“Lacus Felix” TÁMOP pályázat

Category Archive: Kuny Domokos Múzeum

Meghívó – Zilahy György emlékkiállítás

Március 15-i nyitva tartás

Kedves Látogatóink!

Vármúzeumunk március 15-én a megszokott nyitvatartási időben, 9 és 17 óra között INGYENESEN látogatható!

A Német Nemzetiségi Múzeum március 15-én hosszabb nyitva tartással, 9 és 17 óra között INGYENESEN látogatható!

Szeretettel várunk mindenkit!

A víz világnapja – Vizet mindenkinek!

Idén is nagy szeretettel várjuk az óvodás csoportokat és iskolás osztályokat a nemzetközi Víz Világnapja alkalmából, március 22-én.

A víz minden földi élet alapja, mindenkinek joga van hozzá. Óvnunk kell, hogy mindenkinek jusson belőle elegendő a jövőben is. Mit tehetünk ezért? A tudatos, kíméletes vízfelhasználás módszereit szeretnénk megmutatni játékos formában minden érdeklődő gyermek számára a volt Nepomucenus-malom épületében!

Helyszín: Német Nemzetiségi Múzeum, Tata, Alkotmány u. 1.
A foglalkozás ára: 250 Ft/gyermek

Jelentkezni a muzeumpedagogia@kunymuzeum.hu e-mail címen vagy a 06-30/331-7511-es telefonszámon lehet.

Jelentkezz idén is nyári táborunkba!

Szeretettel várunk minden kalandozni vágyó gyermeket tematikus táborunkba, amely idén a négy elem körül forog. Jelentkezni a muzeumpedagogia@kunymuzeum.hu vagy a 06-30/331-7511-es telefonszámon lehet!

Jelentkezz idén is PALETTATA táborunkba!

Szeretettel várunk minden kalandozni vágyó gyermeket hagyományos művészeti táborunkba. Jelentkezni a képen látható e-mail címen és a 34/381-251-es telefonszámon Dományi Virág múzeumpedagógusnál lehet!

Múzeumpedagógia tanároknak

A tegnapi napon a megszokottól kicsit eltérő csoportnak tartottunk múzeumpedagógiai foglalkozásokat: pedagógusok látogattak hozzánk a „Múzeumpedagógia tanároknak” című programunkra.
Az izgalmas, hangulatos délután során a pedagógus kollégák részt vehettek egy középiskolásoknak szóló foglalkozáson a Tatatóváros kiállításban, majd az általános iskolásoknak kialakított dinós foglalkozáson megfejtették egy dinótojás eltűnésének rejtélyes okait. A homokozó sem maradhatott ki!
A foglalkozásokat később átbeszéltük, közös ötletelésbe kezdtünk kávé és szendvics mellett. Szót ejtettünk az Utazó múzeumról, amely egy új kezdeményezésünk. Foglalkozásainkat már az iskolákban is meg tudjuk tartani, erről hamarosan bővebb információt találhatnak honlapunkon!
Köszönjük a sok lelkes pedagógusnak ezt a tanulságos, jó hangulatban eltöltött délutánt! Folytatása következik…

Árnyék – Varga Bálint kiállítása

Varga Bálint Tamás 2003-ban végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakán. Jelenleg Móron él; alkot és tanít.

A művész a tatai múzeum Grotta címen, nyaranta rendezett, csoportos, kortárs képzőművészeti kiállításának díjazottja. Ilyen módon került sor ezúttal önálló bemutatkozására.

A Grotta alkotóművészei fiatalok, a ’klasszikus’ művészetnek, a régi korok paradigmáinak tagadói, megújítói, átértelmezői. Varga Bálint alkotásain, titokzatos képein is ez a szituáció érhető tetten.

Disegno:  

Varga Bálint itt kiállított sorozata rajzokból áll, tökéletes, hibátlan, aprólékos, mérnöki pontosságú, szinte hiperrealista rajzokból. A ceruzarajz, ami hagyományosan a vázlat eszköze szokott lenni, itt a végleges műalkotás maga, az alapozott vásznon, a fatáblán. (…)

Új tárgyiasság:

Nemcsak a technika szokatlan, hanem a témaválasztás is: egyszerű, hétköznapi témákra talál rá a művész, festő ecsetjére méltó, nagy motívumok helyett. A mai világunkra jellemző, de azon belül is a legbanálisabb tárgyat választja (parabolaantenna). A tárgyat csendéletként mutatja meg, a maga mozdulatlanságában, mindenféle érzelmi kapcsolatot kizárva a művész és a kép tárgya, a néző és a kép tárgya között. (…)

Árnyék:

Az árnyék (árnyékolás) a valóság látványának és ábrázolásának, a műalkotásnak fontos része, általa válik térbelivé, valóságossá a kép tárgya. Varga Bálint művein a szürke ceruza csak az árnyékot tudja megragadni, csak azt ábrázolja, csak az árnyékok által rajzolódik ki a világ. Az anyagtalan, megfoghatatlan árnyék kelti életre a megfogható világot. (…)

A kiállítást – amely egyben az új kiállítóhely avatása is volt – Kammerlohr Kováts László képzőművész nyitotta meg. Értő, elemző gondolatainak sorába emlékek szövődtek:

“Egy kedves mesterünk Baranyai Bandi úgy is hívott minket, hogy Athos, Porthos, Aramis és d’Artagnan.

Most így húsz évvel később, viszonylagos tisztánlátással, zavaros és zűrzavaros évek után, már másként látva az életet, Bálint leszámolva a felesleges dolgokkal a legegyszerűbb ábrázolásokhoz nyúlt vissza. Semmi mellébeszélés, esetleg nagy téma, vagy fellengzős küldetéstudat. Csak egy ceruza, egy papír, és az árnyékvilág. Lehetne akár ezüstvessző is, olyan finomak, visszafogottak a képek.”

A megnyitó szövege teljes terjedelmében itt olvasható.

Eredményhirdetés a múzeumban

2019. február 22-én kihirdettük a tavalyi „Rajzold le a múzeumot!” című rajzpályázat és a „Tata? Tóváros? – Tatatóváros!” című városegyesítésről szóló kiállításunkhoz meghirdetett videópályázat eredményeit.

A videópályázatra alsós tagozatosoktól a középiskolás korosztályig készítettek kisfilmeket a gyerekek, amelyek szülővárosukat, Tatát mutatják be kreatív módon. A zsűri hosszas tanakodás után állította fel a sorrendet.

Ezúton is szeretnénk gratulálni a résztvevőknek és köszönjük a jó hangulatban eltöltött délutánt!

A rajzpályázat folytatódik, idén a múzeumban kiállított tárgyakról várunk gyermekrajzokat, amelyeket a Kuny Domokos Múzeum, vagy a Német Nemzetiségi Múzeum portáján tudnak – az alkotó nevével, iskolája nevével és osztályának feltüntetésével – leadni.

Egy kisváros a hátországban - kiállítás