“Lacus Felix” TÁMOP pályázat

Category Archive: Kuny Domokos Múzeum

Víz világnapja

Múzeumunk idén új gyermekfoglalkozással készül március 22-re, a nemzetközi Víz Világnapjára. Az idei mottó a „Védd természetesen”, ennek keretében várunk általános iskolás osztályokat egy izgalmas, játékos, ugyanakkor tanulságos „órára”, ahol az árvizek, aszályok, vízszennyezés hatására kialakuló károkkal, környezetszennyezéssel, valamint a probléma lehetséges megoldásaival foglalkozunk.

Helyszín, időpont: Kuny Domokos Múzeum (Öregvár), 2018. március 22.
Időtartam: ~ 50 perc
Ár: 400 Ft/fő

Jelentkezés: muzeumpedagogia@kunymuzeum.hu vagy +36 30 331 7511

Víz világnapja

A szépség és a reklám – kiállítás megnyitó a várban

Nagy érdeklődés kísérte a múzeumunkba érkezett új vándorkiállítás megnyitóját. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum „A szépség és a reklám” címet viselő tárlata a divat és a nőideál változását mutatja be az 1900-as és az 1940-es évek közötti időszakban ruhadarabok, reklámplakátok és aprónyomtatványok segítségével. A kiállítás ünnepélyes megnyitójára a tatai vár zsúfolásig megtelt lovagtermében került sor, ahol az érdeklődőket a Kuny Domokos Múzeum gyűjteményébe tartozó korabeli lemezjátszó fogadta, melyet nyitányként dalra is fakasztottunk. Elsőként Dr. Schmidtmayer Richárd, múzeumunk igazgatója köszöntötte a vendégeket, majd Michl József polgármester adta át nőnapi jókívánságait a jelenlévőknek. Végül Rédey Judit, a kiállítást kölcsönző múzeum kurátora tekintette át az említett korszak divatjának változását, a reklám szerepének átértékelődését. A tartalmas beszédek között külön érdekességként a megjelentek megcsodálhatták intézményünk korhű ruhákba öltözött munkatársait, majd a megnyitót a tatai Savoy Táncklub táncevolúciós bemutatója zárta. A hivatalos esemény után Kulich Julianna, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum muzeológusa vezette végig a tárlaton az érdeklődőket. A kiállítás április 29-ig tekinthető meg a tatai vár időszaki kiállítótermeiben. Múzeumunk ezúton is köszönetét fejezi ki támogatóinknak, akik nélkül ez az esemény nem jöhetett volna létre: a Tatai Városgazda Nonprofit Kft.-nek, a Gombos Agrodiszkont Plusz Kft.-nek, a Karát Fehérnemű üzletnek, az Extreme Park Környezetépítő Kft.-nek, a MonArt Ruhakölcsönző Stúdiónak, valamint a Simecz Pincészetnek.

vol01

 

„A szépség és reklám”

Valami készül a múzeumban…

Március 8-án új időszaki kiállítás érkezik Tatára! A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum divat- és reklámtörténeti kiállítása „A szépség és reklám” címet viseli. A tárlat a 20. század első felébe repíti vissza a látogatót, s az említett témákon túl kitér a női ideál alakulására is. A kiállítással kapcsolatos további információkkal később jelentkezünk honlapunkon, illetve Facebook-oldalunkon egyaránt! Kérjük, látogassák addig is online felületeinket!

Búcsú a Kerti-kiállítástól – Tanítványok 4.

A Kerti Károly szakköréből induló – köpönyegéből kibújó – művészek sorában az emlékkiállítást kísérő, utolsó beszélgetésre Szigetvári Krisztinát és Görözdi Gézát hívtuk meg. Mindketten tervezőgrafikusok, akiket nemcsak a szakkörbeli közös indíttatás köt össze, hanem a jelen is, hiszen a Talentum gimnázium grafika tagozatának szaktanárai.

Két autonóm művészi világ, két pálya-modell rajzolódik ki előttünk. Szigetvári Krisztina erőteljes rajzi tehetséggel, korán, tudatosan indul el a művészpályán, és több szakirányú diplomával, grafikai stúdiókban, a reklámgrafika és a tervezés területén folytatott gyakorlattal is még mindig a rajz mellett érzi elkötelezve magát. Görözdi Géza a művészet több ágában folytatott kísérlet és learatott siker után horgonyzott le végül a tervezőgrafika, elsősorban a színházi plakát mellett.

