“Lacus Felix” TÁMOP pályázat

Przudzik József kiállítása

  1. július 9-én nyílt meg Przudzik József festőművész, restaurátor kiállítása a tatai vár falai között.

Przudzik József Tatabányán (Felsőgallán) született. A Képzőművészeti Főiskola elvégzése után elnyerte a római ösztöndíjat, ahol a restaurálás és a műtárgyvédelem legmodernebb szakmai eredményeivel ismerkedett meg. Hazatérte után így a legfontosabb megbízások érték utol, múzeumi festményrestaurálási feladatok, valamint falképrestaurálás, főképp barokk templomterek esetében. Miután így elköteleződött az egyházművészettel, önálló templomkifestési megbízásokat is kapott. Hihetetlenül gazdag, sokrétű életpályát futott be a mester, igazi „profiként” minden munkájában hozzáértés és nagy mesterségbeli tudás tükröződik.

Ennek a tevékeny életpályának mintegy mellékterméke az önálló festői életmű. Munkáin az itáliai tanultság emléke érződik, a reneszánsz és a barokk iránti rajongás, a művészet tisztelete, a művészettörténet alapos gyakorlati és elméleti ismerete, roppant műveltség, és a szándék, hogy alkotásaival egyben etikai és esztétikai hitvallását fogalmazza meg.

A kiállítás gazdag anyaga nagyméretű vásznakat, kisebb tájképeket, grafikákat és szobrokat tartalmaz, valamint néhány templombelső restaurálási tervének kartonját. Akár életműkiállításnak is nevezhetnénk a nagyívű válogatást, melynek koncepciója és a rendezése is a 90 éves művészt dícséri.

 

Egy kisváros a hátországban - kiállítás