Kuny Domokos Múzeum, Vár

Hétfő: SZÜNNAP
Kedd - péntek: 10.00 - 18.00
Szombat-vasárnap: 9.00-18.00
(+36) 34/381 251

Sima bejegyzés

„Párhuzamos életrajzok”: Beszélgetés Hérics Nándorral és Neuberger Istvánnal

Plutarkhosz párhuzamos életrajzai az antik világ hősei közül egy-egy görög és római személyt állítottak egymás mellé. A művész és művészpedagógus Kerti Károly emlékkiállítása alkalmából rendezett beszélgetéssorozat két vendége ezúttal ezt a párhuzamosságot testesíti meg. Egyikük a reklámgrafika területéről, a felvillanó fények világából, másikuk egy csendes festőműteremből érkezett.

Hérics Nándor objektjei: egy nem-megfogható anyag, a fény kelti életre, de még így sem szobor, hiszen mozdul, jaj, ott vagyunk a dada, a pop és a transzavantgarde mezsgyéin, és csak csodálkozunk a számos ötleten, plakátrajzon, fotóinstalláción, hiperportrén.

Hérics Nándor mellett Neuberger István. Festményein egy párhuzamos valóság gazdag festőiségű képeit látjuk, reál és szürreál határán minden él és minden mozog.
A két művész most egymás mellett ül, éppen úgy, akárcsak annak idején, a hetvenes években, Kerti mester szakkörében. A mester apró, szinte bélyeg méretű portrét mutat, példaképpen állítja eléjük, órákat dolgozott rajta. Azóta ezt a történetet Neuberger István budafoki tanítványainak meséli. Az estébe nyúló szakköri órák, az első kiállítások emléke, a mester, akit Hincz Gyula mértékével mért a szakma. Kerti mestert rajzai, nyomatai képviselik a kiállítótér falain, hát itt van, elevenen, művészi és emberi nagyságának fényében, tanítványainak szeretetében. És körben ülnek a tanítványok, nemcsak a művészpályára került, ismert, sikeres tanítványok, de rajztanárok is és a többiek. Vajon mi hozta most össze ezt a találkozót, Hérics Nándor és Neuberger István szellemes, kedves, halk szavai, a régi idők emléke, a mester személye?

És vajon mit szólna most a mester?

Egy kisváros a hátországban - kiállítás