A múzeumpedagógiai foglalkozásokra a csoportokat keddtől, péntekig várjuk.

Telefon: +3630/331-75-11

Email: muzeumpedagogia(kukac)kunymuzeum.hu

A foglalkozások ára 600 Ft/fő (foglalkozástól függően változhat)

Kínálatunk folyamatosan bővül.

 

„Gyertek haza libuskáim!”
óvodás/kisiskolás korosztály számára

Kedves Gyerekek, Óvónénik és Óvóbácsik! Képzeljétek el, hogy a múzeumunkba költözött egy kis libapásztorlányka a kislibáival! Ám Gretel baba útközben sajnos elvesztette a kislibáit. Segítsetek nekünk, és közösen induljunk útnak, hogy együtt megkeressük őket!

A foglalkozás során a gyermekek a játékon keresztül ismerhetik meg a kiállítást és az ott bemutatott tárgyakat. Az útjukat kísérik a kiállított tárgyakhoz kapcsolódó szokásokhoz köthető népi mondókák és énekek. Néhány állomáson ezzel tudjuk előcsalogatni a libákat. A foglalkozás végén- jó idő esetén – egy libás népi játékot is játszunk az udvaron, vagy a kiállítótérben. A foglalkozás fejleszti a gondolkodási, értelmezési és tanulási képességeket, figyelmet, csapatmunkát, szociális készségeket.

Helyszín: Német Nemzetiségi Múzeum
Időtartam: kb. 45 perc – 1 óra

 

Peregrinis salutem!

A Camino Hungaró (Budapest-Tata- Pannonhalma- Lébény-Pozsony- Wolfstahl) egyik állomása Tata városa. Ez a zarándok-útvonal a galíciai Santiago de Compostela-ig vezető El Camino magyar szakasza. Az El Camino idősebb Szent Jakab sírjánál, egy ereklyénél ér véget. A múzeum középkori gyűjteményében szerepelnek a hajdani Szent Péter és Pál bencés apátság ásatása során előkerült ereklyetartó mellkeresztek, az egyik a XI. századra datálható bizánci kereszt. A zarándoklat végső célja a legtöbb esetben egy ereklyével rendelkező kegyhely. A foglalkozás a zarándoklat és az ereklye témáját fűzi össze, játékos formában gyerekek számára vagy elmélyült, komolyabb beszélgetés keretében a felnőttekkel. Életkortól függetlenül mindenkit nagy szeretettel várunk az Öregvárban.

Légy üdvözölve Vándor!

Foglalkozás helyszíne: Tata, Öregvár, Váralja u. 1-3.
Foglalkozás időtartama: a program három részből tevődik össze, ezek igény szerint is csoportosíthatók. 1. rész- Zarándoklat, kb. 20 perc; 2. rész- Ereklyék- Passio Christi, kb. 30 perc; 3. rész- Emléktartó készítés, kézműves foglalkozás, kb. 20 perc
Célcsoport: 7+

 

„…és mégis morog a kő”
5-16 éves korig

Vajon tényleg tud egy kő morogni? Ha nem hiszitek, járjatok utána! Nálunk minden lehetséges. Megismerkedhettek a középkori kőfaragványokkal egészen szokatlan, meglepő és kalandos formában. A múzeum falain belül zajló játék igény szerint kiegészíthető a közeli tatai Angolpark műromjai közt tett közös sétával. Gyertek és füleljetek!

Helyszín: Vármúzeum, középkori kőtár, igény esetén Angolpark
Időtartam: 60 perc, Angolparkban tett séta + 60 perc

IMG_8869

 

Játsszunk rómaisat!
5-14 éves korig

Gyere és fedezd fel múzeumunk különleges római szobáját! A Brigetioban feltárt szoba számos izgalmat rejt magában, istenek és állatok várják az arra látogatókat. Keresd meg a rejtőzködő állatokat és segíts kiszabadítani őket!

A foglalkozás során megismerjük a római hétköznapokat, szórakozási formákat és a falképek mitológiai jeleneteit. Igény esetén szerepjátékra is van lehetőség!

Helyszín: Vármúzeum, római szoba
Időtartam: 1 óra

 

Alapíts te is céhet…avagy céget!