A beszélgetés során előkerült egy ceruzarajz, amelyet a szakköri foglalkozás alkalmával készített a tizennégy éves Szigetvári Krisztina három-négy évvel idősebb szakkörös társáról, Görözdi Gézáról. A rajz – amely, mint szakköri stúdium, őrzi a mester korrigáló vonalait is – újabb kapcsolódási pont kettejük között.

Akárcsak a korábbi beszélgetések során, ezúttal is sok szó esett a mesterről, az „irány – arány” fontosságát magyarázó, rájuk figyelő, velük együtt rajzoló Kerti mesterről, akitől nagyon sokat lehetett tanulni, aki maga is nagyszerű grafikus volt, ám akitől nemcsak technikai tudást, hanem szemléletet is lehetett tanulni, sőt műveltséget, hiszen intenzíven benne élt korában, foglalkoztatták annak az egyetemes emberi felé elvezető problémái, a modernizmus művészeti jelenségei is.

Miközben a Kerti-kiállítástól búcsút veszünk, fel kell mérnünk a művész és életműve jelentőségét, a hagyaték értékét. Kerti Károly munkássága városunk művészettörténeti múltjának kimagasló értéke, egy csakis kortársainak, a nagy grafikus nemzedéknek mércéjével mérhető életmű, amely minden egyes rézkarcában, tusrajzában, metszetében modernizmusával együtt is klasszikus és maradandó, akár „a múzeumok művészete” (Cézanne).

“Tanítványok” 4.

A Kerti Károly-emlékkiállítás finisszázsaként, záró rendezvényeként készülünk az utolsó beszélgetésre február 16-án, pénteken, 2 órakor a tatai várban.
Görözdi Géza tervezőgrafikust elsősorban színházi plakátjai tették ismertté. Szigetvári Krisztina a tervezés mellett alkotói tevékenységet is folytat. Tervezői munkájuk mellett a Talentum gimnázium grafika szakának tanárai. Ők is Kerti-tanítványok voltak…

Tanitvanyok_4

„Párhuzamos életrajzok”: Beszélgetés Hérics Nándorral és Neuberger Istvánnal

Plutarkhosz párhuzamos életrajzai az antik világ hősei közül egy-egy görög és római személyt állítottak egymás mellé. A művész és művészpedagógus Kerti Károly emlékkiállítása alkalmából rendezett beszélgetéssorozat két vendége ezúttal ezt a párhuzamosságot testesíti meg. Egyikük a reklámgrafika területéről, a felvillanó fények világából, másikuk egy csendes festőműteremből érkezett.

Hérics Nándor objektjei: egy nem-megfogható anyag, a fény kelti életre, de még így sem szobor, hiszen mozdul, jaj, ott vagyunk a dada, a pop és a transzavantgarde mezsgyéin, és csak csodálkozunk a számos ötleten, plakátrajzon, fotóinstalláción, hiperportrén.

Hérics Nándor mellett Neuberger István. Festményein egy párhuzamos valóság gazdag festőiségű képeit látjuk, reál és szürreál határán minden él és minden mozog.
A két művész most egymás mellett ül, éppen úgy, akárcsak annak idején, a hetvenes években, Kerti mester szakkörében. A mester apró, szinte bélyeg méretű portrét mutat, példaképpen állítja eléjük, órákat dolgozott rajta. Azóta ezt a történetet Neuberger István budafoki tanítványainak meséli. Az estébe nyúló szakköri órák, az első kiállítások emléke, a mester, akit Hincz Gyula mértékével mért a szakma. Kerti mestert rajzai, nyomatai képviselik a kiállítótér falain, hát itt van, elevenen, művészi és emberi nagyságának fényében, tanítványainak szeretetében. És körben ülnek a tanítványok, nemcsak a művészpályára került, ismert, sikeres tanítványok, de rajztanárok is és a többiek. Vajon mi hozta most össze ezt a találkozót, Hérics Nándor és Neuberger István szellemes, kedves, halk szavai, a régi idők emléke, a mester személye?

És vajon mit szólna most a mester?

