“Lacus Felix” TÁMOP pályázat

Category Archive: Kuny Domokos Múzeum

Hunyadiak fegyverben tematikus nap

Június 19-én tematikus napot szervezett múzeumunk a Tatától hamarosan búcsúzó “Hunyadiak fegyverben” című páncél- és fegyvertörténeti vándorkiállításhoz kapcsolódva. Az érdeklődők egy interaktív tárlatvezetés után a “Páncélsimogatóban” saját maguk ismerhették meg a páncélos vitézek és lovagok világát, ahol lehetőségük nyílt felölteni a korabeli női és férfi öltözékeket, vérteket is. Mátyás király reneszánsz udvarát, annak változatos szereplőit múzeumpedagógiai foglalkozás keretében idézték meg a gyermekcsoportok a vár udvarán. A nap során a történelmi falak között további ismeretterjesztő és logikai játékok, valamint kézműves foglalkozások, így rece-fice készítés és mozgatható török basa készítés várta a gyerekeket.

Múzeumok Éjszakája

Múzeumunk az előző évekhez hasonlóan, 2018-ban is csatlakozott a Múzeumok Éjszakája programjához. Idén a tatai Kálvária-domb ad otthont közös rendezvényünknek, amelyben közreműködik a Pötörke Néptáncegyüttes, az Újhold táncegyüttes, a Csevergő énekegyüttes és a Cserszömörcze együttes.

2018. június 23-án (szombaton) 18 órától 22 óráig a következő programokkal várunk minden kedves érdeklődőt:

  • A Kálvária-domb “gyermekkora” – Kürthy Dóra geológus előadása
  • Tataiak a Kálvárián – Történetek a Kálvárián című “egyestés” kiállítás megnyitója – a tárlatot Busa Mónika néprajzos nyitja meg
  • A gyermekkor “kálváriája”, avagy a gyermekkor meg(ít)élésének változásai a történelem során – Borzsák Réka múzeumpedagógus előadása
  • Reneszánsz táncház az Újhold táncegyüttes közreműködésével
  • Szentiváni dalok a Csevergő énekegyüttes közreműködésével
  • Tűzugrás a Pötörke Néptáncegyüttes vezetésével, majd ezt követően táncház

A legkisebbeket lámpás és koszorú készítéssel, valamint népi játszótérrel várjuk!

Az est folyamán a zenét a Cserszömörcze együttes szolgáltatja.

A programok ingyenesen látogathatók!

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Hunyadiak fegyverben – Családi nap és tematikus napközi

Mindenkit szeretettel várunk június 19-én 9:30 és 15:30 között a tatai várba a „Hunyadiak fegyverben” című vándorkiállításhoz kapcsolódó családi napra és tematikus napközibe! A legkisebbeket múzeumpedagógiai és kézműves foglalkozásokkal várjuk, amelyek során akár páncélos vitézekké is válhatnak vagy belecsöppenhetnek Mátyás király udvari életébe. A nagyobbaknak előadásokkal és interaktív tárlatvezetéssel készülünk, de a nap során egy kedves meglepetésvendég is feltűnik majd…

Élje át a történelmet múzeumunkban!

Belépők:
Gyermek: 500 Ft/fő
Felnőtt: 1000 Ft/fő

Hunyadiak fegyverben családi nap plakát

Két világ határán

Képzőművészeti kiállítás Tata és Tóváros 1938-as egyesítése emlékére

Tata és Tóváros közigazgatási egyesítése 1938-ban történt. Az esemény előtt tiszteleg a csoportos kiállítás, amely a művészek számára kiindulópontul Keresztelő Szent János szoboralakját kínálta fel, Nagy-Kovács Mária szobrát, amelyet a két községet várossá álmodó Magyary Zoltán szerzett meg szülővárosa számára 1940-ben. Keresztelő János ott áll az Ó- és az Újtestamentum határán, a szobor ott áll a kő és a víz között, városunk a földesúri múlt és a modern fejlődés lehetősége között – erre a gondolatra épült fel a kiállítás.

50 művész alkotása várja a közönséget a piarista kápolna terében. A kápolna nem szokásos kiállítási helyszín, hiszen 68 éve jórészt zárva van a nagyközönség előtt. Mai formájában, múltjának mementójaként, bizonyára gazdagítja a kiállítás értelmezési rétegeit. A kiállítás maga nem szakrális, nem kizárólag az, Keresztelő Jánosról is szól, meg az őt befogadó városról is, tájról, emberekről, rólunk, két világ határán.

meghivo

Felhívás

Kedves Tatai Lakosok, Múzeumbarátok, Érdeklődők!

A Kuny Domokos Múzeumban a következő közel két hétben közvélemény-kutatást szeretnénk tartani azzal kapcsolatban, Önöknek mit jelent a tatai Kálvária. Milyen gyermekkori vagy későbbi emléke, élménye fűződik ehhez a szimbolikus helyhez? Egy kirándulás? Egy egész történet? A szánkódomb? Egy veszélyes hely? Csillaghullás az első szerelemmel? Mondják meg Önök, mi jut eszükbe először erről a helyről!

A kutatás keretében fotókat is gyűjtünk a múzeumban, amelyeket egy minikiállítás formájában 2018. június 23-án a Múzeumok Éjszakáján a Kálvária-kápolnában mutatunk be. A beküldött történetek rövid idézetek formájában kerülnek ki a tárlatba!

