkal: Tematikus sorozataink segítségével Facebook-oldalunkon – hétfőnként – bepillanthatnak a múzeum színfalai mögé, megismerkedhetnek a különböző munkaterületeken tevékenykedő kollégáink munkájával. Szerdánként feltesszük az izgalmas kérdést: “Mivel foglalkozik a régész, vagy a restaurátor?” Csütörtökönként a Tata helytörténete iránt érdeklődőket invitáljuk időutazásra archív fotóink megosztásával. A vasárnap a természettudományé, illetve ekkor értesülhetnek közművelődési projektjeinkről is. Mindezek mellett meglepetésekkel is, és a hét több napján videós tartalmakkal is jelentkezünk, amelyek YouTube-csatornáinkon jelennek meg elsősorban: heti kétszer az Esterházy-család és a hozzá köthető személyek múzeumunkban őrzött arcképsorozatát – egyes esetekben az őket megörökítő műtárgyakat – vesszük górcső alá. Hétfőnként a legkisebbekhez szóluk “Múzeumi matiné” című sorozatunkon keresztül. Szombatonként ismeretterjesztő kalandozás keretében vesszük nyakunkba a várost, s reméljük, minél többen tartanak velünk és a “Városséta” epizódjaival. A múzeum Instagram-oldalán pedig a tatai várban éppen kiállított “Törékeny vágyak” című kiállítás virtuális tárlatvezetésén vehetnek részt.

 

A Német Nemzetiségi Múzeum az online világba kilépve olyan tartalmakra helyezi a hangsúlyt, amely egyrészt az országos lefedettségű gyűjteményt mutatják be, másrészt rövid videókkal segítik a német nemzetiségi hagyományok megélését. A gyűjtemény bemutatásakor alapvetően tárgyakra, képekre koncentrálunk, illetve népszerűsíteni tudjuk a már létrehozott online-gyűjteményeinket, újabb összefüggésekre világítunk rá az online tér segítségével. Mindenekelőtt olyanoknak szól, akik a gyűjteményünkbe szeretnének egy kicsit elmélyülni. A YouTube-csatornánkon fellelhető videókat több témában készítjük: „Sváb életképek” című videósorozatunkkal egy-egy régi használati eszközt mutatunk be, egyben a nemzetiségi oktatás számára. A rövid videókat autentikus környezetben, rövid szövegekkel készítjük el, hogy egy-egy életkép legyen a múltból. Olyan modernebb hangulatú timelapse videókat is készítünk, amellyel egy-egy izgalmas témát járunk körül, pl.: hogyan alakult a frizura egy sváb nő élete során, hogyan jelezte a státusztváltozásokat, vagy milyen változatai voltak az öltözetnek a hétköznapok és ünnepek váltakozásában. Emellett egy-egy kulisszák mögött készült fotóval megjelenünk Instagram-oldalunkon, hogy a közösségeinkkel minél több területen tudjunk kapcsolatot tartani.

 

Április folyamán megújult múzeumi honlapunk is, így egy új webes struktúrával és rengeteg látványos fotóval tűzdelt aloldallal várjuk újranyitásunk pillanatát. Addig érdemes tehát itt is körülnézni!

 

A mielőbbi személyes viszontlátás reményében, jó egészséget kívánva küldjük virtuális üdvözletünket minden látogatónknak, vigyázzanak magukra és egymásra!

Kuny Domokos Múzeum

 

Facebook: https://www.facebook.com/kunymuzeum
YouTube: https://www.youtube.com/user/kunymuzeum (Csatornánkon tematikus sorozataink külön lejátszási listákba rendezve is megtalálhatók!)
Múzeumi matiné: https://www.youtube.com/channel/UCICanFR8NfzdV0DHR0nyWmw
Instagram: https://www.instagram.com/kunydomokosmuzeum1/

 

Német Nemzetiségi Múzeum

Facebook: https://www.facebook.com/UngarnsDeutschesMuseum
YouTube: https://www.youtube.com/playlist?list=PLXXXuevslFor_7XLGw6_fk2UCPZCWRchn
Instagram: https://www.instagram.com/nemetmuzeum/

 

#maradjotthon #múzeumozzaszobádból