“Lacus Felix” TÁMOP pályázat

Martyn Ferenc, újra

A tatai múzeum 1984-ben nyitotta meg Martyn Ferenc állandó  kiállítását a vár toronyszobájában. A kiállítás alapját a művész által a városnak ajándékozott festmények jelentették. Martyn Ferenc második feleségével, Földi Margittal sűrűn időzött Tatán; képeit az itteni művészeti élet felpezsdítésének szándékával, egy állandó kiállítóhely reményében adományozta városunknak. Ehhez az anyaghoz csatlakozott L. Szabó Erzsébet üvegtervező iparművésznek, Martyn tanítványának nagy üvegablaka, amelyet a múzeum megrendelésére készített el, a mester “Ír király” című, 1943-as képe alapján.
A Martyn-gyűjtemény, amely jól reprezentálja a 20. század európai közegben mozgó, nagy tekintélyű, iskolateremtő festőjének életművét, ma a városháza Martyn-termében látható. Április 11-én nyílt meg anyagunkból egy kiállítás Budapesten, a győri egyházmegye és az Ír Nagykövetség rendezésében.
A győri székesegyház ír eredetű Könnyező Szűzanya-kegyképe alapozta meg a kapcsolatot Győr és Írország között. Így került sor a jelenlegi kiállításra, amelyet Martyn Ferenc ír származása indokol. Az ír vonatkozások az életműben újra meg újra felbukkanó motívumok formájában képviselik az ősökre való utalást (harcosok, sziklás tengerpartok, vagy James Joyce Ulyssesének alakja). A keresztes vitézek, a hajók, és  tengerparti kagylók elvonatkoztatott formáinak motívuma képeinken is visszatér.
A tárlatot Pat Kelly, Írország budapesti nagykövete nyitotta meg. Tata városát Horváthy Lóránt képviselte, aki alpolgármesterként az anyag új tatai állandó kiállítását megszervezte.
Képünkön a kiállítás szervezői, megvalósítói láthatók: Pintér Péter, a tárlatnak otthont adó galéria tulajdonosa, Pat Kelly nagykövet úr, Kiss Tamás a Győr Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár igazgatója, Horváthy Lóránt, Jakab Gábor történész, aki a “Párhuzamos történetek” című, ír-magyar történeti kiállítás megnyitó beszédét tartotta, Kövesdi Mónika, a Martyn-kiállítás kurátora, Perger Gyula múzeumigazgató és Kurcsis László grafikus.

Egy kisváros a hátországban - kiállítás