Kuny Domokos Múzeum, Vár

Hétfő: SZÜNNAP
Kedd - péntek: 10.00 - 18.00
Szombat-vasárnap: 9.00-18.00
(+36) 34/381 251

Sima bejegyzés

Kulturális Örökség Napjai 2016.

Az idei évben is megrendezésre került Kulturális Örökség Napi programunk a tatai várban.
Ez alkalomból évek óta sok olyan épület nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt, amely máskor nem, részlegesen vagy csak időlegesen látogatható.

A Kulturális Örökség Napjai (KÖN) ma már mozgalom, helyi önkormányzatok, közösségek, szakmai és civil szervezetek vesznek részt benne, fognak össze, hogy bemutassák épített örökségüket.
Az Európai Tanács és az Európai Bizottság védnökségével már ötven országban rendezik meg a hatalmas népszerűségnek örvendő Európai Örökség Napokat (European Heritage Days), amelyhez Magyarország már az 1990-es évek elején csatlakozott.

A Várak, kastélyok, rezidenciák – Főúri rezidenciák a 13. századtól a 20. századig kiállítás fa makettekből, melyeket a Országos Műemlékvédelmi Hivatal készíttetett egy 1993-as kiállítás számára, illetve a Pazirik Informatikai Kft. által 2013-2014-ben készített digitális 3D rekonstrukciókból tevődik össze.
A kiállítást a Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeuma rendezte, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ, valamint a Pazirik Informatikai Kft. közreműködésével.

Az eredeti kiállításban 5 db fa makett (Visegrád, Ozora, Simontornya, Egervár, Szigliget) látható, melyek a korszak különböző típusú rezidenciát hivatottak bemutatni.
A tárlatot a makettekhez készült alaprajzokat, légifelvételeket és számítógépes rekonstrukciókat is tartalmazó tablók és rövidfilmek színesítik.

A vándorkiállítás anyaga Tatára érkezett és kiegészült helyi vonatkozású részletekkel, tablókkal is.
A folyamatosan nyitva tartó épületek, mint ahogy a tatai vár is, ezen a napon olyan helyekre is bevezetik a látogatót, melyek egyébként zárva vannak a nagyközönség előtt. Ezt az elképzelést újragondolva, múzeumunk egy olyan kiállítást nyitott meg, amely bemutatja a tatai vár különböző korszakait. A technikát segítségül hívva az érdeklődő közönség bebarangolhatja az egykori várat, megismerheti annak környezetét is.

A kiállítást Buzás Gergely, a Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeuma igazgatója nyitotta meg.

Egy kisváros a hátországban - kiállítás