“Lacus Felix” TÁMOP pályázat

Category Archive: Kuny Domokos Múzeum

Föld Napja a Kuny Domokos Múzeumban

Föld Napja a Kuny Domokos Múzeumban!

Hogyan éheztesd a kukát? Hogyan élj műanyagok nélkül? Mivel ajándékozd meg a bolygót, ahol élsz? Milyennek képzelték a Föld alakját? Lapos, gömbölyű, lyukas, kerek vagy tojás alakú? Mennyi vízben mosol kezet? Festettél már földtojást?

Gyertek el a Kuny Domokos Múzeumba, ahol mindezt játékos formában megtudhatjátok, kipróbálhatjátok!

Szeretettel várjuk az iskolás csoportokat, osztályokat!

A foglalkozás ára: 600 Ft/fő

Bejelentkezés: a muzeumpedagogia@kunymuzeum.hu e-mail címen vagy a 06-30/331-7511-es telefonszámon.

Húsvéti nyitva tartás

Tisztelt Látogatóink!

Vármúzeumunk, valamint a Német Nemzetiségi Múzeum a következő rend szerint tart nyitva a húsvéti hétvégén:

 

KUNY DOMOKOS MÚZEUM

Április 19. (péntek): 9 – 17 óra
Április 20. (szombat): 9 – 17 óra
Április 21. (vasárnap): 9 – 18 óra
Április 22. (hétfő): 9 – 18 óra

 

NÉMET NEMZETISÉGI MÚZEUM

Április 19. (péntek): ZÁRVA
Április 20. (szombat): 9 – 17 óra
Április 21. (vasárnap): 9 – 17 óra
Április 22. (hétfő): 9 – 17 óra

 

Szeretettel várjuk Önöket! Áldott húsvéti ünnepeket kívánunk!

Egy ember állt a furcsa kertben – Zilahy György emlékkiállítása

Zilahy György Tatán született, munkáscsaládban. Asztalosnak tanult, de rendkívüli tehetsége utat keresett magának: 1948-tól Nagy János festőművész tatai szabadiskolájába járt, majd a fényes szelek generációjával végül a Képzőművészeti Főiskolára került. 1956-ban diplomázott a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, mestere Domanovszky Endre.

A Népművelési Intézet munkatársa és a budapesti képzőművészeti körvezetők nyári alkotótelepeként 1954-ben létrehozott tokaji művésztelep mestere volt.

Festői életműve a hivatalos, szocreál művészet stílusától indult, de rövidesen egy azzal teljes ellentétben álló, látomásos, emlékekkel, érzelmekkel, titkokkal teli képi világot alakított ki, sajátos, sötét, intenzív színek, és egy csak rá jellemző, szimbolikus tartalmú formakincs (öreg házak, romos kerítésű kertek, temetőkertek, csonka fák) használatával. Az 1960-as évek közepén, a hosszas „rákészülés” után, robbanásszerűen megjelenő, és munkák sokaságában, egy lázas alkotói folyamat során testet öltő új képi világ valóban előzmények nélküli.

Ezt a sorozatként, a mintegy két esztendő alatt megalkotott anyagot készült bemutatni Budapesten, 1966 tavaszán. A kritikusok és a művésztársak által érdeklődéssel várt, első önálló kiállításának megnyitását már nem érhette meg, a megnyitó előtt néhány héttel, tragikusan fiatalon, szívelégtelenség következtében elhunyt.

Művészetének legszorosabb párhuzamai talán az irodalomban lelhetők fel, József Attila költői képeiben, magány-érzésében, Radnóti varázslatos költői világában, és Pilinszky János lét-kérdéseket felvető, szikár, egzisztencialista lírájában. Zilahy és Pilinszky élmény-anyaga ugyanaz: a szinte gyermekként átélt háború, a pusztulás, a lángok, a maga fizikai közelségében látott halál, az ember méltóságának megalázása, puszta létének törékenysége és megsemmisítése, melynek jelképe a mementóvá váló, „lakatlan” zsidó temető. Egy korszak pusztul el szeme láttára, egy század perzseli fel önmagát. (Zilahy képcímei gyakran egysoros-egyszavas versek, az utóbbi kifejezés is képcímei közül való.) Az otthon képét jelentő, mesebeli házikó, hajdani, ma már pusztuló kertben, foghíjas kerítés által övezve már nem a biztonság, hanem a fenyegetettség, a pusztulás jelképe. „Valamikor a paradicsom állt itt” -írja le a pusztuló kert képét Apokrif című versében Pilinszky. 

A kert, mint szimbólum, mindig a paradicsomra utal: az idillre, vagy annak elvesztésére, – örökkévalóságra és mulandóságra, életre és halálra. A kert fái, Zilahy fái nagyon beszédesek: csupasz, csonka karjaikkal az égre írnak, antropomorf alakjukkal a művész és az örök ember alteregói. 

