“TATA 2020” – Kiállítás nyílt a tatai vár toronyszobájában

Január 22-én múzeumunk különleges helyszínén, a tatai vár hosszú évek után újra megnyitott toronyszobájában mutattuk be a Talentum Művészeti Szakgimnázium 13. osztályos tanulóinak “TATA 2020” című kiállítását. A tárlat tablóin 12 végzős grafikusnövendék olyan leporelló és ajándéktárgy tervei láthatók, amelyek múzeumunkat, annak néhány programját, illetve Tata látványosságait népszerűsítik.

 

A megnyitón megjelenteket Fogel Zsolt, a Talentum Iskola igazgatója köszöntötte, majd egy dalt hallhattak Erdélyi Emma első osztályos tanuló előadásában, akit Móser Tamás kísért gitáron. Dr. Schmidtmayer Richárd múzeumigazgató megnyitóbeszédében az intézményünk és az iskola közötti kiváló együttműködés elemeit emelte ki, valamint rávilágított a kiállított tervezetekben rejlő fantasztikus lehetőségekre. Michl József, Tata Város polgármestere a kiállító diákok alkotómunkájának fontosságára hívta fel a figyelmet, útravalóként egy Hamvas Bélától származó idézettel: “Ez a tevékenység: a lehullottat visszaemelni, az elveszettet megtalálni, a bemocskolódottat megtisztítani, az elhomályosultat kifényesíteni, az összetörtet ismét egybeépíteni, a fellázadtat megtéríteni és megbékíteni. Egyszóval: megváltani. Az emberi tevékenység értelme, hogy a világot át kell emelni a szellemi világba, vagyis arannyá kell változtatni.”

 

A kiállítás megnyitásával egy időben múzeumunk Facebook-oldalán szavazást hirdetett. Az elkészült leporelló tervezetek közül a március 8-ig legtöbb szavazatot gyűjtő alkotás kerülhet sokszorosításra, illetve terjesztésre látogatóink körében. A kezdeményezés és annak részletei ITT érhetők el.

 

A “TATA 2020” című kiállítás március 15-ig tekinthető meg.