Energiatakarékosság világnapja a múzeumban

2020. március 6-án, az energiatakarékosság világnapja alkalmából rendhagyó foglalkozást tartottunk iskolás csoportok részére a Kuny Domokos Múzeumban. Meghívott előadónk Molnárné Dőry Zsófia, energetikai mérnök volt, aki interaktív előadásában számos érzékletes példával hívta fel a figyelmet: felelősségünk közös, ha környezetünk védelméről van szó. Fontos, hogy a gyerekek érzékeljék: végesek az energiaforrások, megkerülhetetlen kérdés, hogyan gazdálkodunk természeti erőforrásainkkal.


Szemléletes adatokkal azt próbálta érzékeltetni a gyerekekkel, hogy ők maguk is aktívan tehetnek a környezetük megóvásáért. Mindennapi szokásaink, életvitelünk kismértékű átalakításával hozzájárulhatunk a környezetünk tehermentesítéséhez. Például csökkentjük az energiafelhasználást, szelektíven gyűjtjük a hulladékot, nem pazaroljuk a vizet, autó helyett kerékpárral közlekedünk, mind-mind olyan hétköznapi praktikák, amelyeket egy gyermek is megvalósíthat családja körében.


Számos érdekességgel készültünk ezen a délelőttön: a gyermekek megismerhették életmódunk energialábnyomát, szó volt többek között még a fogyasztásmérés fontosságáról, a megújuló energiaforrásokról. Dinamós lámpa, napelemmel működő robot, mind-mind kipróbálhatók voltak ezen a napon. A résztvevő csoportok – többek között a Kőkúti Általános Iskola gyermekei, a Fazekas utcai Általános Iskola tanulói és a Talentum Iskola első osztályosai – érdeklődve hallgatták az interaktív előadást és maguk is aktívan közreműködtek benne.


A program a Kuny Domokos Múzeumban 2019. október 4-én megnyílt „Környezetváltozás a Tatai-medencében a pleisztocéntől az antropocénig” című időszaki kiállítás terében zajlott. A múzeum partnereivel közösen az idei esztendőben további környezettudatossággal, környezetvédelemmel kapcsolatos programot szervez, valamint országos és európai szintű kezdeményezésekhez is csatlakozik.