Kuny Domokos Múzeum, Vár

Hétfő: SZÜNNAP
Kedd - péntek: 10.00 - 18.00
Szombat-vasárnap: 9.00-18.00
(+36) 34/381 251

Sima bejegyzés

Zöld lomb árnyán

Teáskészlet a 19. századból, múzeumunk új szerzeménye

Mint egy lugas, egy virágoskert, burjánzik a természet színeivel megfestett számtalan leveles ág a Fischer Károly tatai kőedénygyárában készített teáskészleten. A tatai gyár kedves díszítménye a növényi minta, amely az edények felületét képzeletbeli, stilizált vagy élethű virágokkal, levelekkel borítja be, míg a fülek, kiöntőcsövek faágaknak vannak álcázva.

A hajdani társasági élet nélkülözhetetlen kelléke volt a most múzeumunkba került, gyönyörű készlet, amely szinte teljesen ép: két kannából és hat csészéből áll, a cukortartó hiányzik. A darab a Fischer-kőedénygyár termékeinek szépen gyarapodó gyűjteményét gazdagítja, kiállításunkon pedig, mint új szerzemény, kiemelt helyen tekinthető meg.

A Fischer Károly-féle kőedénygyár fontos helyet foglal el Tata iparművészeti, ipartörténeti múltjában, termékei ma már gyűjtemények féltett kincsei. 1824-ben kezdte meg működését az üzem, és a Fischer-család kezén maradt egészen 1914-ig. Ez alatt a hosszú időszak alatt asztali készletek és díszedények sokaságát gyártotta, nemcsak az előkelő polgárok asztalára, de a paraszti háztartások igényeire is, miközben stílusok és divatok váltották egymást, saját minták, dekorok és népszerű gyárak termékeinek utánzatai kerültek ki innen, sőt, kályhagyártás is folyt, valamint épületdíszítő kerámia, mi több, tetőcserép is készült a gyárban.

Készletünk a tatai kőedény legfinomabb minőségét mutatja, dekorban az 1860-as, 1870-es évek divatos mintáját, amely a pihenés, felüdülés színhelyére, egy képzeletbeli kertbe varázsol el bennünket.

Egy kisváros a hátországban - kiállítás