A sorsa és művészete okán legendává lett művész most lenne 90 éves. Emlékkiállításán részt vettek tisztelői, családja, iker fiai, és tanítványai közül Ferk Ilona festőművész. A megnyitó vendégeit Michl József polgármester köszöntötte, az életművet Kövesdi Mónika művészettörténész értékelte.

Múzeumunkban indult az idei Mozaik Múzeumtúra Roadshow

Az idei esztendőben Tata volt az első állomása a Mozaik Múzeumtúra Roadshow-jának. Április 12-én lehetőséget kaptunk a „megnyílásra”, vagyis hogy minél szélesebb körben mutathassuk be múzeumunkat, a tatai vár történelmét, valamint múzeumpedagógiai programunkat.

Délelőtt múzeumpedagógusaink kiléptek intézményünk falai közül. A Jázmin Utcai Általános Iskolában és a Talentum Iskolában tanulók részt vehettek a mindennapi középkori életet bemutató, illetve a Mátyás király különleges portréiról szóló múzeumpedagógiai foglalkozásokon.

Délután a vár kapuit sarkig kitártuk, s elkezdődtek a kifejezetten erre a napra összeállított programsorozat elemei. Vendégmúzeumként Tata testvértelepülését, a felvidéki Szőgyént köszönthettük, amelynek helytörténeti-néprajzi időszaki kiállításának, „A kender útja”-nak megnyitójára került sor. A Felvidékről kitelepített magyarok emléknapján megnyílt tárlatot – amelyet Méri Szabolcs polgármester is elkísért – Svajcer Edina szőgyéni múzeumvezető mutatta be az érdeklődőknek.

A kiállítás megnyitót követően két rendhagyó tárlatvezetésre került sor: előbb Kövesdi Mónika művészettörténész „Megelevenedő arcképek” címmel mutatta be a lovagteremben található „Ősök csarnoka – Az Esterházy család arcképei” című kiállítás történelmi festményeit. Előadásánál Szakács Zsuzsa író-szerkesztő Esterházy Péter szövegrészleteivel működött közre. Ezt követően Lévai Ádám képgrafikus vezette végig állandó kiállításainkon az érdeklődőket, izgalmas és sajátos meglátásaival színesítve a már jól ismert tárlatot.

A Zsigmond- és Mátyás-kori tatai királyi palota udvari légkörét a Talentum Iskola ifjú artista növendékei idézték fel. Bemutatójuk után a bátrabbak kipróbálhatták eszközeiket, belesve az artistaművészet rejtelmeibe. Az Esterházyak tatai világát arcképeik előtt Berendi Viktória, a Menner Bernát Alapfokú Művészeti Iskola gitártanára idézte meg egy barokk dalcsokorral.

A művészeti előadások után a természettudományok szerelmesei kaphattak egészen estig tartó ízelítőt a TIT Posztoczky Károly Csillagvizsgáló és Múzeum munkájából. Programjukon kiemelt helyet kaptak a csillagda által gyűjtött, működőképes csillagászati műszerek.

A tatai vár török-kori bástyarendszerét, annak titkait, valamint a Pálffy-kazamatát (ahová látogatóink csak kivételes alkalmakkor juthatnak be) Nagy Roland történész, kommunikációs munkatárs vezetésével tekinthették meg a látogatók. A programot az „És mégis morog a kő” című múzeumpedagógiai foglalkozásunk zárta, amelynek keretében egészen szokatlan formában ismerkedhettek meg nem csak a gyermekek a múzeumunkban őrzött középkori kőfaragványokkal.

Múzeumunk ezúton szeretne köszönetet mondani a Mozaik Múzeumtúrának, az Örökség Kultúrpolitikai Intézetnek, valamint a Néprajzi Múzeumnak, hogy segítségükkel megvalósulhatott egész napos rendezvényünk!

Borítókép: Mozaik Múzeumtúra

Pálffy ébredése

Húsvét hétvégéjén, április 20. és 22. között betekinthet a végvári tábori élet rejtelmeibe a tatai vár udvarán!

Év ásványa és ősmaradványa kiállítás megnyitó

Az Év ásványa és ősmaradványa programhoz kapcsolódva két vándorkiállítás – rajzpályázat díjazott művei, valamint egy fotókiállítás – érkezett múzeumunkba. Az ehhez az országos programhoz kapcsolódó vándorkiállítás másodszor érkezik hozzánk, és – a tavalyihoz hasonlóan – a formalitásokat elhagyva, egy rendhagyó földrajzóra keretében nyitottuk meg a tárlatot a Kőkúti Általános Iskola diákjainak részvételével. Idén a kiállítás tatai alkotók műveivel is kiegészült, ugyanis a Kőkúti Általános Iskola, valamint a Menner Bernát Alapfokú Művészeti Iskola rajzszakkörös diákjai is készítettek műveket a pályázatra.