Kalandozzunk vissza a céhek és mesteremberek világába, ismerjük meg közösen működésüket, életüket. Talán túl szigorúak a szabályok? Változtatnál rajtuk? Most lehetőséged nyílik alapítani egy saját céhet, vállalkozást, üzletet, vagy amit csak szeretnél, és felállítani a saját szabályaid!

A foglalkozás során a céhek működéséről, az inasok, legények és mesteremberek életéről beszélgetünk, párhuzamokat keresünk a jelenben. Ezen keresztül ismerjük meg a kiállítást és tesszük élővé.

Helyszín: Vármúzeum, A tatai céhek története c. állandó kiállítás
Időtartam: 1 óra

A Kálvária – domb és a Porhanyóbánya ősi titkai
5-18 évesig

Rendhagyó szabadtéri foglalkozás, amely két tatai helyszín földtani, őslénytani sajátosságainak megismerésével mutatja be a város geológiai múltját, mindezt személyesen, gyakorlati tapasztalatszerzéssel. Választható külön – külön, vagy egybe a kettő is.
A Kálvária – dombon tartott foglalkozás során kb. 200 millió évet ugrunk vissza az időben, amikor Tata helyét még tenger borította, és izgalmas tengeri élőlények uralták a helyet, ahol ma sétálunk. Hogyan lett belőle szárazföldi domb, és a kövek hogyan őrizték meg az ősi élőlényeket, erre ad választ a foglalkozás első része.
A második helyszínen egy kb. 100.000 éves forráskúpot (Porhanyóbánya) szemrevételezünk, melyet az ősember később lakhelyéül is választott. A sziklafalon az akkori növényvilág lenyomatai, valamint az ősember zsákmányát jelentő mamutok maradványai is tanulmányozhatók.

Helyszín: Kálvária – domb, Porhanyóbánya
Időtartam: ~ 50 perc / helyszín

222  111

Mi és a Többiek a Német Nemzetiségi Múzeum állandó kiállításában
9-14 évesig

Milyenek vagyunk mi? Hogy látunk másokat? Mit gondolunk róluk használati eszközeik, szokásaik, öltözeteik, történeteik alapján? Ismerkedj a nemzetiségi kultúra különböző témaköreivel, tárgyaival.
Mutasd be a dobozodat! Mutasd meg magad! Milyen a Te közvetlen kultúrád, a családod a közösséged?

Helyszín: Német Nemzetiségi Múzeum
Időtartam: 60 perc

 

 13315748_1297070690321157_8705390840685076809_n bakonysarkany_20150518_4 img_3937 img_3939

Mátyás vára
5-18 évesig

Múzeumunk kiállítóhelye Zsigmond és Mátyás király egykori várkastélya. A foglalkozás során megnézzük a témához csatlakozó kiállítóteret, és a 15. századi díszkályha nyomán elkészítjük a lovagalakos kályha három dimenziós makettjét, vagy kifestjük a tatai vár 16. századi metszetét. A kicsiknek Mátyás mesékkel tudjuk közelebb hozni a történelmet. A nagyobbaknak a külső helyszínek bejárása (törökkori kapualj, kazamata), reneszánsz ruhákba való beöltözés adhat élményt.

Helyszín: Vármúzeum, Lovagterem kiállítása (időszakos)
Időtartam: kb. 60 perc (fél óra vezetés, fél óra foglalkozás)

Egész évben

   

Malmos foglalkozás: A malomnak nincsen köve…
5-14 évesig

Ismerkedés a vizimalmok működésével, igény esetén a tatai malmok elhelyezkedéséve. Nagyobbak számára molnárcéh működése, kisebbeknek a malmomban használt eszközök bemutatása történik a foglalkozás során. Molnárnak öltözve kipróbálhatják a kézi őrlés, szitálás, finomítás folyamatát. A foglalkozás célja, hogy a város földrajzi adottságaira épülő vizes mesterség élményszerűen megismerhető legyen.

Helyszín: Német Nemzetiségi Múzeum
Időtartam: 60 perc

13394072_565176020323190_6229230873109560687_n 13606799_1322222871139272_8488721564510439234_n img_6826 img_6828