“Törékeny vágyak…” – új kiállítás nyílt múzeumunkban

December 17-én zsúfolásig megtelt a tatai vár lovagterme, amikor is megnyitottuk múzeumunkban az Óbudai Múzeum “Törékeny vágyak – Porcelánok a királyi asztaltól a panel-vitrinig. Hüttl Tivadar gyára és az Aquincum Porcelángyár” című vándorkiállítását.

 

A “Törékeny vágyak” részletesen bemutatja a Hüttl, és a későbbi jogutód, már államosított Aquincum Porcelángyár történetét. A látogató betekinthet a porcelánkészítés technológiájába, a tervezéstől a késztermékig. A vitrineket áttekintve jól megfigyelhető az említett két gyár termékkínálatának fejlődéstörténete, kezdve a királyi, nemesi, kávéházi, szállodai étkészletektől a szocializmus panellakásainak vitrinjeiben vagy a televíziók tetején elhelyezett, “minden háztartásban megtalálható” dísztárgyakig.

 

A nyitórendezvényen köszöntőjében Dr. Schmidtmayer Richárd múzeumigazgató párhuzamot vont a megnyíló tárlat és a tatai porcelán- és fajanszgyártás hagyománya között. Tata városának nevében – amely az első állomása a bemutatott anyagnak – Michl József polgármester köszöntötte a kiállítást. Az eseményre ellátogatott dr. Hüttl Antónia, a gyáralapító Hüttl Tivadar dédunokája is, aki családja történetét elevenítette fel.

 

A megnyitó hivatalos részét követően a jelenlévők Benyóné dr. Mojzsis Dóra és Polgár Mónika, az Óbudai Múzeum muzeológusai, illetve a vándorkiállítás kurátorai vezetésével különleges tárlatvezetésen vettek részt.

 

A “Törékeny vágyak” című tárlat 2020. június 7-ig látogatható múzeumunk nyitvatartási idejében. A kiállításhoz egy exkluzív katalógus tartozik, amely intézményünkben megvásárolható.