Kuny Domokos Múzeum, Vár

Hétfő: SZÜNNAP
Kedd - péntek: 10.00 - 18.00
Szombat-vasárnap: 9.00-18.00
(+36) 34/381 251

Sima bejegyzés

Vaszary János hazatért Tatára

Vaszary János 2015. október 29-én hazatért Tatára.
1909-től haláláig, 1939-ig töltötte a nyarakat a halhatatlan mester Tatán, a Toroczkai Wigand Ede által tervezett műtermes villában. A legelső Tatán született képek a Fényes-fürdőt, az angolkertet ábrázolják (Lovasok a parkban, 1919), majd az 1920-as években megszületik az idillivé álmodott kert ábrázolása, amelyet immár saját kertje inspirál. A tatai otthonhoz kötődő kertábrázolásokat, a saját kertjében kibontakozó festői motívumot mutatja be a tatai várban rendezett kiállítás.
A megnyitót a Balassa-variációk vezették be, a Vaszary által képviselt modern művészet világába kalauzolva a kiállítás vendégeit (Major Mariann és Horváth Kitti hegedűjátéka). Petrozsényi Eszter színművész Vaszary Jánosné visszaemlékezéseiből idézett, a Tatára érkezés körülményeiről, a tatai tartózkodásról szólva. A kiállítást Plesznivy Edit, a Magyar Nemzeti Galéria osztályvezetője, a festőművész monográfusa nyitotta meg. A tatai tartózkodást értékelve, az itt született képeket emlegetve szólt a híres „Parkban” kompozícióról is, amely olyan nagy sikert aratott, hogy több változatban is ismételni volt kénytelen a mester a megrendelők unszolására. A Parkban (1928) most a Kuny Domokos Múzeum kiállítótermének falán függ, a kertre nyíló verandaajtó motívumát felhasználó, pihenő nőalakokat ábrázoló, az árnyékot adó kék és zöld lomb és a pompázó virágoskert fénnyel teli színeit mutató, további nagyszerű festményekkel együtt.
A kiállított festményeket katalógus örökíti meg. Az érdeklődők, elsősorban családok, „ifjú művészetbarátok” számára foglalkoztató füzet is készült.

A kiállítás 2015. december 20-ig várja a látogatókat.

Egy kisváros a hátországban - kiállítás