Kuny Domokos Múzeum, Vár

Hétfő: SZÜNNAP
Kedd - péntek: 10.00 - 18.00
Szombat-vasárnap: 9.00-18.00
(+36) 34/381 251

Sima bejegyzés

Műhelytitkok – Retusálás közben

Mi történik a háttérben?

A múzeum restaurátorműhelyében már folynak az előkészületek a tatai Esterházy-kastély küszöbön álló rekonstrukciójához. A múzeumunkban őrzött, kastélyhoz tartozó darabokat (sajnos, nem túl sok van ilyen) az ott a közeljövőben megnyíló kiállításon láthatja majd a nagyközönség.

A képen látható festmény, amely Németh Anita Judit festményrestaurátor munkája nyomán születik újjá, egykor az Esterházy-kastélyban volt. Esterházy Ferenc rendelte meg Donát János festőtől Bécsben a tulajdon védőszentjét, Assisi Szent Ferencet ábrázoló festményt a keleti toronyszobában kialakított kastélykápolna számára.

A festmény Szent Ferenc stigmatizációját ábrázolja, azt a jelenetet, amint a feszület előtt térdeplő szent a szeráfok által hordozott kereszttől megkapja Krisztus sebeit. A kép 1806-ban készült, a látomás addig szokásos, barokkos kulisszái helyett itt az új, klasszicista ízlés szellemében valóságos tájat látunk, valóságos feszületet, a szeráfok helyett apró angyalkákat. Az 1810-ig Bécsben, majd Pesten működő, neves arcképfestő kiváló alkotása ez a tatai vonatkozású festmény.

A kép a restaurálás után a tatai Esterházy-kastélyban, a helyreállított kastélykápolnában fog 70 év után újra helyet kapni.

0112 0113

Egy kisváros a hátországban - kiállítás