“Lacus Felix” TÁMOP pályázat

Category Archive: Kuny Domokos Múzeum

20. Tatai Barokk Fesztivál

Szeretettel várunk minden érdeklődőt
a 20. Tatai Barokk Fesztivál keretein belül megrendezésre kerülő kiállítás megnyitóra
2019. augusztus 17-én (szombaton) 14 órai kezdettel a tatai vár kiállítótermébe.

A “Panyókára vetve – Történelmi viseletek a XVIII. századból” című kiállítás
a veszprémi Méretes Szabóság által hiteles ábrázolások nyomán kézzel készített
Rákóczi-szabadságharc-, illetve Mária Terézia-kori viseleteket mutat be.

A kiállítást megnyitja: Dr. Schmidtmayer Richárd múzeumigazgató

Közreműködnek a 13. Tatai Schiffer Ervin Nemzetközi Zenei Mesterkurzus növendékei.

 

2019. augusztus 19-én (hétfőn) 14 órai kezdettel
“A múzeumi gyűjtemény két új büszkesége” címmel
mutatkozik be két barokk szenteltvíztartó Kövesdi Mónika művészettörténész prezentációjában.

 

16 órai kezdettel
“Barokk operamesék” címmel
Dr. Solymosi-Tari Emőke zenetörténész, akadémikus előadását hallhatják.
Közreműködnek a Schiffer Ervin Nemzetközi Zenei Mesterkurzus növendékei.

 

 

A 20. Tatai Barokk Fesztivál teljes programja:

Hosszú hétvégi nyitva tartás

Tisztelt Látogatóink!

Múzeumunk kiállítóhelyei az augusztus 20-i hosszú hétvégén a következő rend szerint tartanak nyitva:

 

Vármúzeum:

 • Augusztus 17. (szombat): 9 – 18 óra
 • Augusztus 18. (vasárnap): 9 – 18 óra
 • Augusztus 19. (hétfő): 10 – 18 óra
 • Augusztus 20. (kedd): 10 – 18 óra

 

Német Nemzetiségi Múzeum:

 • Augusztus 17. (szombat): 9 – 17 óra
 • Augusztus 18. (vasárnap): 9 – 17 óra
 • Augusztus 19. (hétfő): 9 – 17 óra
 • Augusztus 20. (kedd): 9 – 17 óra

 

Volt Zsinagóga Kiállítóhely:

 • Augusztus 17. (szombat): 10 – 18 óra
 • Augusztus 18. (vasárnap): 10 – 18 óra
 • Augusztus 19. (hétfő): ZÁRVA
 • Augusztus 20. (kedd): 10 – 18 óra

Szeretettel várunk mindenkit!

Grotta, hetedszer

Hihetetlennek hangzik, de a tatai múzeum fiatal művészeknek szánt, kortárs képzőművészeti projektje, az augusztus elején megrendezett, Grotta főcímet viselő csoportos kiállítás komoly múltra tekint vissza: hetedik évébe lépett.

A hetes szám igézetében az idei Grotta különös jelentésmezőt célzott meg. A zsoltárból vett idézettel egy, a korábbi tematikákhoz képest lelki természetű, transzcendens, de mindenképp filozofikusabb és mélyebb értelmű gondolatiságot vetett fel. Maradjunk a ’mélyebb’ kifejezésnél, hiszen pontosan erről van szó: a mélységekről, olyan fajta mélységekről, amelyek földrajzilag szokatlan helyen, az elbukott lélek tájain keresendők. A 129. zsoltár a bűnbánat és kegyelem zsoltára, ennek kezdősoraira épül a kiállítás gondolata:

De profundis clamavi ad te Domine / A mélységből kiáltok, Uram, hozzád,
Domine exaudi vocem meam. / Uram hallgasd meg a szavam!

A lélek örök küzdelméről van itt szó, a gyarlóságunk feletti kétségbeesésről, a legmélyebb pontból felfelé emelt tekintetről, felfelé vágyakozásról, a sárból való felemelkedésről, a menedékről, amely után áhítozunk. Akár az eredeti, ószövetségi értelemben gondolunk a sorokra, akár mai közegünkre, világunkra vetítve értelmezzük, ugyanaz az alaphelyzet: a fent és lent rétegei kommunikálnak, miközben a tekintet felfelé irányul, a sötétből a fény felé, a mélyből a magasság felé. Csekélyke földi létünk foglalható bele ebbe a szituációba: ember mivoltunk öntudatra ébredése és vágyakozása a tökéletesség felé. A zsoltáríró biztos hitét a felemelkedésben (a megbocsátásban, az irgalomban, a megváltásban) a témához, az idézett sorokhoz később nyúló szerzők részéről az emberi faj, a kreatúra gyarló mivoltának hangsúlyozása váltotta fel. Ekként választottuk mi is a kezdősorokat útmutatóul, hogy ember-voltunk és az általunk létrehozott világ képére irányítsuk a figyelmet – ez lenne a mélység világa. Onnan tekintünk felfelé, fény felé tapogatva, megkonstruálva magunknak utat, elvet, magyarázatot.

A tárlat két kiemelt, díjazott művésze, akiknek önálló kiállításon lesz lehetőségük a bemutatkozásra, Kiss Ágnes Katinka és Haszon Ákos.

