Volt Zsinagóga Kiállítóhely


Csütörtök - Szombat: 9.00 - 17.00

Sima bejegyzés

HÁZÁM – Smidt Tamás építész kiállítása

Még két hónapig, július 30-ig tekinthető meg Smidt Tamás építész HÁZÁM című kiállítása az egykori zsinagóga épületében csütörtöki, pénteki és szombati napokon 9 és 17 óra között, a tatai Hősök tere 7. szám alatt!

Smidt Tamás Tata testvérvárosában, Szőgyénben élő építőművész 1974-ben született Érsekújváron. 2000-ben diplomázott a Pozsonyi Műszaki Egyetemen építészmérnökként, 2001 óta önállóan dolgozik, s megalapította az Ateliersmidt építészirodát. Épületei, alkotásai számos magyarországi és felvidéki településen megtalálhatóak.
Az elmúlt években több műemléki rekonstrukciót is megtervezett, és számos önálló kiállításon van túl.
Smidt Tamás a kiállítás megnyitóján elmondta: – A tárlaton az elmúlt 10 év munkái kerülnek bemutatásra. Bár tanulmányait Pozsonyban végezte, folyamatosan kereste a magyar nyelvezetet az építészetben, és számos Magyarországon élő mester mellett is tanult mintegy „kétlaki” életet élve. A kiállítás címe a HÁZÁM – mely a hazám és a házam szavakat képviseli – szintén erre utal. Az építész hozzátette: – amikor egyetemes építészetről beszélünk, akkor is megfigyelhetőek az apró különbségek a különböző kultúrákban. Ez alapján a magyar építészet nyelvezete is más, és megkülönböztethető a többitől.
Smidt Tamás kézzel rajzol, balkezes kézi rajzaiból, és az elkészült épületek, terek fotóiból láthatnak egy válogatást a kiállítás látogatói. A tárlatot május 17-én Prof. Dr. Bagdy Emőke pszichológus, egyetemi tanár nyitotta meg, aki régóta jó barátságot ápol a szőgyéni építésszel. Bagdy Emőke a helyszínen kiemelte: – Manapság nagy szükség van arra, hogy az építészek visszaállítsák az építészetet a művészet világába. Smidt Tamás megmutatja, hogyan jelenik meg az épület arculatában az építész arca, miközben tiszta egyszerűségével vonja magára a figyelmet.
A kiállítás védnöke Michl József a megnyitón úgy nyilatkozott: – Bár Smidt Tamás szőgyéni testvérvárosunk építésze, és V. Smídt Róbert szőgyéni fafaragóművész, Tata díszpolgárának testvére, munkáival a tataiak eddig még nem találkoztak. Michl József tavaly Smidt Tamás komáromi kiállításának megnyitója után ajánlotta fel azt a lehetőséget, hogy a tárlatot elhozzák városunkba is. A polgármester hozzátette: – Smidt Tamást fantasztikus érzékkel használja a modern építészeti lehetőségeket, ugyanakkor múltunk értékeit is megjeleníti a különböző anyagokban, mai technikákban és formákban.

Forrás: tata.hu

Egy kisváros a hátországban - kiállítás