“Lacus Felix” TÁMOP pályázat

Meghívó

A tatai Német Nemzetiségi Múzeum és a müncheni Német Történelem és Kultúra Délkelet-Európában Intézet (IKGS) szeretettel meghívják Önt közös rendezvényükre.
Időpont: 2016. június 10. 17:30
Helyszín: Tata, Nepomucenus Malom, Alkotmány u. 1.
Meghívott vendégek: Kalász Márton (író), Balogh Robert (író), Josef Michaelis (költő), Dr. Erb Maria (nyelvész), Dr. Propszt Eszter (irodalmár)
Moderátor: Dr. Dácz Enikő (irodalmár)
További információk: Kuti Klára, klara.kuti.dr@gmail.com
A beszélgetést megelőzően 16h-tól szeretettel várunk mindenkit egy kurátori vezetésre a múzeumban.
A kisebbségi kötődés a magyarországi svábok esetében nem jelent automatikusan elsődleges nyelvhasználatot. Jogosan vetődik tehát fel a kérdés: hány nyelven szólalhat meg a kisebbségi irodalom?
A kerekasztal-beszélgetés középpontjában az irodalomban (is) megjelenő tájnyelvi hátterek, a kettős nyelvi kötődések, a nyelvi síkok keveredése, a nyelvvesztés és nyelvváltás jelensége, az új nyelv és identitás(ok) keresése és teremtése, valamint a sváb sorstematikák állnak.
A rendezvény a tatai Német Nemzetiségi Múzeum „Történetek két hangra” című irodalmi programjának része, amelynek alapvető célja, hogy a kiállításban szereplő (döntően adatolatlan) fotók – portrék, családi és csoportképek – történetekben vagy lírai szövegekben keljenek életre vagy nyerjenek lehetséges értelmezéseket. Ezért felhívást tettünk közzé, melyre magyar és német nyelvű alkotásokat várunk.
További részletek: http://kunymuzeum.hu/nemet-nemzetisegi-muzeum/tortenetek-ket-hangra.

Egy kisváros a hátországban - kiállítás