Teljes árú belépőjegy: 500 Ft

Kedvezményes belépőjegy: 250 Ft (Kedvezményes belépőjegyeinkről ide kattintva tájékozódhat)

Kombinált belépőjegy, amely mindhárom kiállítóhelyre érvényes:

  • teljes árú: 1200 Ft
  • kedvezményes: 600 Ft

Fotó és videó jegy: 1000 Ft

Tárlatvezetés:

Magyar nyelven: 1800 Ft

Idegen nyelven: 3000 Ft

A görög és római szobrok másolatainak az egykori tatai zsinagóga műemlék jellegű épülete ad otthont. A közép- és a kora újkorban jelentős zsidó közösség élt a városban. A zsinagóga Tata területén álló jelenlegi épülete az 1861. évi, Wechselman Ignác (1828-1903) építész tervei szerint végzett romantikus stílusú átépítést tükrözi.

Az 1870-es években az akadémikus Pulszky Ferenc az antikvitás legjelentősebb szobrairól készült gipszmásolatokat vásárolt a Nemzeti Múzeum számára. Ezek a másolatok jelentették a később megalapított Szépművészeti Múzeum antik gyűjteményének magját, amelyet fokozatosan újabbakkal egészítettek ki. A nagyközönség az 1920-as évektől a II. világháborúig láthatta ezeket az alkotásokat. A harcokban megsérült gyűjteményt ezután már nem állították helyre. Az antik másolatok az 1970-es években kerültek a jelenlegi helyükre, az egykori tatai zsinagóga épületébe.

Az öntvények mindenben hűen követik az eredetiket, azokkal a megegyező méretben és állapotban készültek. A kiállítás páratlan művészettörténeti jelentőséggel bír, ugyanis lehetőséget ad rá, hogy a Londontól Athénig, Párizstól Isztambulig fellelhető páratlan alkotásokat egy időben, egy helyen láthassa a közönség.

A zsinagóga kertjében került sor 2004. november 18-án, a Holocaust Emléknap alkalmából a Komárom-Esztergom Megyei Holocaust-emlékhely és Lugossy Mária „Minden idők mártírjainak emlékére” című szoborkompozíciója felavatására.

Postacím: 2890 Tata, Hősök tere 7.

Telefonszám: 34/381-251.

Email: info@kunymuzeum.hu

A Görög-Római Szobormásolatok Kiállításában az Európa különböző múzeumaiban őrzött antik görög és római szobrok és domborművek pontos, életnagyságú gipsz másolatai láthatók. A kronológiai sorrendben kiállított alkotásokon keresztül képet kaphatnak a látogatók, hogyan lazul az archaikus korszak keleti merevsége a klasszikus idealizált héroszábrázolásain át a kereteket nem ismerő hellenisztikus művészetig, és végül hogyan “utánozták le” a rómaiak görög elődeik művészetét úgy, hogy mégis egyedi stílusvilágot voltak képesek létrehozni. A másolatok olyan közelről csodálhatók meg a kiállításon, amennyire az eredeti alkotásokat csak a kutatók közelíthetők meg, ezáltal láthatóvá válnak a finom részletek, évezredes feliratok.

A sokszínű antikvitás

2013. június

A modern ember képzeletében az antikvitás művészete fehér, mint a márvány, amelybe faragták. Kétezer évvel ezelőtt azonban ezek az alkotások élénk színekben pompáztak, hiszen a valóságot utánozták. Ezt a színes világot mutatta be ez a tárlat, amelynek során különleges fényfestési eljárás segítségével a látogatók képet kaphattak arról, milyenek is lehettek eredetileg az ókor szobrai.