Volt Zsinagóga Kiállítóhely


Csütörtök - Szombat: 9.00 - 17.00

Sima bejegyzés

100 – Megnyílt Görözdi Rita és Görözdi Lilla kiállítása

Barátok, ismerősök, de érdeklődők is szép számmal érkeztek péntek délután a kortárs képzőművészeti tárlatoknak helyet adó Volt Zsinagóga Kiállítóhelyre, ahol „100” címmel megnyílt Görözdi Rita és Görözdi Lilla kiállítása.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozatához kapcsolódó ünnepélyes eseményen Kövesdi Mónika művészettörténész mutatta be a megjelenteknek a képekből és egyedi hinta-installációkból álló tárlatot: „Tízszer tíz kép a falakon, számtalan variációja ugyanannak az alapgondolatnak. Itt azonban nem a mennyiségtan, hanem a nyelvészet világába csöppenünk. Nyelvészeti kísérlet, fordítási gyakorlat zajlik ugyanis a falakon. A kiindulópont a Braille-írás, ez a vakok számára kifejlesztett, sajátos, kidomborodó pontok rendszeréből összerakott ábécé. Ennek 6 pontos, különbözően kidomborodó mintázatát használja fel Görözdi Rita, de ahelyett, hogy domborművé formálná, szobrászi felületként kezelné, színeket rendel a pontokhoz. A pontok aztán elrugaszkodnak a felülettől, a konkrét nyelvezettől, és megtartva lehatárolt, tökéletes formáikat, játékba kezdenek a felületen. (…) Két fiatal művész, két kísérletező alkotó, ketten, akik a művészet új nyelvét keresik – vagy találják fel -, ráadásul összetartoznak, hiszen ikertestvérek. Kiállításuk bevezetés lehet a mennyiségtanba és a nyelvészetbe: egy új, mágikus számtanba, és egy teljesen új nyelvbe, a színek beszédébe. Botladozva, de próbáljuk meg követni őket ebbe az új világba – izgalmas, bátor kalandjukba, amely mindannyiunk számára megújulást fog jelenteni.

Ezt követően Lévai Ádám képgrafikus köszöntötte a két művészt; személyes, közeli ismeretsége révén megismertetve a nagyérdeműt pályafutásuk, s eddigi munkásságuk főbb állomásaival. A bensőséges megnyitó gondolatok után a Manual Acoustic alkalmi formációja (Horváth Sándor – handpan, Meszner Róbert – nagybőgő, Németh Ádám – gitár) tette varázslatosabbá a koraestét.

A kiállítás november 18-ig látogatható a Volt Zsinagóga Kiállítóhely nyitvatartási idejében (csütörtök–szombat 9 és 17 óra között).

Egy kisváros a hátországban - kiállítás