Véget ért a várva várt Négy elem tábor!

Idei múzeumi táborunk a négy elemről szólt: minden nap az egyik alapelem került terítékre, a gyerekek a négy elem szerint alkottak csapatokat. A napokat játékokkal és múzeumpedagógiai foglalkozással kezdtük, megkerestük az adott elemhez kapcsolódó kiállítási tárgyakat, történeteket, amelyeket az élménypedagógia különböző eszközeivel, interaktív módon ismertünk meg. A foglalkozásokat követően rengeteg játék és kézműves foglalkozás, kísérlet hozta közelebb a gyerekeket az elemekhez.

A tűz napján beszélgettünk a melegítésről, világításról, kályhákról és kandallókról, majd lámpásokat és lávalámpát készítettünk. A víz napján a Német Nemzetiségi Múzeumban megismertük a malmok történetét és működését, elveszett kislibák nyomába eredtünk és megtanultuk, hogy mire jó a vízi vár. Végül szappan- és buborékfújók készítésével zártuk a napot. A harmadik napon a római freskótermet fedeztük fel a levegőhöz kapcsolódó témákon keresztül: megelevenedett Daidalosz és Ikarosz vagy Ganümédész és sok-sok repülni tudó állat vagy mitológiai lény. Nem maradhatott ki a papírsárkány készítés és eregetés sem, illetve hatalmas zászlókat is batikoltunk. A föld napján ellátogattunk a Magyar Természettudományi Múzeumba, ahol a Természetbúvár-teremben mindent kézbe vehettünk, megtapinthattunk, megismertük a természet törvényszerűségeit, érdekességeit és szépségét.

Az utolsó napon az elemek összegzését követően a gyerekek saját kis bungalókat készítettek, „ősembereset” játszottak és végül így fogadták a saját munkáikból berendezett kiállításra a szülőket.

Köszönjük ezt a fantasztikus, élménydús, tanulságokkal teli hetet!

MEGHÍVÓ: Barlang/Grotta VII. – “DE PROFUNDIS” kiállítás megnyitó

Múzeumunk hetedik alkalommal rendezi meg a Barlang/Grotta kiállítást Tatán a vár Törökkori bejárójában 2019. augusztus 10. és augusztus 25. között.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt a kiállítás ünnepélyes megnyitójára augusztus 10-én (szombaton) 16 órai kezdettel!

MEGHÍVÓ: “Vithánvár omladékai” – kiállítás megnyitó Szőnyben

Időszaki kiállításunk nyílik!

Intézményünk 2012 óta folytat régészeti feltárást a Vértessomló határában álló Vitányvárnál. Az eddigi ásatási eredményeket időszaki kiállítás keretében mutatjuk be a Komáromi Klapka György Múzeumban 2019. július 24-től. A kiállítás kurátora az ásatás vezetője: László János.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Jónás Péter: Átírások

„A kő, amit az építők elvetettek, szegletkővé lett.” A jelentéktelen sorozattermék, az építőiparban használt betonelem, amelyet Jónás Péter alkotásai a szemlélet tárgyává tesznek, hagyományosan nem tekinthető a műalkotások modelljének. Ezúttal azonban főszereplővé válik, közelről nézzük ezt a különleges plasztikájú tárgyat, körbefordul előttünk, tagolatlan felületén árnyékok játszanak, részleteiben kerül közel hozzánk, vagy távolról nézzük, nézőpontjainkat váltogatva. Az alkotások sokszorosított grafikai technikával készültek, és ez az eljárás is az új esztétika megszületését szolgálja: a rézkarc, a litográfia, a szitanyomat annak a tárgynak a tömegét, szerkezetét, faktúráját örökíti meg, amelyet jelentéktelenségéből, egyszerűségéből csakis a művészi megközelítés ragadott ki. „A szép az szép” – hangzott a megnyitón Káplán Géza tételmondata.

Jónás Péter képgrafikus a Magyar Képzőművészeti Egyetemen kapott diplomát 2003-ban. A DLA fokozatot a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem multimédia szakán nyerte el. Jelenleg a kaposvári egyetem művészeti karának tanára. A kortárs magyar grafika élvonalába tartozó alkotóként a Miskolci Grafikai Tirennálén 2017-ben nagydíjat kapott. A 2018-as tatai Grotta-tárlat díjazottja, így került sor tatai bemutatkozására.

Palet-Tata, hermelines nőkkel, citromokkal, tájban

Az idén ötödik alkalommal megrendezett művészeti táborunk ezúttal a festészeti műfajokról szólt. Arcképekről beszélgettünk, megpróbáltunk rajzolni is ilyet, önmagunkról és modell után, sőt, el is játszottuk ezeket egy-egy Leonardo- és Vermeer-portré segítségével. Majd csendéleteket készítettünk, formákról, színekről, jelképekről esett szó. Majd a tájkép következett, falra festve, közösségi alkotásként, és plein-airben, a tóparton heverve. Miközben játszottunk, sétáltunk, meséltünk és rajzoltunk, valójában a művészet nagy témáival ismerkedtünk meg, a lehető legkötetlenebb és leginteraktívabb módon.

A tatai paletta (a Palettata), úgy tűnik, évről évre színesedik.

 

A jelmezes arcképek ebben a galériában tekinthetők meg:

Egy kisváros a hátországban - kiállítás