“Lacus Felix” TÁMOP pályázat

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

Április 22. Föld Napja. Miről is szól ez a nap? Arról, hogy vegyük észre a természeti értékeinket, kincseinket, ezeket védjük és óvjuk.

fn_001Az első Föld Napja Denis Hayes, amerikai egyetemista kezdeményezése volt 1970-ben. Ez év április 22-én 25 millió amerikai állt mellé a természet védelmében. A bioszféra pusztulása, az ipari szennyezés, az őserdők irtása, a sivatagok terjeszkedése, az üvegházhatás, az ózonlyukak, a veszélyes hulladékok, a túlnépesedés, a savas eső, az óceánok szennyezettsége csupán néhány kiemelt példa, amiért Hayes és csapata 1989-ben a közös felelősségre hívta fel a Világ figyelmét. Kezdeményezését siker koronázta: 1990-re több mint 140 ország csatlakozott, köztük Magyarország is, ahol ekkor alakult meg a Föld Napja Alapítvány (http://www.fna.hu/).

A Föld Napjának egy általános szemléletváltoztatás lenne a célja: ne vegyük magától értetődőnek, hogy pl. – egyelőre!!! – van iható víz, ásványi nyersanyag, fű-fa-virág a Földön… tennünk kell érte, hogy mindez 10, 20, 30 év múlva is legyen, és ezért a jelmondata ennek a napnak a „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”.

Töltsük ezt a napot, hétvégét a természetben, ismerjük meg, csodálkozzunk rá mi minden is van körülöttünk: egy izgalmas kirándulás a Fényes Tanösvény láperdejében, barangolás az Angolparkban, séta az Öreg-tó körül, időutazás a szabadtéri Geológus kertben (ahol az Év Ősmaradványa is megtekinthető, http://evosmaradvanya.hu/).

Végezetül: „Egy homokszemben lásd meg a világot” /William Blake/, és vigyázz rá!

IMG_1003 IMG_1069

Egy kisváros a hátországban - kiállítás