Kuny Domokos Múzeum, Vár

Hétfő: SZÜNNAP
Kedd - péntek: 10.00 - 18.00
Szombat-vasárnap: 9.00-18.00
(+36) 34/381 251

Sima bejegyzés

Víz, víz, víz

Múzeumpedagógiai témanapok programcsomagja

Új múzeumpedagógiai programunkkal, négy témanapból álló bérletsorozatunkkal egy célunk volt: a várost, annak karakterét, városképi megjelenését, történetét bemutatni vizein keresztül.
Tata vízre települt város, őskori történelmétől kezdve szerepet játszik a víz jelenléte, a mesterségek sorából is az egyik legfontosabb a vízimolnároké. Miután a diákcsoportok a geológiai-paleobotanikai gyűjtemény kincseivel, majd egy vérbeli vízimalomban a molnárok életével megismerkedtek, sor kerülhetett a vár bejárására. Valódi vízivár a miénk: a sziklamagot, amelyre épült, források táplálta mocsár vette körül, amelyből már Zsigmond király festői megjelenésű tavat alakíttatott ki. Ettől kezdve a tatai vár és az Öreg-tó, valamint a vizesárok vize elválaszthatatlan, így van ma is. A témanap nemcsak ismeretszerzésből és játékból állt, de sor került a felfedezésre is. Leereszkedtünk a gyerekekkel a várárokba, megnéztük a mai, Fellner-féle hidat, és elképzeltük a törökkor felvonóhídját is, amelyen a töröknek öltözött Rácz Illés megközelítette a kaput, és a petárdával beszakította azt. Ezzel a csellel, és az azt követő lendületes ostrommal lépett Tata a hadtörténet európai színpadára.
Tata kincse a vízre komponált kert. Az angolkert máshol is elképzelhetetlen álmodozásra sarkalló, romépületek kövein visszatükröződő víztükör nélkül. Különösen így van ez Tatán, ahol egy mesterséges tó, a Cseke, és két nagy erejű forrás (tavaikkal és patakjaikkal) táplálta nemcsak a malompatak vizét, de a látványt és az illúziót is, miszerint a természet átveszi az uralmat az emberkéz alkotta építmények felett. A gyerekekkel együtt jártuk be a mesterséges romépítményeket (török mecset, grották), majd beléptünk a gróf pihenését szolgáló nyárilakba. Közben megálltunk a platánligetnél, ahol a kert eredeti, jellegzetes faállományára irányultak a feladatok.
Témanapjaink sora mintegy előkészítő programja az év végi várostörténeti vetélkedőnek, melynek témája természetesen a víz: Tata, vizeinek tükrében.

Kövesdi Mónika

Egy kisváros a hátországban - kiállítás