A megnyitó keretében a gyerekek megismerkedtek az idei év ásványával, a galenittel, valamint 2019 ősmaradványával, a Komlosaurusszal. Utóbbi megjelenik “A magyar dinók nyomában” című időszaki kiállításban is, így a programot a dinó kiállítás megtekintése zárta.

A rajzok és a fotókiállítás május 19-ig tekinthetők meg a múzeum nyitvatartási idejében, mindenkit szeretettel várunk!

A HIT JELEI fotópályázat

A tatai KUNY DOMOKOS MÚZEUM az ARS SACRA fesztivál keretében A HIT JELEI címmel fotópályázatot hirdet!

A pályázat nyitott, azon bármely hivatásos, vagy amatőr fotós részt vehet. A pályázaton való részvétel ingyenes, nevezési díj nincs.
A pályázat címe tágan értelmezhető. Az egyetlen feltétel, hogy a beküldött képen megjelenjen valamilyen, a materiális világon túlmutató elem, a hit, a szakralitás, a spiritualitás.
A pályázatra benyújtandó fotók beküldésének határideje: 2019. június 30. Egy szerző legfeljebb három (3) alkotással pályázhat.

A pályázaton csak olyan képpel lehet részt venni, ami a beküldési határidő napjához képest nem készült 1 évnél régebben.
Más korábbi fotópályázaton I., II., III. díjjal már jutalmazott kép adható be.
A beküldött képfájlok mérete legfeljebb 2 Mbyte lehet. Az alkotónak rendelkeznie kell továbbá a beküldött kép nyomdai minőségű (300 dpi felbontású) változatával.
A beküldött képek fájlneve ékezet nélkül: Sacra_Vezetéknév_Keresztnév_Kép_címe.jpg (pl. Sacra_Kovacs_Adam_Felkelo_nap.jpg)
A zsűri által legjobbnak ítélt 30 kép kiállításra kerül a Kuny Domokos Múzeumban, az Ars Sacra fesztivál keretében, 2019 szeptemberében.

A zsűri ezen felül a legjobbnak ítélt alkotásokat az alábbi díjazásban részesíti:

Fődíj: időszaki kiállítás a Kuny Domokos Múzeum egyik kiállítóterében

A beküldött fotók tartalmi és teljes jogi felelőssége a pályázót terheli. A pályázók alkotásaik beküldésével nyilatkoznak arról, hogy rendelkeznek a képek személyiségi jogi engedélyeivel. Pályázni kizárólag olyan fotókkal lehet, amelyeknek egyedüli és kizárólagos szerzője a pályázó, továbbá nem sértik harmadik személyek személyhez fűződő jogait. Amennyiben a beadott fotók mégis megsértik más személyek szerzői vagy egyéb személyhez fűződő jogait, akkor az abból fakadó bármilyen igény tekintetében a pályázó teljes jogi felelősséggel tartozik és köteles a Kuny Domokos Múzeumot mindennemű jogi igény érvényesítése alól mentesíteni.
A rendezőség az elfogadott képeket a kiállítás népszerűsítése érdekében térítés nélkül felhasználhatja a szerző nevének feltüntetésével, a kiállítás anyaga később elérhető lesz a www.kunymuzeum.hu oldalon.

A pályaműveket az alábbi címre kell beküldeni: kunykum@gmail.com

A tárgy mezőbe a következőt kérjük feltüntetni: Ars Sacra fotópályázat

 

 

 

 

 

Cselekvő Közösségek regionális szakmai napja a múzeumban

A Cselekvő Közösségek – Aktív közösségi szerepvállalás projekt (EFOP-1.3.1-15-2016-00001) „Múzeumok együtt a közösségekkel” regionális szakmai napja alkalmából közösségfejlesztésért felelős szakemberek tartottak értekezést a Német Nemzetiségi Múzeumban. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ által vezetett „Cselekvő közösségek – Aktív közösségi szerepvállalás” című EFOP-1.3.1-15-2016-00001 azonosító számú kiemelt projekt keretében elkészült a muzeális intézmények közösségi alapú, társadalmiasított működését támogató módszertani fejlesztés. A szakmai nap célja a módszertan széles körű megismertetése volt a Közép-dunántúli régióban. Színhelyként szolgáló múzeumunk „Vendégségben a múzeumban” című programja és a Kuny Domokos Múzeum társadalmiasitási projektjei is jó gyakorlatként jelentek meg a műhelynap során.

Egy kisváros a hátországban - kiállítás