Törékeny vágyak – Találkozás egy porcelán mesterfestővel

Kurátori tárlatvezetéssel kezdődött február 29-én a délután programja: Polgár Mónika, az Óbudai Múzeum történész-muzeológusa kalauzolta az érdeklődőket a vár időszaki kiállítótereiben. Sok-sok új információval, érdekes anekdotákkal gazdagodhattak látogatóink.

 

A program második felében elsőként a „Törékeny álmok” című promóciós kisfilmet tekinthették meg vendégeink. A porcelán éteri világa a zene és a tánc formanyelvén keresztül elevenedett meg Suta László operatőr képkockáin. A kisfilmben – amely a kiállítás interaktív felületein és a hamarosan megújuló múzeumi honlapunkon is megtekinthető – Kaszab Laura, a Silhouette Balett táncosa működött közre.

 

Ezt követően Szentgáli-Varga Szilárd porcelán mesterfestő előadása következett. Vendégelőadónk a Herendi Porcelánmanufaktúrában eltöltött 15 év alatt sajátította el a porcelánfestő szakma mesterfogásait, majd a leghíresebb nyugat-európai porcelánmanufaktúrákba tett tanulmányútjain képezte tovább magát. Előadásában beszámolt a Meisseni Manufaktúrában, a Müncheni Művészeti Akadémián, a Berlini Királyi Manufaktúrában, valamint a Nymphenburgi Manufaktúrában eltöltött időszakról, porcelánfestészeti tanulmányairól. Részletesen ismertette a porcelánmanufaktúrák mintavilágát és az egyes műhelyek jellegzetességeit.

 

Ezután a mester saját alkotásait is megtekinthették a jelenlévők, hiszen művészi munkái hazai és külföldi gyűjteményekben egyaránt nagy számban találhatók. Aki pedig kedvet kapott és szívesen kipróbálná a porcelánfestést, 2020. március 21-én a tatai várban workshop keretében magától Szentgáli-Varga Szilárdtól tanulhat.