Az eredeti fotókat/képeslapokat be tudjuk szkennelni múzeumunkban, illetve elküldhetik online az info@kunymuzeum.hu e-mail címre, amelyre az írásos anyagokat is várjuk június 20-ig.

Természetesen személyesen megosztott élményeiket is feljegyezzük! Csatlakozzanak kezdeményezésünkhöz, alkossunk most közösen kiállítást!

Közműtérképek felhasználása elméletben és gyakorlatban avagy kortársművészet történeti múzeumban

A múzeum „kortárs művészeti hónapjai” különleges kiállítások sorát kínálják a várba lépő, és az ódon falak között talán csak fegyverekre, régiségekre kíváncsi, óvatlan látogató számára. Kováts Nikoletta májusban megnyílt kiállítása a meghökkentő kuporgókkal, a lenyűgözően intenzív, kontrasztos színek rétegeivel ha meg is lepte, de nyilvánvalóan lenyűgözte a terembe lépőket. Június elején Baráth Bálint kiállítását nyitottuk meg, augusztusban pedig a törökkori bejáróban tanyát ver majd a Grotta, amely már hatodik éve, hatodik alkalommal kínálja a tatai vár közönségének a kortárs művészet széles spektrumát.

Baráth Bálint kiállításán is képeket látunk a falon. Ettől eltekintve azonban minden rendhagyó. A képmezőben nem rajzolt vonalakat vagy ecsetvonásokat találunk, hanem egy különös világ képe mását, egy másik valóságét. A művész által teremtett tér egy kész dolgokból, sajátos darabokból újraalkotott világ, geometrikus renddel és geometriai jelekkel, és cseppet sem geometrikus (vagy legalábbis formailag nehezen meghatározható) elemekkel vegyítve. A terek egyes részletei egy sajátos jelrendszer részeként dekódolhatók, mozgásuk és viszonyaik metaforikusan, vagy esetleg egy képzelt történet mentén is magyarázhatók. De értelmezhetjük a sajátos konstrukciókat absztrakt emlékműtervekként is, ilyen módon is kibontható a sorozat. Eközben a képmezőkbe zárt jelenetekkel nem ér véget a kiállítás! Mint egy dioráma, egészül ki a képek világa a kiállítótérbe behozott tárgyakkal (tervrajzok, ezek mappái, dobozai, egyes részletei) egy egységes installációvá. Használati utasítás segíti az értelmezést: kiderül, hogy az előző generáció által hátrahagyott, korábbi műszaki rajzok indították el az újonnan épült-berendezett konstrukciókat, azok (esetenként akár gyűrt, szennyezett) részletei láthatók egészen konkrétan a képeken látható terekben. Így az idő és az emlék fogalmai (ezek az abszolút múzeum-kompatibilis fogalmak) is helyet kapnak az értelmező gondolatok között. S így válik érthetővé a kiállítás címe is: Közműtérképek mobilitási elmélete és gyakorlata. Miképp éled újjá ez a haszontalannak tűnő (mert praktikus aktualitását rég elveszett) padlásra száműzött, holt anyag, képez jeleket, s válik egy gyakorlatban létrehozott, megépített, de mégiscsak képzeletbeli tér építőkövévé – erről szól a kiállítás.
Fotóink a megnyitón készültek.

Várostörténeti Vetélkedő

A hét elején kétnapos Várostörténeti Vetélkedőre hívtuk Tata városának felső tagozatos diákjait. A „Tata? Tóváros? Tatatóváros!” címet viselő, az 1938-as városegyesítés témakörére épülő megmérettetés hétfőn vette kezdetét, amikor a tanulók a város különböző pontjain szerezhettek új és értékes információkat Tata történelméről, a múlt összefüggéseiről múzeumunk munkatársainak segítségével.

A csapatok jártak az Angolkertben, a Zenepavilonnál, a Haranglábnál, a Nepomucenus-malomban, a Várban, valamint a Piarista rendháznál. Az állomásokon a megszerzett tudáson túl izgalmas feladatokat teljesítettek, amelyeknek pontjai a másnapi „döntő etapra” kerültek feljegyzésre.

Kedden a Vár időszaki kiállító termébe vártuk a csapatokat, ahol szakértő zsűri előtt szintén izgalmas és interaktív, ugyanakkor az előzetes olvasmányokra és az előző nap hallottakra épülő feladatok várták őket. A nebulók örömmel vetették bele magukat a versengésbe, amelyért mindenki megkapta méltó jutalmát, üres kézzel senkit nem engedtünk haza!

A színes küzdelemből végül a „Pecások” csapata került ki győztesen a Fazekas Utcai Általános Iskolából, akik táborozási lehetőséget nyertek a múzeum nyári táborába. A résztvevőknek – A Fazekas Utcai Általános Iskola és a Kőkúti Általános Iskola csapatainak – ezúton is gratulálunk kiváló teljesítményükhöz!

Régészet Napja 2018

Múzeumunk idén is változatos programokkal készült a Régészet Napja országos rendezvényre. Szombat délután a felnőttek a tatai régészekről, illetve a középkori tatai életről hallgathattak előadást, közben a gyermekek kézműves foglalkozásokon vehettek részt a várudvaron. A kisebbeknek idén is a nap fénypontját a „miniásatás” jelentette, melynek során most egy középkori temetkezést tárhattak fel.

Minden kedves érdeklődőnek köszönjük a részvételt, találkozzunk jövőre is a Régészet Napján!

Egy kisváros a hátországban - kiállítás