Kuny Domokos Múzeum, Vár

Hétfő: SZÜNNAP
Kedd - péntek: 10.00 - 18.00
Szombat-vasárnap: 9.00-18.00
(+36) 34/381 251

Sima bejegyzés

Palettata, múzeumi művészeti tábor

Negyedik alkalommal rendeztük meg a Palet-Tata (Palettata) című, művészeti tábort a múzeumban. A múzeum képzőművészeti gyűjteményére támaszkodó, első, 2015-ös tábort egy kortárs tatai alkotókat bemutató, s az ő közreműködésükkel megrendezett második, majd egy Tata karakterét megragadó, “kert” témájú, harmadik tábor követte.

Idén újdonságként a művészettörténet került szóba, egyfajta kísérleti művészettörténet, fontos korszakok fontos alkotásainak újraalkotása, másolása, miközben a kiállítás és gyűjtemény anyagának segítségével, kollégáink (Kováts Bianka régész, Kerti Károly restaurátor, képzőművész, Dományi Virág múzeumpedagógus, művészettörténész, Kövesdi Mónika művészettörténész) bevonásával komplex kultúrtörténeti ismeretek tették árnyaltabbá az egyes témákat. Eközben eljutottunk a természetelvű látásmódtól az expresszionista ábrázolásig, a konkrét valóság képétől a fantázia alkotta lényekig, a színes képektől a grafikák fekete-fehér világáig. Őskori barlangrajzok lovai elevenedtek meg, görög vázaképek mesefigurái keltek életre, középkori bestiáriumok sárkányai születtek meg aranyozott szárnyakkal, ex librist terveztünk és újraálmodtuk Franz Marc kék lovait.

A táborban nem a nyári szabadidő eltöltése, de nem is művészképzés folyik. Kísérleti művészetpedagógia ez: komplex képességfejlesztés a látás, érzékelés, értés és értelmezés képességeinek, lehetőségeinek kibontásával, valamint kedvcsináló a műveltség szeretetéhez, megbecsüléséhez.

Negyedik Palettata: ismét öröm és siker.

Egy kisváros a hátországban - kiállítás