Kuny Domokos Múzeum, Vár

Hétfő: SZÜNNAP
Kedd - péntek: 10.00 - 18.00
Szombat-vasárnap: 9.00-18.00
(+36) 34/381 251

Sima bejegyzés

Múzeumunkban indult az idei Mozaik Múzeumtúra Roadshow

Az idei esztendőben Tata volt az első állomása a Mozaik Múzeumtúra Roadshow-jának. Április 12-én lehetőséget kaptunk a „megnyílásra”, vagyis hogy minél szélesebb körben mutathassuk be múzeumunkat, a tatai vár történelmét, valamint múzeumpedagógiai programunkat.

Délelőtt múzeumpedagógusaink kiléptek intézményünk falai közül. A Jázmin Utcai Általános Iskolában és a Talentum Iskolában tanulók részt vehettek a mindennapi középkori életet bemutató, illetve a Mátyás király különleges portréiról szóló múzeumpedagógiai foglalkozásokon.

Délután a vár kapuit sarkig kitártuk, s elkezdődtek a kifejezetten erre a napra összeállított programsorozat elemei. Vendégmúzeumként Tata testvértelepülését, a felvidéki Szőgyént köszönthettük, amelynek helytörténeti-néprajzi időszaki kiállításának, „A kender útja”-nak megnyitójára került sor. A Felvidékről kitelepített magyarok emléknapján megnyílt tárlatot – amelyet Méri Szabolcs polgármester is elkísért – Svajcer Edina szőgyéni múzeumvezető mutatta be az érdeklődőknek.

A kiállítás megnyitót követően két rendhagyó tárlatvezetésre került sor: előbb Kövesdi Mónika művészettörténész „Megelevenedő arcképek” címmel mutatta be a lovagteremben található „Ősök csarnoka – Az Esterházy család arcképei” című kiállítás történelmi festményeit. Előadásánál Szakács Zsuzsa író-szerkesztő Esterházy Péter szövegrészleteivel működött közre. Ezt követően Lévai Ádám képgrafikus vezette végig állandó kiállításainkon az érdeklődőket, izgalmas és sajátos meglátásaival színesítve a már jól ismert tárlatot.

A Zsigmond- és Mátyás-kori tatai királyi palota udvari légkörét a Talentum Iskola ifjú artista növendékei idézték fel. Bemutatójuk után a bátrabbak kipróbálhatták eszközeiket, belesve az artistaművészet rejtelmeibe. Az Esterházyak tatai világát arcképeik előtt Berendi Viktória, a Menner Bernát Alapfokú Művészeti Iskola gitártanára idézte meg egy barokk dalcsokorral.

A művészeti előadások után a természettudományok szerelmesei kaphattak egészen estig tartó ízelítőt a TIT Posztoczky Károly Csillagvizsgáló és Múzeum munkájából. Programjukon kiemelt helyet kaptak a csillagda által gyűjtött, működőképes csillagászati műszerek.

A tatai vár török-kori bástyarendszerét, annak titkait, valamint a Pálffy-kazamatát (ahová látogatóink csak kivételes alkalmakkor juthatnak be) Nagy Roland történész, kommunikációs munkatárs vezetésével tekinthették meg a látogatók. A programot az „És mégis morog a kő” című múzeumpedagógiai foglalkozásunk zárta, amelynek keretében egészen szokatlan formában ismerkedhettek meg nem csak a gyermekek a múzeumunkban őrzött középkori kőfaragványokkal.

Múzeumunk ezúton szeretne köszönetet mondani a Mozaik Múzeumtúrának, az Örökség Kultúrpolitikai Intézetnek, valamint a Néprajzi Múzeumnak, hogy segítségükkel megvalósulhatott egész napos rendezvényünk!

Borítókép: Mozaik Múzeumtúra

Egy kisváros a hátországban - kiállítás