“Lacus Felix” TÁMOP pályázat

Vendégségben a múzeumban – Csolnok bemutatkozik

Pénteken elkezdődött a 2016. év Vendégségben a múzeumban programja, melynek során Csolnok településsel ismerkedünk. A Komárom-Esztergom Megyei Németek Önkormányzata részéről Harasta Renáta, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata Regionális Irodájának vezetője köszöntötte a csolnoki vendégeket és az érdeklődőket. Csolnok történetéről és nevezetességeiről Szax Lászlótól, a Csolnoki Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökétől tudhattunk meg többet.
Az első rendezvényen a csolnoki Nyugdíjas Klub kórusa (vezető: Markos Lászlóné) és a Német Nemzetiségi Tánccsoport (vezető: Tafferner Ingrid) mutatkozott be, valamint jellegzetes csolnoki sváb ételeket – Paradeistunkelt és Fisolezuspeist – kóstolhattunk. A Nyugdíjas Klub tagjai pedig süteményekkel is készültek.
Az eddigi évekhez hasonlóan időszaki kiállítás is nyílt a rendezvényhez, melyet a csolnoki Német Nemzetiségi Tájház gyűjteményéből állítottunk össze. Idei kiállításunk a program eredeti gondolatánál maradva, a helyi közösségek által összegyűjtött jellegzetes tárgyi örökség bemutatását célozza. A csolnoki német nemzetiségi tájház azzal a szándékkal jött létre, hogy településen bemutathassák, hogyan éltek a német elődök a 19. század vége körül. Ettől a tematikától nem eltávolodva, de a tájház berendezését néhány sokatmondó tárgyba sűrítve kerülhet bemutatásra Csolnok gyűjteménye a Vendégségben a múzeumban program során. A kiválasztott tárgyak annak az életnek lennének szimbolikus darabjai, amelynek emlékezetét a tájház, a legtöbb ilyen kiállítóhelyhez hasonlóan megőrizte. Olyan tárgyak kerültek kiválasztásra, amelyek egy-egy fontosabb pillanatát jelenítik meg a közelmúlt, mára feledésbe merülő hétköznapjainak.
A kiállítás október végéig látogatható a Német Nemzetiségi Múzeum földszintjén. Következő programunk időpontja szeptember 23. péntek 17 óra.

Egy kisváros a hátországban - kiállítás