Kuny Domokos Múzeum, Vár

Hétfő: SZÜNNAP
Kedd - péntek: 10.00 - 18.00
Szombat-vasárnap: 9.00-18.00
(+36) 34/381 251

Sima bejegyzés

Múzeum testközelben – 3. alkalom

A múzeum testközelben rendezvénysorozat harmadik alkalmával Tata geológiai múltja került bemutatásra, rendhagyó módon egy séta keretében.

A borongós idő ellenére lelkes csapat gyűlt össze péntek délután a Kálvária-domb tövében, hogy megismerje Tata földtani kincseit. Magyarország területén mindössze három terület van, ahol a triász és a jura időszakok határa (kb. 200 millió év) megfigyelhető, és ezek közül az egyik a tatai Kálvária-domb sziklafala, amely így a kutatások fontos színtere is egyben. Egy rövid földtörténeti áttekintés után az akkori legjellegzetesebb ősmaradványok kerültek bemutatásra – kagyló, lábasfejű, tengeri liliom – bemutató példányokkal, majd a sziklafalban kerestük meg a kőbe zárt maradványaikat.

A séta második állomása a Porhanyóbánya volt, amely geológiai időskálát tekintve a legfiatalabb képződmények közé tartozik, hiszen csak kb. 100.000 éves forrásmészkőről van szó. A hely két érdekessége egyrészt az édesvízi mészkőbe zárt növénylenyomatok, másrészt az egykori ősembertelephez kapcsolódó régészeti leletek, valamint az ősember táplálékát jelentő mamutok maradványai.

Egy kisváros a hátországban - kiállítás