“Lacus Felix” TÁMOP pályázat

Könyvbemutató: A széna illata

Hartmann Miklós: A széna illata című könyvet mutattuk be 2017. november 23-án a Német Nemzetiségi Múzeumban. A magyar nyelvű kötet a német betelepülés sajátos körülményeit segít áttekinteni. A széna illata időutazásra invitál, egy család történetén keresztül mutatja be az Esterházy uradalom 18. századi német betelepítéseit és végig kíséri hat generációjának sorsát az 1950-es évek elejéig. A könyv nem csak a társadalmi környezetet, hanem a korai mezőgazdálkodás eszközeit, módszereit, termékeit, piaci viszonyait mutatja be, de ennél még fontosabb, hogy az emberi kapcsolatokat; a család központi, mindent megalapozó szerepét és az emberek egymásrautaltságát is. A regényes történet szereplőinek sorsát a szerző saját elődjeinek életútján keresztül formálta.

A bemutatón dr. Salamon Éva a kötet szerkesztője beszélt a könyv szerkezetéről, és elmondta, hogy minden egyes fejezet egy generáció történetét mutatja be. A fiatal olvasók közelebb kerülhetnek egy olyan világhoz, amelyben a kényelem és biztonság állandó hiányával kellett szembenézni. Átélhetik azt, hogy a dédnagymama szintén volt egyszer szép és fiatal, aki kedvességével, mosolyával elvarázsolt egy fiatalembert. Az idősebb olvasónak üdítő nosztalgia a nagyszülők korát, a gyermekévei hangulatát idéző múlt. Visszanézni kétszáz évre egyetlen család sorsán keresztül nem csak élmény, de tanulságos is. A kötet szerzője Hartmann Miklós, a háttérkutatás élményeit és tapasztalatait tárta az olvasók elé. Végül Michl József Tata Város polgármestere a könyv alapgondolatát méltatta. Mindannyiunk feladata továbbadni a múltat a következő generációknak, de az általunk összegyűjtött emlék és tudás átadásához szükség van az ilyen összefoglaló munka elkészítésére.

A könyv beszerezhető a tatai és komáromi könyvesboltokban, továbbá megrendelhető a fb.me/aszenaillata oldalon, vagy aszenaillata@gmail.com e-mail címen.

Egy kisváros a hátországban - kiállítás