Kuny Domokos Múzeum, Vár

Hétfő: SZÜNNAP
Kedd - péntek: 10.00 - 18.00
Szombat-vasárnap: 9.00-18.00
(+36) 34/381 251

Sima bejegyzés

Visszatekintés – Száz éve született Kerti Károly

Kerti Károly Munkácsy-díjas grafikusművész gazdag pályáját, értékes örökségét eleveníti fel az emlékkiállítás, amely a vár kiállítótermében 2018 januárjáig látható. A pályakezdés korszakának tollrajzait és rézkarcait láthatjuk, az Orosházán készült alkotásokat, majd az 1957-tel kezdődő, tatai korszak jellegzetes munkáit, azét a termékeny időszakét, amely új grafikai technikákat, új szemléletet, új formanyelvet jelentett. Kerti Károly zseniális grafikus volt, minden műve, kezének minden vonása eleven ma is, akár tollrajzban fogalmazta meg gondolatait, akár ecsetrajzba vetítette ki érzéseit.

A megnyitón barátai, tisztelői és tanítványai töltötték meg a termeket. Kerti 1957-től vette át a tatai szabadiskola vezetését, ettől kezdve tehetséges tanítványok sorát készítette fel a pályára. Az ő számukra Kerti Károly maradt a mester, aki nemcsak a mesterség titkaiba vezette be őket, de a művészet szemléletébe, szeretetébe is, aki emberi tartásával is példát adott számukra.

Az évforduló alkalmából egy új kiadvánnyal tiszteleg a múzeum a művész emléke előtt: egy olyan grafikai mappa jelent meg, amely tizenkét, különböző művészi korszakot, technikát szemléltető rajzának, grafikájának nemesmásolatát tartalmazza. Az első egy tollrajz az 1940-es évekből, amely a rajzművészet klasszikus nyelvén örökíti meg a pásztorok riadalmát, amint az angyal megjelenik körükben, hogy hírül adja a Megváltó születését. Az utolsó reprodukció egy elhallgatásra, töredékességre épített, modern tollrajz, a Visszatekintő, halála évéből, 1986-ból.

Egy kisváros a hátországban - kiállítás