Kuny Domokos Múzeum, Vár

Hétfő: SZÜNNAP
Kedd - péntek: 10.00 - 18.00
Szombat-vasárnap: 9.00-18.00
(+36) 34/381 251

Sima bejegyzés

Kováts Nikoletta kiállítása

Q por go – a kiállítás címe egy kuporgó, rituális, talán mágikus mozdulatba merevedett alakot ábrázoló festmény címe egyben. Az alakok fel-feltűnnek a képeken, mozdulatuk megfejtésre vár. Egy mozdulatsor kezdetét látjuk, eszmélés, születés, élet és halál mozdulatai ezek. A tánc, amely a festőművész számára nagyon fontos tevékenység, új értelmet nyer az alakok ábrázolásában, hiszen nem egyszerűen figurák ezek, hanem animált figurák, a kép rögzített pillanata egyértelműen egy mozgás, mozdulat ábrázolásáról szól.

Különös a háttér. A képek felületét gazdagon, bőségesen borítják be a színek, egymás fölötti és egymás mögötti rétegekben. A színek maguk valőrök nélküli, tiszta színmezők, az egymás melletti színek kontrasztjaitól sem tartózkodó, harsány színek. Különös játékot űz velünk a festő: mintha csak egy dekoratív felületet mutatna, pedig ott van a valóság is: a táj, a tér képei ezek, melynek absztrakt mintává váló rétegei, csíkjai még őrzik a tér rétegzettségét, kusza szövevénnyé váló, széles ecsetnyomaiból még kibontható a nádas vertikális vonalainak játéka. Vagy mégsem?

Kováts Nikoletta tárlatára a Grotta címen, hatodik éve zajló, augusztusi, képzőművészeti kiállításaink kapcsán került sor. Minden nyáron fiatal művészek alkotásai töltik meg a vár törökkori bejárójának terét, üdítő, sőt felrázó nyári kiállítás lehetőségét nyújtva. A tavalyi év kiemelt művésze volt Kováts Nikolett, így másodmagával együtt ő kapott lehetőséget idén önálló kiállítás rendezésére. A vár tárlatainak látogatói pedig lehetőséget kaptak egy festői értékekben gazdag, gondolatiságában kiérlelt, nagyon kortárs kiállítás megtekintésére.

Beke László művészettörténész professzor a kiállítás egyik képével, egy monokróm színvilágú, örvénylő formát ábrázoló alkotással kapcsolatban említette a világűrben keletkező fekete lyukakat, a csillagok helyén létrejövő, energiával teli űrt. Nemcsak az a kép ilyen fekete lyuk – a terem falán minden festmény, sőt talán minden műalkotás ilyen jelenség: egy kis mező a síkban, amiben erők és energiák, gondolatok koncentrálódnak.

Egy kisváros a hátországban - kiállítás