“Lacus Felix” TÁMOP pályázat

Múzeumok Éjszakája

A királyi vár éjszakája
2015. június 20.

Az idei évben is megtelik élettel a várudvar. Az elmúlt év programja nagyon népszerű volt, ezért ez most sem lehet másképp. Míg az előző évben török kézen volt a vár, addig idén a lovagkor kerül bemutatásra.
Mátyás király uralkodása idején az akkor már romos állapotban lévő vár is átalakításra került. A tatai vár a XV. században élte fénykorát, mint királyi nyaraló- és vadászkastély. Ezt a kort szeretnénk megidézni.
A vár belső udvarán korhű katonai tábort állítunk fel a katonák sátrával, felszerelési tárgyaikkal, a kor szokásainak megfelelő zászlókkal, fegyverekkel, hadi eszközökkel kiegészítve. Ez a sátor az esemény ideje alatt végig megtekinthető. A délután folyamán vívástechnikai és tüzérségi bemutató lesz látható. A katonai tábor nyitott lesz, ahol is megtekinthetőek lesznek a sátrak, ládák, barikád, szekérvár, ágyú, tűzfegyverek, konyhai felszerelések, kiállított páncélok, fegyverek, írnoki felszerelés és a tábori konyha is. Idegenvezetés is lesz az idelátogató érdeklődők számára. A tábori életet bemutató katonák a kornak megfelelő viseletben lesznek. Mindeközben 18 órai kezdettel a vár falain belül történeti előadás lesz a várban.
Amikor leszáll az est korabeli zenei koncert lesz hallható a várudvaron felállított színpadon. A fellépő együttes tagjai a délután folyamán egyfajta utcazenét játszva színesítik az eseményt.

Program

16:00 órától
Táborverés, nyitott katonai tábor konyhával, idegenvezetés,
középkori örömzene

18:00 – 19:00
A 15. század kalandos története
Történeti előadás a várban – az előadást tarja
Schmidtmayer Richárd
régész, történész

19:15 – 19:45
Összecsapnak a vitézek
Vívástechnikai bemutató a várudvaron
20:00 – 20:30
Ágyúk zajától hangos a várudvar
Tüzérségi bemutató

22:00
Bordó Sárkány Régizene Rend koncertje

A belépés ingyenes!

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

Múzeumok Éjszakája

Egy kisváros a hátországban - kiállítás