“Tanítványok”

A Kerti Károly-emlékkiállításhoz kapcsolódó beszélgetés-sorozatunk következő vendége február 3-án Hérics Nándor és Neuberger István lesz.
Hérics Nándor képzőművész (Kisbér, 1956) tervezőgrafikával és installációval foglalkozik, kísérletező művész, akinek több száz grafikából és objektből álló, gyűjteményes kiállítása a napokban nyílik a szegedi Reök-palotában.
Neuberger István festőművész (Baj, 1953) a budafoki művészeti iskola tanára, a Mészáros László Művészeti Egyesület és a mártélyi művésztelep mestere. Különleges festői világában kiemelt szerepet szán a tiszta színeknek. Legutóbb a debreceni “Reformáció 500” kortárs grafikai kiállítás díját nyerte el.

Tanítványok 3

Tanítványok – ár&ás

Kerti Károly emlékkiállítását egykori tanítványainak jelenléte kíséri. A száz éve született mester nemcsak kiváló grafikus volt, de remek pedagógus is. Az 1948-ban Nagy János festőművész által megalapított tatai szabadiskolát 1957-ben, Tatára érkezésekor vette át, és haláláig vezette. A szakkörből számos művész és rajzpedagógus került ki.

Kerti Károly emléke ma is eleven. Tisztelői, tanítványai, a tatai művészetbarátok köre szeretettel emlékezik a mesterre. Munkái pedig ma is aktuálisak, hiszen olyan művészi megoldásokat mutatnak, olyan alapvető emberi érzelmeket, szituációkat örökítenek meg, annyi emberséggel vannak átitatva, hogy üzenetük ma is érvényes.

Az emlékkiállítás alkalmából vártuk és várjuk továbbra is egy-egy beszélgetésre, rövid életút-interjúra egykori tanítványait, akik emlékeznek a mesterre, az indulás éveire, s bemutatják pályafutásukat, újabb munkáikat. A Lévai Ádám képgrafikussal és Szabó Andrea tervezőgrafikussal folytatott beszélgetés után, ezúttal a magyar tervezőgrafika nagy generációjának képviselője, a plakátgrafika mestere, Árendás József volt a vendégünk.

Árendás József tatai gimnáziumi évei alatt ismerkedett meg Kerti Károllyal. Szeretettel emlékezett most vissza azokra a szakköri foglalkozásokra, ahol a biztos rajzi alapokat, a szerkezet látását, a művészi szemléletmódot sajátította el. Innen került, immár elszántan elkötelezve magát a művészet mellett, az Iparművészeti Főiskolára, ahol a frissen indult tervezőgrafika képzés („typo-grafika”) egy teljesen új perspektívát nyitott meg előtte. Az Élet és Irodalom (Nagy László képszerkesztésében) éveken át közölte a fiatal művész rajzait, majd megkezdődött az a művészi korszak, amely elsősorban plakátokból állt. Új utakon járó, modern művészeti műfaj, jelenség volt ez akkoriban, egy másféle formanyelv, más gondolkodás. Moziplakátok a Magyar Hirdetőnek (Az utolsó valcertől a Ragtime-ig), majd színházi plakátok (pl. a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színháznak), tanítás, kiállítások, sikerek, díjak az útjelzői ennek a gazdag pályának. Árendás József Munkácsy-díjas grafikusművész 2011-től a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Hetvenedik születésnapja alkalmából 2016-ban rendezte meg gyűjteményes kiállítását („Életmű plakátokon”) a budapesti Hegyvidék Galériában. A galéria tere ugyanúgy tömve volt, mint most a tatai vár kiállítóterme.

Míg Wehner Tibor (művészettörténész, író, Árendás Józsefhez hasonlóan sikeres és nyughatatlanul tevékeny alkotó, aki tatai pályakezdése kapcsán szintén kötődik Kerti Károlyhoz) kérdez, Árendás József szívesen mesél, megmutatja munkáit, barátságos, közvetlen személyiségéhez egészen közel engedve az érdeklődőket, s megnyitva előttük azt a világot, ami az ő élete: történelem, család vágóképein, mesterek, színészek, kortársak említésén keresztül a plakátok és falragaszok (óriási különbség!) világát, a motívumok, metaforák és fricskák nyelvét.

Egy kisváros a hátországban - kiállítás