Fejlesztésekkel újul meg a várárok egyik szakasza

Fejlesztésekkel újul meg a várárok Hajdú utca felőli oldala Tatán. A tervezett beruházásokról tartottak sajtótájékoztatót 2020. február 18-án délután a tatai vár lovagtermében.

 

Elsőként Michl József polgármester köszöntötte a megjelenteket: a képviselőtestület tagjait, a Platán Étterem és Vendégház, a Tatai Öreg-tó Halászati Kft., a Kuny Domokos Múzeum vezetőségét, valamint a sajtó megjelent képviselőit. Ezt követően ismertette az immár testületi döntéssel is támogatott projekt megvalósításának részleteit. A hasznosítás koncepciója egységes, két fejlesztési irányban valósul meg: a várárok kőfalainak és növényzetének karbantartó felújítása mellett mobilan elhelyezett építmények és faburkolatú sétányok, teraszok várják majd a látogatókat. A várárok felújítása a tatai várba bevezető híd és a nagy platán fa mellett, a  tóból kivezető zsilip közötti területen valósul meg. A városvezető hozzátette: – Különösen fontos, hogy végre megvalósulhat a folyamatos halértékesítés lehetőségének biztosítása, és bízik abban, hogy a Platán Étterem az eddig is magas színvonalat tovább emelve fejleszti a várárok egy részét.

 

A Platán Étterem kapcsolódó fejlesztéséről Markos Anikó építész-tervező a Komárom-Esztergom Megyei Építész Kamara elnöke tájékoztatta a megjelenteket. Az elmúlt 11 év történéseit tekintette át beszámolójában. A Platán Étterem és Vendégház korábbi rekonstrukciója és a környező közterület fejlesztése 2009-ben valósult meg. A műemlék rekonstrukció szakmai elismerésben is részesült 2012-ben, Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíjat kapott. Markos Anikó hangsúlyozta: – A jelenlegi fejlesztés semmilyen módon nem befolyásolja a közkedvelt és megszokott tóparti rendezvényeket, fesztiválokat.

 

A sajtótájékoztatón bemutatkozott a tervezői csapathoz csatlakozott Varró Zoltán, aki elmondta: – A várárok hasznosításának szemléletében a „kortárs módon hozzányúlni a régihez” elv vezérelte, amelyet inspiráló nemzetközi példákkal támasztott alá.

 

A Tatai Öreg-tó Halászati Kft. 2017-ben kötött bérleti szerződést a Kuny Domokos Múzeummal a várárok halászati hasznosítására. Karsainé Haris Hajnalka, a Kft. ügyvezető igazgatója ezzel kapcsolatban a sajtótájékoztatón elmondta: mivel a helyszín halászati létesítményei rendkívül elavultak voltak, ezért az önkormányzat cége  felújítási munkákat kezdett, többek között mederkotrásokat, a halrácsok pótlását, cseréjét, út és kapu építését, emellett pedig folyamatos kertészeti munkákkal szépítették az elmúlt években a területet.

 

A növekvő vásárlói igények,  a halfogyasztási  szokások terén mutatkozó tendencia egy rendszeres halárusító és halsütő megvalósítását indokolják. Mivel a várárok jelenlegi infrastruktúrája nem alkalmas egy halárusító üzlet és halsütő kialakítására, ezért a Tatai Öreg-tó Halászati Kft. még ebben az évben megkezdi azokat a munkákat, amelyek megfelelő hátteret biztosítanak majd a fejlesztésre. A beruházás először a közművek és az építmények tervezésével kezdődik, az első ütem pedig várhatóan még a téli halászati idény kezdetére befejeződik.

 

A program folytatásaként Michl József a sajtó megjelent képviselőinek kérdéseire válaszolt, majd a partnerek közötti kötetlen beszélgetéssel zárult a délután.